2018. április 14., szombat

5 könyv, melyeknek a megjelenését várjuk- Április


Seanan McGuire: Minden ​szív kaput nyit

várható megjelenés: április 20.

Eleanor ​West otthona csellengő gyerekek számára.
Házalók, látogatók, vizsgálók kíméljenek!
A gyerekek hajlamosak eltünedezni, ha adja magát a lehetőség. Átlépnek a szekrény hátulján, becsusszannak egy tükörbe, beesnek a nyúl üregébe, vagy egy vén kútba, hogy aztán egy merőben más helyen bukkanjanak elő.
De a mágikus vidékek már semmi hasznát nem látják azoknak a gyerekeknek, akikből kifacsarták a csodát.
Nancy is utazott egyszer, aztán visszaküldték. Viszont mindaz, amit átélt a túloldalon… az ilyesmi megváltoztatja az embert. A West kisasszony gondjaira bízott gyerekek nagyon is meg tudják érteni. Ugyanis mindnyájan keresik a visszautat saját fantasztikus világukba.
Nancy érkezése azonban komoly változást hoz az Otthonba. Valamiféle sötétség ólálkodik a sarkok mögött, és amikor elszabadul a pokol, Nancy és újdonsült iskolatársai lesznek azok, akiknek a rejtély végére kell járnia.
Kerül, amibe kerül.


Sarah Fischer: Anyapara

várható megjelenése: április 16.

Önéletrajzi ihletésű, tabudöntő könyvében Sarah Fischer annak a folyamatnak az állomásait írja le, hogyan változott át a különféle kényszerítő körülmények hatására öntudatos, emancipált, a munkájának elő felnőtt nőből kizsákmányolt, kiszolgáltatott gyerekké, amint megszülte a kislányát. Sarah Fischer Németországban él, egy olyan fejlett, jóléti társadalomban, amely a nemi szerepeket illetően mégis a miénkhez hasonlóan konzervatív. Nem csoda hát, hogy Sarah történetében a magyar nők többsége magára ismerhet, és felteheti magának a kérdést: Biztos, hogy rendben van ez így? 


Heather Morris: Az ​auschwitzi tetováló

várható megjelenése: április 16.

A ​holokausztról számos könyv született, és bizonyára még fog is. Ám ez a történet minden szempontból különleges. Senki sem számított rá, hogy „a tetováló”, aki – félelemből és féltésből – annyi évtizeden át hallgatott, egyszer csak előáll vele.
Azt hihetnénk, hogy Auschwitz–Birkenauról már mindent tudunk. Túlélők és elkövetők egyaránt vallottak róla. Tudjuk, hogy a „túlélésre kiválasztottak” egy fogoly asztala előtt sorakoztak, aki egy számsort tetovált az alkarjukra. De vajon ki volt ez a fogoly? Magas rangú kápó különleges kiváltságokkal? Mit láthatott az évek során, mikor elvonult előtte a sokezernyi deportált?
Ez a fogoly Lale Sokolov volt. A neve és a száma ott áll az Auschwitz-jegyzőkönyvben, amelyből a világ értesült a halálgyárról. Amit ő látott, azt maroknyi fogoly láthatta csak. Különleges helyzetéből adódóan kizárólag az SS politikai részlegének tartozott számadással, ezért viszonylag szabadon mozoghatott a táborban. Szinte mindenütt járt: a cigányok barakkjában lakott, ott dolgozott, ahol a szelekció zajlott, naponta betért az irodába, kapcsolatot tartott foglyokkal, kápókkal, bejáró lengyel munkásokkal egyaránt. Hat nyelven beszélt. Megfordult Mengele részlegében, megjárta a büntetőbarakkot, látta a gázkamrákat, a rablás és megsemmisítés teljes futószalagját.
De a története mégsem a borzalmak leltárja. Itt, ebben a földi pokolban lett szerelmes, itt talált rá arra a nőre, akit mindig keresett: Gitára. Lale megfogadta, hogy túl fogja élni, akármi vár is rá, és mindent megtesz azért, hogy Gita is túlélje. A folyamatos életveszéllyel dacolva, időnként reménytelenségbe zuhanva harcolt, és nem adta fel.
Ez a könyv Lale és Gita története. Megrázó, igaz történet szerelemről, kitartásról, hitről és szerencséről. Az auschwitzi tetoválóról.
 
 

Jessica Shattuck: Nők ​a kastélyban

várható megjelenése: április 25.

A ​három özvegy története a második világháború végén játszódik egy omladozó bajor kastélyban, amely egykoron a német társadalom krémjének adott otthont. A náci Németország vereségének romjain él Marianne von Lingenfels, a férje felmenőihez tartozott és egykor impozáns, ám mára roskadozó kastélyban.
Marianne az 1944. július 20-án Adolf Hitler megölésére szőtt sikertelen gyilkossági terv miatt kivégzett ellenálló felesége. Eltökélte, hogy betartja a férje bátor társainak tett ígértét: megtalálja és megvédi a feleségüket, az ellenállás többi özvegyét.
Először a hatéves Martint, legkedvesebb gyerekkori barátja fiát menti meg egy náci átnevelő intézetből. Később Aniát keresi meg, egy másik ellenálló feleségét, aki két fiával menekültként tengődik a sok tábor egyikében. Marianne lépésről lépésre építi fel ezt a szokatlan családot férje ellenállási mozgalmának romjaiból, miközben teljesen biztos benne, hogy közös fájdalmuk és a körülmények összetartják majd őket. Hamarosan rá kell döbbennie azonban, hogy a múltja fekete-fehér és elvekben gazdag világa megváltozott, és olyan titkok, sötét szenvedélyek szövik át, amik könnyedén szétszakíthatják új családját.
 

Bauer Barbara: Az ​élet hangja

várható megjelenése: április 18.

Eszter ​és Hanna hagyománytisztelő, szerető családba születtek. Nagyapjuk, édesapjuk is zenész volt, így még a hétköznapjaikat is a muzsika töltötte be, varázsolta széppé. Ám körülöttük a világ egyre komorabbá vált, 1944 tavasza már nem azt az életet kínálta számukra, amelyben mindnyájan bíztak. A lányok édesapja bármit megtett volna, hogy elleplezze a rémisztő valóságot, hogy megkímélje családját a sárga csillag viselésének szégyenétől. De elérkezett a nap, amikor a valóság bakancsos, fegyveres katonák képében betört az otthonukba. Az utolsó előtti pillanatban azonban az édesapa még adhatott a lányainak útravalót: egy dalt.
Az élet hangja két kislány évtizedeken átívelő története. Egy testvérpáré, akiket elszakított egymástól a történelem, de életben tartottak az igaz emberek. Akik mindvégig szívükben őrizték életük első néhány évének emlékét és az édesapjuktól kapott útravalót, amely lassan egymás felé terelte őket, hogy azzá válhassanak, aminek születtek. Ám megint csak közbeszólt a történelem, és a két lányt, akiknek az útjai már-már keresztezték egymást, ismét messze sodorta egymástól.
Vajon mindig tudunk választani a jó és rossz között? És vajon minden esetben az igazság hozza el a végső megnyugvást? Bauer Barbara legújabb, a XX. századi magyar történelem sorsfordító pillanatait, a vészkorszakot és Rákosi-érát felelevenítő, fordulatos, egyszerre megrendítő és felemelő regényében talán választ kapunk ezekre a nyugtalanító kérdésekre.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése