2011. június 13., hétfő

Will Berthold: Gyerekgyár

Miután befejeztem a Párizs fehér fényeit, nem tudtam elszakadni a II. vgh. légkörétől, ezért azonnal belekezdtem ebbe a regénybe.
Anno hónapokig kerülgettem a Könyvudvar oldalán, amíg végre megvettem. Persze nem a 290 Ft rettentett el (igen, jól olvassátok, 290 Ft a Könyvudvar oldalán), hanem a borítója (szerintem szörnyű).
A tartalmából azt szűrtem le, hogy amolyan mesterséges megtermékenyítéses dologról lesz szó, de nem. ...

A Lebensborn programmal először a Magda lánya c. könyvben találkoztam. Akkor azt hittem, hogy a program arról szólt, hogy árja gyerekeket vagy annak tűnőeket raboltak el a szüleiktől, semmisítettek meg minden iratot róluk, nevelték át őket és adták árja nevelőszülőkhöz. A történet másik feléről eddig nem hallottam. ...
Arról, hogy lényegében nőket és férfiakat kényszerítettek arra, hogy mindenféle ismeretség, érzelmek nélkül gyermeket nemzzenek, majd az anya lemondjon az így fogant gyermekéről és átadja nevelésre az országnak. Hogy így jöjjön létre egyre több árja gyermek, akik majd a 3000 éves uralom alatt harcolhatnak a hazájukért. ... Döbbenetes, igazán a szavakat se találom, egyszerűen nem értem az egészet, bár, már meg se döbbenek.
Több ezer gyermek született így, több ezer akkori gyermek semmit se tud a felmenőiről. Az anyákat, mivel többségük hajadonon szült, a háború után kiközösítették és a gyerekeket se fogadták be igazán. A könyv a programot dolgozza fel regényes formában.

A két főszereplőnk Doris és Klaus. Fiatal szerelmespár, akik kitartanak egymás mellett a világháború alatt is. Aztán kezdetét veszi a program, 13-13 társukkal együtt kiválasztják őket is és bár nem tudják mit írnak alá, aláírják a részvételt a programban. Aztán persze mindenkit nagy döbbenet ér, amikor az otthonban (ez lenne a "szerelmi fészek", ahol 3 hetet kell eltölteniük a fogantatás érdekében), kiderül, miért is csődítették oda a fiatalokat. Klaus és Doris döbbenten ismeri fel egymást. ...

Az elején teljesen magával ragadott a történet, de aztán valahogy túlságosan sarkos lett az író stílusa, egyáltalán nem volt gördülékeny az olvasása. Jó a történet, igazán bajom nincs is vele, csak valahogy a stílus hibádzik. Mindenesetre 290 Ft-ért kár lett volna otthagyni. ;o)

Megjelenés: Lebensborn (1958.)/ Gyerekgyár (2001. Minerva Kiadó)
Oldalszám: 229
Ára: 2271

4 megjegyzés:

  1. Én mindig azt hittem erről a könyvről, hogy ez egy száraz dokumentumregény (a borítója alapján, mert a tartalmát nem olvastam el soha, elég volt ránézni, hogy sejtsem miről szólhat). Nem gondoltam volna, hogy két főszereplőn keresztül látjuk ezt az egész borzalmat. :/

    VálaszTörlés
  2. @Mónika: Én is azt hittem, aztán jól meg is döbbentem amikor belelapoztam.
    Igazán nem is maga a program van 100%-osan a középpontban, hanem inkább az ő életük, hogyan élik meg a vgh.-t, a programot, mi lesz velük, st.

    VálaszTörlés