2017. augusztus 4., péntek

Juliet Grey: Királyné ​lettem

Eredeti címe: Becoming Marie Antoinette (2011.)
Kiadta: Tericum (2012.)
Oldalszám: 458
Forrás: könyvtár
Értékelésem: 3

Miről szól?

"Gondtalanul ​telnek napjai a serdülő Mária Antóniának, becenevén Toinette-nek. Ám a napsütötte bécsi időszakot beárnyékolja a tudat, hogy hamarosan ennek az idillnek vége szakad. Toinette tisztában van vele, hogy anyjuk, Mária Terézia osztrák császárné milyen sorsot szán neki: Ausztria politikai érdekeinek megfelelően férjhez kell mennie Franciaország leendő királyához, a szintén kamasz XVI. Lajoshoz. A mindössze tizennégy éves hercegnő elszigetelten érzi magát a francia királyi udvarban. Versailles gyönyörű, de velejéig romlott: minden zugba befészkelte magát az intrika és az ármány. Mária Antónia nem boldog, hiába a fényűző élet, a léha udvari szórakozások, a kártya és a tánc. Juliet Grey történelmi regénye élethű képet rajzol a forradalom küszöbén álló Franciaország királyi udvaráról. A színes részletekben bővelkedő leírásoknak köszönhetően szinte magunk előtt látjuk a pazar selyemruhákat és a csillogó ékszereket, halljuk a táncra csábító muzsikát és pletykálkodó úrhölgyek suttogását. Franciaország legtragikusabb sorsú királynőjének életét megörökítő trilógia első kötete nagy sikert aratott az Egyesült Államokban, és több európai országban is megjelent. – Juliet Grey jó ismerője az európai, és kiváltképp a francia történelemnek. Történelmi témájú regényein kívül más műfajokban is alkot, emellett újságíró és színházi színésznő. Férjével New Yorkban él."

Hogy tetszett?

Kicsit össze-vissza olvastam a trilógia részeit, hisz először a második kötet került a kezeim közé, majd a harmadik és legutoljára ez, az első rész.
Mindegyik kötet elvarázsolt, de ez sajnos nem mondható el az első részről. Ha ezzel kezdtem volna az ismerkedést, előfordulhat, hogy nem is folytattam volna a trilógia olvasását. 

A Királyné lettem Mária Antónia gyermekkorát mutatja be és azt az időszakot, míg királynévá koronázzák. Elég vaskos kötet és elég részletesen bemutatja a kis Antónia mindennapjait, felkészüléseit arra, hogy egyszer Franciaország királynéja lesz. És ez volt a történet problémája is. Nagyon vontatott, nagyon száraz lett és nagyon lassan haladtunk előre a cselekményben.

Szeretem a történelmet, ez a korszak is érdekel, de történelmi szórakoztató irodalom esetében úgy gondolom, hogy a szárazságnak van egy határa. Az olvasó nem dokumentum regényt szeretne olvasni, hanem egy pörgősebb, valós eseményekre alapuló történetet, ami az első kötetben annyira nem jött össze. Ettől függetlenül a trilógiát szívből tudom ajánlani mindenkinek, akit érdekel ez a történelmi korszak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése