2017. augusztus 24., csütörtök

Kötelező/ ajánlott olvasmány volt 1.

Tavaly a költözés közben bukkantam egy rég elfeledett mappára. Még akkor is izgatottan nyitottam ki, hogy tudtam a mappa az enyém, mert nem emlékeztem arra, hogy mit tartalmaz. Aztán ahogy kinyitottam, jött a döbbenet.
Ugyanis 2005-ben készült olvasmányaim összefoglalóját tartalmazta. Nem az érzéseimet, véleményeimet vetettem papírra, hanem röviden összefoglaltam, hogy miről szólt az adott középiskolai kötelező vagy ajánlott olvasmány.

Most ebben a bejegyzésben 3 könyvet hoztam nektek. Ami érdekes lehet, hogy 2005-ben már rég leérettségiztem. :oP Vagyis anno nem olvastam el ezeket az olvasmányokat, de aztán befejezve a gimit mégis csak elolvastam őket. :oD Nem változtattam a szövegen, hisz mégis csak 12 évvel ezelőtti emlékről van szó.

Mihail Bulgakov: A ​Mester és Margarita 

olvastam: 2005.07.09. - 2005.07.13.
 
A történet Szovjetúnióban játszódik a XX. sz.-ban. Megjelenik maga a Sátán (egy bűvész képében) és a segítői is. Próbára akarják tenni a lakosokat, hogy változtak-e az évszázadok során. A vizsgálat után rájönnek arra, hogy nem. 
Az emberek ugyanolyan zsugoriak, hazudósok, mint régen. Bármerre jár a Sátán, ott felfordulás történik, mert szemfényvesztéssel sok mindenre rábírja az embereket, sok mindent ad nekik. A vizsgálata során megismerkedik Margaritával és a szerelmével a Mesterrel, aki megírta "valósághűen" Jézus történetét. 
Jézus elolvassa a regényt és arra kéri a Sátánt, hogy a Mesternek és Margaritanak adjon örök nyugodalmat. A Sátán ezt meg is teszi, örök, boldog, szép életet ad nekik a halál után.
A regény 3 síkon játszódik:
1. valóság
2. fikció
3. elvont filozófiai sík

Robert Merle: Mesterségem ​a halál 

olvastam: 2005.07.13. - 2005.07.14.
 
Rudolf Langot az apja szigorúan nevelte és papnak szánta, hogy saját bűnét így vezekelje le.  De Rudolf 10 évesen nagyon csalódott a vallásban és felekezetnélküli lett. Mikor apja meghalt teljesen megváltozott az élete. 16 évesen önként jelentkezett dragonyosnak az I. vgh.-ban. Mikor vége lett a háborúnak szomorúan látta, hogy semmihez sem ért csak a háborúhoz és semmi sem lett olyan, mint amilyennek várta. 
Később SA, majd SS tiszt lett. Az ő feladata volt Auschwitz létrehozása, a zsidók deportálása és kivégzése. Több mint 2 millió zsidót küldött gázkamrába. 
A nürnbergi perben halálra ítélték, de fanatikus náciként halt meg, aki nem bánta meg bűneit.  
 

Robert Merle: Két ​nap az élet

olvastam: 2005.07.16. - 2005.07.17.
 
A helyszín Dunkerque, 1940 júniusa. A regény egy francia katona utolsó 2 napját írja le. 
A fiatal katona a közeledő német hadsereg miatt Angliába akar menekülni, de nem sikerül neki. A barátai meghaltak, máshoz csatlakoztak. Megismerkedik egy 15 éves lánnyal, aki egyedül maradt a házában. Tán egymásba is szeretnek. Egy szó, mint száz, enged a lány unszolásának és vigyáz rá. Tudja, hogy a bombázások közepette veszélyes térségben vannak, de a lányt nem tudja rábírni, hogy hagyja el a házat. Ez is okozza a vesztüket. Bombát dobnak a házra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése