2019. március 20., szerda

Berg Judit: Rumini

Kiadta: Pagony (2006.)
Oldalszám: 2016
Forrás: könyvtár
Értékelésem:

Berg Judit ezzel az indulókötettel robbant be a hazai gyermekirodalomba még 2006-ban. Fura belegondolni, hogy a Nagy akkor még "majd egyszer lesz" gondolat volt csak, erre tessék, most 12-13 évvel később évközi ajánlott olvasmány lett náluk 3. osztályban. 

Szerencsére a Nagy könyvmolypalánta kezdemény és bár annyira még nem fal, mint én az ő korában, de ennek ellenére szép fokozatosan halad mindig az olvasmányaival és szórakozásból is olvas, sőt, cipeli magával az iskolába az aktuálisat. Szóval különösebb problémánk nem volt azzal, hogy elolvassuk ezt az évközi, nem kötelező, de nagyon ajánlott, sok plusz ötösért harcba menő olvasmányt. 
Már az első oldalakon magával sodorta és míg a Vukot - mint első kötelező olvasmányt - még együtt olvastuk a nyáron, most úgy gondoltam, hogy ráhagyom a feladatot. Olvassa el a saját ütemében, nem nyaggatom érte, majd pedig én is elolvasom, hogy ellenőrizni tudjam, helyesen tölti-e ki az iskolai feladatlapokat a könyvhöz. 
2-3 hónapig olvasta, de közben befejezett egy Minecraftos regényt is. És nagyon büszke volt a teljesítményére persze. 😊 Én pedig mint ahogy ígértem, utána szintén elolvastam a történetet.

Aranyos, bájos, nagyon olvasmányos és nagyon könnyen lehet vele haladni.
A történet főszereplője egy kíváncsi kisegér (Rumini), aki a Szélkirálynőn hajósinas. A  hajó Pelevárba tart a rakományával, de közben Rumini mindenféle kalandokba csöppen.

"– Már megint nekünk kell felmosni – dühöngött Rumini, de Balikó oldalba bökte.
– Nyugi, nem mosunk fel és kész.
Rumini csodálkozva nézett Balikóra, aki hatalmasat kacsintott.
– Nincs mivel. Vízbe dobtam a felmosó dézsát és partvisokat is."

Pl véletlenül a hajó ottfelejti egy szigeten. Aztán felszökik enni egy másikra amiről kiderül, hogy kalózhajó és elfogják őt, majd próbálják eladni rabszolgának.
Vannak fabatkák a mesében, sárkány és még sok-sok olyan kis apróság, amiért ez a korosztály, de még a szüleik is odáig lehetnek.

Nem szégyellem bevallani, élveztem az olvasását és egy nap alatt befaltam. Szóval ide nekem a második kötetet. 😇

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése