2011. január 29., szombat

Böszörményi Gyula: Mizu utazásra gondol

Böszörményi Gyula nevét hallva, gondolom sokunknak a Gergő-sorozat jut eszünkbe, amivel nagy sikereket ért el. A Gergő és a bűbájketrec c. rész 2003-ban az év sikerkönyve lett. 2005-ben A Nagy Könyv játék során pedig a 83. helyet érte el a Gergő és az álomfogók.
Tavaly a 37. könyve jelent meg az írónak, 1991 óta. A Mizu utazásra gondol, a 36. a sorban és 2010-ben jelent meg a Pongrác Kiadó gondozásában, köszönöm nekik a könyvet.

Na de ki, mi is Mizu? Erre nem tudtam rájönni. :o) Törpe? Gyerek? Mélynövésű felnőtt? Vagy nem is létezik, Mizu mi magunk vagyunk?
Mizu állandóan gondolkodik és kérdez. Elég egyedi, aranyos szókinccsel.
Mizu, mizújs, mi a helyzet, mire gondolsz?, nekem legalábbis ez a "sorozat" jött le a nevéből. :o)
A lényeg, hogy Mizu gondolkodik, jelen esetben arról, hogy miért utazunk? Ez egy egyszerű kérdésnek tűnik, gyorsan rá is tudjuk vágni, hogy az iskola, munka miatt vagy épp nyaralásokkor a pihenés miatt. Mizu ennél mélyebbre próbál látni.
Bemutatja a tömegközlekedési eszközöket, kérdez és GONDOLKODIK, majd a végén rájön a válaszra és ELGONDOLKODTAT azzal.

A könyv eleje úgy indult, mint egy kis modern kori Kis herceg. Napfelkelte, ücsörgés, gondolkodás. ;o)
Utána egy pillanatra felvillant bennem, hogy egyfajta szociális érzékenység lesz a központban, de nem, a kis könyvecske lényege egészen másra próbálja felhívni a figyelmet. Arra, hogy ne rohanjuk. Ne éljük, hanem ÉLJÜK MEG az életet. És ugyanakkor persze a Kislány karaktere érzékenyen érintheti az olvasót.
Felveti az író, még ha csak egy gondolat erejéig is, hogy hogyan reagálunk a megváltozott mozgáskészséggel rendelkező emberekre. Zavarba jövünk, nem tudjuk mit tegyünk, nem tudjuk kezelni a helyzetet néha megfelelően. Ebből egy nagyon jó kis beszélgetést lehet elkezdeni a gyerkőcökkel. Majd pedig folytatni lehet azzal, hogy az olvasás milyen kincs. Ez is egyfajta utazás, ami segítségével távoli országokat ismerhetünk meg. Néha tán jobban is, mint azok, akik jártak is ott. ...

Nagyon tetszett, nálam kedvenc lett és remélem, hogy lesz még folytatása Mizu történetének. ;o)

5 megjegyzés:

  1. Biztos jó lehet, érdekesen hangzik, amiket írtál. A borítónak olyan szép színei vannak! A megváltozott mozgáskészséggel kapcsolatos reakciókat talán az író önmaga miatt is fontosnak érezte megemlíteni a könyvben.

    VálaszTörlés
  2. Igen, biztos emiatt is, de erre már nem akartam kitérni.

    VálaszTörlés
  3. Én is most készülök elolvasni ez a könyvecskét, ezek után biztos vagyok benne, hogy jó lesz:)
    Klassz az új sablon!

    VálaszTörlés