2012. február 12., vasárnap

Justin Cronin: A szabadulás

Eredeti cím: The Passage (2010.)
Kiadó: Cartaphilus Könyvkiadó (2010.)
Oldalszám: 834
Ára: 3990
Forrás: saját példány, molyos vétel során
(Köszönöm Shanara!)
Ezzel a könyvvel aztán megszenvedtem és nem csak azért, mert súlyát tekintve lazán lehetne önvédelmi fegyver vagy sportolás tekintetében súlyzó, a maga 834 oldalával. Elkezdtem olvasni olyan 5 hónapja, de a 100. oldal környékén abbahagytam. Nem volt rossz, de egyszerűen nem tudott magával ragadni. Végül múlt hónapban úgy döntöttem, hogy ideje lenne folytatni. Pár oldallal később már bántam, hogy anno nem adtam neki még egy kis időt, ugyanis elkapott a gépszíj. :o)

Egy trilógia első részéről van szó, ami a világvégünket jövendöli meg a maga módján. (Igen, A roswelli titok után jó kis téma.)
A fülszöveg
"Rákbeteg felesége halála után dr. Lear, az özvegy tudós elkezdi kutatni a hosszú élet titkát, a betegségek és az öregedés ellenszerét. A hamarosan a hadsereg felügyelete alá kerülő kísérletsorozat eredményeként azonban a 12 kísérleti alany - minden emberi vonását elvesztve - félelmetes, gyilkos lénnyé alakul át. A kutatás utolsó fázisában a tudósnak szüksége van egy hatéves kislányra is, akit szintén beoltanak a kiszámíthatatlan hatású vírussal. Annak ellenére, hogy a Colorado-hegységbeli kísérleti telepet kommandósok őrzik, a kísérleti alanyok, azaz a "fertőzöttek" kiszabadulnak. Senki és semmi nem állíthatja meg őket, a fertőzés egyre terjed, s mind több ember válik hozzájuk hasonló vérszomjas szörnyeteggé. Egyedül Amy, a hatéves kislány szervezete reagál másképpen a vírusra. A különös, világító lényekké átalakuló fertőzöttek az Egyesült Államok egész területét ellepik: már csak egy emberi közösség marad valahol Kaliforniában, melynek tagjai jól kiépített erődjük és harcosaik segítségével majd' száz éven át megakadályozzák a fertőzöttek bejutását. A Kolónia lakói elszigetelten élnek a kaliforniai hegyekben, a régi, vírus előtti világot az idősek beszámolóiból vagy a Hosszú Portyákon látott romokból ismerik. Egy nap fura lány jelenik meg a Kolónia kapujában - Amy. Felbukkanása gyökeres változást hoz a Kolónia életében... Justin Cronin A szabadulás című poszt-apokaliptikus műve egy ezer évet átfogó trilógia első része. A könyv megfilmesítési joga már jóval a regény megjelenése előtt elkelt: a feldolgozást a számos órási sikerű filmet jegyző Ridley Scott fogja rendezni."
nagyon jól felvázolja a történetet, de nem tudja kellő képpen átadni, hogy milyen izgalmas és magával ragadó történetről van szó. Faltam, élveztem a sorait. Borzongtam, féltem és csak faltam-faltam, nagyon izgalmas volt az egész. Kíváncsian várom a folytatását. Többet nem is írok róla, aki szereti a világvége történeteket egy kis fantasztikus elemmel bővítve, azok ne hagyják ki, szerintem zseniális!

2 megjegyzés:

  1. Ennek a kiadónak nagyon jó könyvei vannak:-)

    VálaszTörlés
  2. És elviekben még idén jön a második rész is. ;o)

    VálaszTörlés