2011. október 12., szerda

Gayle Forman: Ha maradnék

Ez az a másik regény, amire az Alaska nyomában bejegyzésemben céloztam. Szinte egyszerre jelent meg a 2 kötet, az előbbi a GABO Kiadónál, a Ha maradnék pedig a Ciceró Könyvstúdiónál. A borítók nagyon hasonlítanak, ugyanaz a kékes háttér és a nyilak, az egyikben halványan egy női fej, a másiknál egy autó beolvadva a kékségbe. De mint ahogy az elágazós nyilak jelölik is, igazán az Alaska nyomábannál nem nagyon volt több út, minden egy végállomáshoz vezetett, de a Ha maradnékban a főszereplőnek döntenie kell. Marad vagy megy?
Úgy gondoltam, hogy a 2 regény hasonló lesz, de nem. Forman könyvénél éreztem, amit Greennél is szerettem volna. Elgondolkodtatott, magamba zuhantam és napokig nem tudtam elszakadni a történettől.

Maga az egész történet 1 napot ölel át. Egy olyan napot, ami a 17 éves Mia életében teljesen átlagosan indul azzal a kivétellel, hogy a hó miatt iskolaszüneti napot rendelnek el. Ennek örömére a kis család felkerekedik, hogy meglátogassák egy barátjukat, akiknél kisbaba született. ... Autóbalesetet szenvednek. ... Mikor Mia magához tér, semmi sem olyan, mint előtte volt és döntenie kell. Megy vagy marad? Nem könnyű a döntés meghozatala. ...

Szerettem volna SPOILER mentesen írni, remélem ez sikerült, de nagyon nehéz úgy leírni a gondolataimat, hogy igazán ne derüljön ki mi is történt.
Nagyon megfogott és nagyokat bőgtem rajta, nem egyszerű történet annak ellenére sem, hogy ifjúsági irodalom. Mikor olvastam a könyv végén a szerzővel készült kis interjút, igazán akkor értettem meg, hogy bár ifjúsági irodalom kategóriába van besorolva, a főszereplő tizenéves, de az írónő több generációnak írta igazán. Nem egy könnyed, csajos, szerelmes ifjúsági történetecske, felnőtteknek is nagyon elgondolkodtató, pityergős tud lenni.

Olvastam a történetet és magamban nyugtáztam, hogy már megint csak ilyen könyveknél állok meg egy picit és gondolkodok el azon, hogy minden milyen mulandó és milyen törékeny. Ma itt vagyok, ma itt van, de mi a garancia arra, hogy holnap is minden ilyen lesz? Nyilván, nem lehet ezekkel a gondolatokkal esténként lehajtani a fejünket a párnára, folyamatosan félni, rettegni, de mikor ilyen történetről olvasok, akkor valahogy mindig megáll az idő. Mintha ilyenkor jönnék rá, hogy igazán olyanok vagyunk, mint egy asztalon ide-oda guruló üveggömbök. Az élet ide-oda sodor minket, de sose tudhatod, hogy a hatalmas lendületben mikor fogsz legurulni az asztalról és törsz darabokra. ...

Gayle Forman nagyon jól ír, egy percig sem unatkoztam a könyv olvasása közben. Tetszett a felépítése is, hogy igazán minden 1 nap alatt játszódik le, de mindeközben Mia folyamatosan visszaemlékszik a múltra. Ez nem zavart meg, érezni lehetett, hogy mikor vagyunk a jelenben és mikor olvasunk visszatekintésről és nem volt bonyolult követni a szálakat sem. Letenni alig tudtam, elég gyorsan végeztem is vele, de ez annak is köszönhető, hogy nagyon jó a stílusa, magával ragad, belefeledkezel teljesen. Ugyanakkor meg mégis valahogy könnyed. Olvassátok el!


Megjelenés: If I Stay (2009.)/ Ha maradnék (2011. Ciceró Könyvstúdió)
Oldalszám: 258
Ára: 3290
Az írónő oldala ITT.
Ha minden igaz, a könyv megfilmesítési jogát már megszerezték.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett ez a könyv. A családról szóló története, az aktuális események leírása (pityogtam is, pedig nem jellemző), a döntés nyomása. Most olvastam, hogy május-júniusban jön a "folytatása" magyarul, Hová tűntél? címmel. Ezek után nagyon várom! :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, jön a folytatása, ami Mia és Adam kapcsolatáról szól majd, Adam szemszögéből olvasva. :o)

    VálaszTörlés