2012. augusztus 7., kedd

Danielle Trussoni: Angelology- Az átok

Eredeti címe:Angelology (2010.)
 Itthon kiadta: Kelly Kiadó (2011.)
Oldalszám: 448
Ára: 3480
Forrás: könyvtár
Danielle Trussoni neve nem volt ismeretlen az amerikai olvasóknak, amikor megjelent az első regénye az Angelology, ugyanis a 38 éves írónő több magazinnál is dolgozott az évek során, illetve 2006-ban megjelent egy memoárja a vietnámi háborúról, amit abban az évben a New York Times beválasztott a 10 legjobb könyv közé.
Az Angelology egy sorozat nyitódarabja lenne, ami 2010-ben jelent meg Amerikában és az egyik legnagyobb könyvszenzáció lett. Mark Forster rendezésével pedig filmet készítenek majd belőle. (Will Smith lesz a producer amúgy.) Az írónő jelenleg a második részen dolgozik, ami elviekben jövő januárban jelenik meg angolul Angelopolis címmel.

A magyar beharangozókor nagyon kíváncsi lettem a történetre. Odáig vagyok az angyalokért, szinte minden könyv érdekel, ami róluk szól. Amikor pedig láttam a beharangozóját, izgatottan vártam, hogy a kezeim közé kerüljön. Kíváncsian vártam az első véleményekre és szinte mindegyik megegyezett abban, hogy Az átok igenis jó történet. Nem romantikus tingli-tangli, hanem olyan, amiben keverednek a mítoszok, a kaland és egy kicsit A Da Vinci- kód beütése van.

A történet egy oldal erejéig 1943-ban veszi kezdetét, amikor is angelológusok egy angyal tetemére bukkannak, majd gyorsan 1999-ben találjuk magunkat. A történet szempontjából a főszereplőnk Evangeline, aki egy 23 éves apáca. New Yorkban, a Szent Róza kolostorban él, de aztán a nyugodt élete egyik napról a másikra felborul. Ugyanis levelet kap egy bizonyos Verlaine-tól - aki nem mellesleg egy fiatal férfi-, aki arra kéri őt, hogy segítsen neki a kutatásában. Kapcsolatot keres a rend egyik tagja -aki titokzatos körülmények között meghalt 1944-ben, amikor is tűz ütött ki a kolostorban- és Mrs. Abigail Rockefeller között. Evangeline először visszautasítja a kérést, de aztán furdalni kezdi a kíváncsiság és elkezd utánanézni a kapcsolatnak. Innentől kezdve pedig felpörögnek az események.  
A cselekmény folyamatosan ugrál a helyszínek között. Hol Evangeline-nel való történteket olvashatjuk, hol Verlaine útját követhetjük nyomom, ugyanakkor van egy másik szál is, a Grigori családé. Remélem nem lövök le nagy "poént" ha elárulom, hogy ők nefilimek és valamit nagyon-nagyon keresnek, amihez Evangeline is egyre közelebb jut.  
Olvashatunk egy bibliai mítoszról, a nefilimek életéről és megbüntetésükről, továbbá egy nővér segítségével fokozatosan feltárul a múlt is, 1939-1944-ig, amikor is Evangeline nagymamája fiatal angelológus volt és kutatott az a bizonyos dolog után, amit a Gregori család már akkor is nagyon-nagyon keresett. Bár Evangeline úgy tudta, hogy a nagymamája halott, az idős hölgy mégis felbukkan és megindul a nyomozás, ami inkább menekülésnek felel meg. A nyomukban pedig a nagyhatalmú nefilim család. ... 

A könyv tényleg amolyan A Da Vinci-kód csak angyalos verzióban. Megindul a kutatás egy bibliai mítosz alapján, mindez persze harcolva az idővel. Kik a nefilimek? Létezhetnek?
Többször eszembe jutott Asa Schwarz: Nefilim; Halott angyal c. regényei és azok, amikről a könyvek elolvasása után olvashattam. A képek az óriásokról és a bennem kavargó miért is ne? kérdése.

A főbb szereplők: Evangeline, Verlaine, Gabriella (ő lenne a nagyi), Percival, Celestine, mind-mind jól kidolgozott karakterek, hibát nem találtam bennük.
A cselekmény is jól van felépítve. Az eleje könnyedebben indul, de aztán kb. a felénél mintha egy fordulat következne be, az addig csak simán olvasmányos történet átvált kalandregénnyé, titkok tudójává.

Ugyanakkor több "hibát" is találtam benne. SPOILER! Ha egérrel kijelölöd, olvashatóvá válik a szöveg, de ha még nem olvastad a könyvet és tervezed, előrevetítek a cselekményt!
1. az olvasható a könyvben, hogy Gabriella lánya 1945-ben született. Evangeline 23 éves 1999-ben, vagyis 1976-ban született. Nos, ha Evangeline születési évszámából kivonom az édesanyja születési évét (1976-1945), akkor az jön ki, hogy 31 évesen szülte a lányt. Igen ám, de 29 évesen meghalt. Akkor ez hogy is van?
2. mint kiderül, 1939-ben Gabriella 15 éves volt, amikor megismerkedett Percivallal (327. o.), de akkor hogy lehetett másodéves hallgató? Gimnáziumba járt vagy mi a fene? 15 évesen valakit bevesznek egy ilyen fontos dologgal foglalkozó kutatásba? Ráadásul kettős ügynök lesz? Na jó, tény és való, hogy más időket éltek akkor is.  Az elejétől kezdve azt hittem, hogy egyetemre, főiskolára jártak.
3. ami meg a legnagyobb buktató volt, hogy Evangeline csak úgy simán besétált abba a raktárba, ahol gyerekkorában az angyalokra rábukkant. Nem azért, de ha angyalokat tartanának valahol fogva, akkor tuti kint állna a raktár előtt vagy 8 fegyveres őr, akik azonnal tüzelnének a légyre is, nem csak úgy lazán beoson egy kislány. Biztonsági intézkedések nuku? Kicsit elképzelhetetlen.
SPOILER vége!


És hogy az egésznek mi köze a II. vgh-hoz azon kívül, hogy az egyik szála abban az időben játszódik? Nos maguk a nefilimek, a gondolkodásmódjuk rettentően emlékeztet a náci Németország felsőbbrendűségi elveire.

Lényeg a lényeg, hogy ez egy nagyon jó kis történet volt. Nem romantikus, mint ahogy számítottam rá, hanem inkább fantasy kalandregénnyel fűszerezve, meg egy kis krimivel. És persze ott vannak a bibliai elemek is.
Tetszett és kíváncsian várom a folytatást.
_______________________________________________

Angelology | Angelopolis (megjelenés angolul: 2013. jan.)

Kinek ajánlom a figyelmébe?: annak, aki szereti A Da Vinci-kód féle nyomozásokat és a fantasy se áll tőle messze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése