2011. október 27., csütörtök

Ally Condie: Matched

Az új őszi megjelenések közül ez a könyv volt az, amit többen nagyon izgatottan vártunk. Először a borítója hívta fel magára a figyelmemet, a zöld ruhában, egy üveggömbbe zárt lány alakja. Vajon mit akar jelenteni ez az egész? Aztán a fülszövege is megfogott :
"A globális felmelegedés után a régi rendszer összeomlott, és a helyén létrejött a Társadalom, ahol nincs éhezés, nincs betegség, nincs bűnözés, és a hivatalnokok döntenek róla, hogy kit szeretsz, hol dolgozol és mikor halsz meg. ..."

Ki ne lenne kíváncsi egy ilyen történetre, amikor sorba jelennek meg manapság a világvégéről szóló rémhírek? :o)

Ally Condie a Matched trilógiájával szinte berobbant a könyvpiacra és a New York Times bestseller listájára. A rajongók körmüket rágva várhatták a tavaly novemberben angolul megjelent első rész folytatását, ami előre láthatóan angolul november elsején kerül majd a boltok polcaira. Nekünk egy kicsit tovább kell várnunk, ha magyarul szeretnénk olvasni. A könyv utolsó lapján 2012 tavaszára "ígérte" a kiadó a folytatást. A trilógia befejező kötete pedig még messzebb van, 2012 novemberére van tervezve angolul.

Mint már olvashattátok, a jövőben vagyunk, ahol egy teljesen új társdalom jött létre. Nincs éhezés, nincs betegség, bűnözés, mindenkinek van munkája, de a kormány dönti el, hogy ki kivel házasodik meg, ki hol fog dolgozni és ki mikor hal meg. A lakók folyamatosan ellenőrzés alatt állnak, a "hivatalnokok" mumusa mindig ott leng a fejük fölött. Már abból probléma származhat, ha egy kisgyerek az első iskolai napján nem akar felszállni a légi vonatra, mennek is a kedves szomszédok jelentést tenni.
A 17 éves Cassia egy ilyen világban él. Izgatottan készül a Párosító Bankettjére, ahol kiderül majd, hogy ki lesz a férje. Legnagyobb döbbenetére és örömére, a legjobb barátjának a képe jelenik meg a monitoron. Igen ám, de aztán másnap egy új fiú képét látja és teljesen összezavarodik. Ráadásul Ky nem ismeretlen számára. ...


Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, kb. a feléig úgy éreztem, hogy jó-jó, 4 csillagos, de semmi extra. Jó olvasni, jól ír az írónő, tetszik a felépítése, átlátom a világképet, de valami hiányzik nekem belőle. Aztán azon kaptam magamat, hogy még enni is a könyvvel járok, egyszerűen nem tudtam letenni. És mikor este lefeküdtem aludni, a könyvön kattogott az agyam, milyen lenne egy ilyen társadalomban élni? A 4 csillag átváltott 5 csillaggá, faltam a sorokat és rettentően várom a folytatást. Mi lesz Cassia-val és Ky-al? Meg magával az egész táradalommal? Meddig működhet így az élet?

Nem akarom, hogy az unokám, a dédunokám, vagy bármely leszármazottam ilyen világban éljen. Lehet, hogy első körben szépnek és jónak tűnik, mert nincs éhezés, nincs bűnözés, nincs betegség, de ugyanakkor a embereknek nincs szabad akaratuk. Lehet, hogy a lehető legjobb párt találják meg neked, akivel tényleg összeilletek és egészséges gyermekek tucatjai születhetnek (szigorúan 31 éves korodig, mert utána már nem szülhet egy nő sem), de mi van akkor, ha te nem tökéletes párra vágysz? Biztos jó dolog az, hogy tudod 80 évesen meghalsz? Nem jobb egy kicsit bizonytalanságban élni? Néha olyan érzésem volt, mintha azt üzente volna az írónő, hogy bár vannak nagyon nagy problémák ebben a világban, de lehetne rosszabb is.

Ami rendesen szíven ütött az az, hogy nincsenek könyvek és versek. Egészen pontosan anno kiválasztottak 100 könyvet, 100 verset, 100 festményt és nesze nektek, a többit megsemmisítették. Ahogy belegondoltam, hogy vajon milyen művek veszhettek el? 100 db? Mi az? 100 könyvet elolvas egy ember akár 1 év alatt! ... Ó nem, én nem akarok ilyen világban élni.

Többször bevillant az olvasása közben a Rómeó és Júlia, továbbá Az Éhezők Viadala.
A Rómeó és Júlia azért, mert a 2 szerelmes itt sem lehet egymásé. Itt nem a szülők azok, akik elválasztják őket, hanem a társadalom görget eléjük akadályt.
Az Éhezők Viadala meg azért- senki se gondoljon arra, hogy a Matched egy véres könyv, mert nem így van!-, mert ott is egy olyan utópisztikus világ szerepel, ami hosszú távon életképtelen. Ott is megvan a fiatal lány, mint főszereplő, aki 2 fiú között őrlődik és felveszi a kesztyűt a kormány ellen. Másképp, de itt is ezek a momentumok megtalálhatóak. Ismétlem, nem véres a Matched egyáltalán, de egyből beugrott ez a párhuzam.

Nagyon jó a történet, megérte várni rá, mindenkit csak arra tudok biztatni, hogy olvassa el. Olvasmányos, jó a stílusa, jól van felépítve, bele tudsz feledkezni és egyszerűen rossz elszakadni az olvasásától. Én 2 nap alatt befaltam, de mindenhová vittem magammal, ahová csak tudtam. :o)
Izgatottan várom a Crossed magyar megjelenését, nagyon jó sorozat vette ezzel kezdetét.

Megjelenés: Matched (2010.)/ Matched- Egymáshoz rendelve (2011. Ciceró Könyvstúdió)
Oldalszám: 337
Ára: 2990
Az írónő oldala ITT.

2 megjegyzés:

  1. Nekem is tetszett, kellemes kikapcsolódást nyújtott. Gyorsan elolvastam ráadásként a második részt is. Az vélemények lehúzták, nekem viszont jobban tetszett mint az első. Több a történés benne, árnyaltabbak lesznek a karakterek.
    Ági

    VálaszTörlés
  2. Juj de várom már, hogy megjelenjen magyarul is! :o)

    VálaszTörlés