2012. július 9., hétfő

Maros Krisztina: Tücsök a Holdon

Kiadta: Manó Könyvek (2012.)
Oldalszám: 32
Ára: 2490
Maros Krisztina nevével eddig mesekönyvek illusztrátoraként találkozhattunk (pl. ő illusztrálta Varró Dániel, "Akinek a lába hatos" mondókás könyvecskéjét is), de a Tücsök a Holdonban szerzőként is megismerhetjük.
2010-ben egy nemzetközi mesekönyvpályázaton vett részt a tücsökmesés illusztrációival, amikkel sajnos nyernie nem sikerült, de jelölték a fődíjra. Lényeg a lényeg, hogy a Manó Könyvek idén felkarolta és az Ünnepi Könyvhéten mesekönyv formában is az olvasók kezei közé kerülhettek az illusztrációk.
Vagyis először voltak a képek, majd később jött a mese leírva.

Nagyon szép, színes, vidám könyvről van szó. Leginkább a kék és a zöld szín uralkodik a képeken. Bármelyiket el tudnám képzelni a gyerekszoba falain -főleg a tulipánok előtt hegedülő tücsök képe tetszik nagyon-.
A "Hol volt, hol nem volt" helyett generációs mesét olvashatunk. Tudjátok, amikor a nagymamám anyukája még kislány volt. ... Kb. így kezdődik a történet, csak azzal a különbséggel, hogy itt "mikor nagyapám nagyapjának dédapja még fiatal tücsök volt" szerepel. És ezzel kezdetét veszi a mese.
Egy tavaszi napon a tücsökfiú épp hegedült, amikor egy tücsöklány meghallotta a dallamokat és azonnal beleszeretett a tücsökbe. Igen ám, de a boldogságuk útjába állt egy próbatétel. Ugyanis a tücsöklányt az apukája csak ahhoz a tücsökhöz adja feleségül, aki a Hold sarlóján hegedül.
Mit tehet a tücsök fiú, elindul kalandos útjára. Először is egy patakon kellett átkelnie, majd ki kellett találnia, hogy jut fel a Holdhoz. Amikor már fent csücsült a Holdon, egy picit megpihent, majd hegedülni kezdett. Természetesen meghallotta ezt minden kis állat, így a tücsöklány apukája is. ..."
Van ebben a mesében kérem szépen minden: első pillantásra szerelem, szigorú (de mégis lágyszívű, szerető) tücsökapa, egy próbatétel, bátor tücsökfiú, a leggyönyörűbb tücsöklány és persze happy end, ahogy lennie kell.
Igazán minden kislány álma valósul meg a történetben, hisz milyen jövőt álmodnak meg magunknak? Egyszer majd eljön értük a szőke herceg és hófehér paripán ellovagol velük, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak. Nos, itt a szőke hercegünk egy tücsök, ugyanakkor ő is kiállja a próbatételt, hogy megérdemelje a legszebb tücsöklány kezét, aztán boldogan élhessenek.

A tücsök figurája ismerősként köszönt vissza a gyerekek köreiben, gondoljunk csak a Tücsök és a hangya meséjére. Szinte mindegyik történetben hegedűvel a kezükben vannak illusztrálva, így joggal fordulhat meg a gyerekek fejében, hogy honnan ered a tücskök ciripelése. A mese erre a kérdésre is választ ad. :o) Továbbá arra is kitér egy picit, milyen a Hold amikor változik.

Hivatalos oldal
Aranyos, olvasmányos történet, gyönyörű illusztrációkkal.
Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nem akármilyen képecskék vannak benne. A legszebb mesekönyv illusztrációk közé válogatták be őket nemzetközi szinten 2010-ben. Már csak emiatt is érdemes a kezeink közé venni.

Ajánlom az óvodás korú kisgyermekes szülők figyelmébe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése