2019. március 13., szerda

Sally Christie: A ​király kurtizánjai

Eredeti címe: The Sisters of Versailles
Kiadta: Lettero (2018.)
Oldalszám: 520
Forrás: saját
Értékelésem:
Már a könyv címe is eléggé figyelemfelkeltő, de az se piskóta, amit az írónő a lapokon összehozott. Olvasmányos, érdekes, izgalmas történet volt XV. Lajos udvaráról.

Egy-két francia királyi szerető nevét tanultuk történelem órákon, de a Neslé nővérekről eddig semmit se hallottam, sajnos. Pedig lehetett volna mit mesélni róluk!
Öten voltak nővérek, közülük 4-en lettek a király szeretői. Megbotránkoztató? Fura szituáció? Mert arra tán még csak legyintenek az emberek, ha 2 testvérből lesz szerető, na de ha 4-ből! Ráadásul mind a 4-en annyira mások voltak!

A történelem ott vette kezdetét, hogy XV. Lajos lengyel feleségre tett szert. Hét évig hűségesen látogatta a királynét, nem lépett félre, sorra születtek a gyerekek is. De aztán a 7 év elkezdett meglátszani a királynén is, elkezdett odalenni a király vágya, a bizalmasai pedig szerető után néztek.
Így került a képbe az első Neslé lány, Louise. Ő volt a legnaivabb a nővérek közül, teljesen belehabarodott az uralkodóba, így boldogan lett a szeretője hosszú évekre. Nem vette észre az intrikákat maga körül és saját magának ásta meg a vermet a naivságával.
Őt a sorban Pauline követte. Hát, rá mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy naiv lett volna. Célja volt, hogy magába bolondítsa a királyt és ezt el is érte. Egy ideig bábként mozgatta, bármit elért nála. A sorsa meg ... hát, nem gondoltam volna, hogy az lesz, ami lett.
Aztán Marie-Anne jött, az okos, dörzsölt, özvegy. És nem maradt ki a sorból Diane sem, igaz, ha jól vettem se a sorok közül, csak egy menet erejéig. 

Érdekes és olvasmányos volt a történet már csak azért is, mert mind a 4 Neslé nővér annyira más volt! 
Louise elég unalmas volt számomra, Pauline unszimpatikus, de mégis tán ő volt ennek ellenére a legizgalmasabb.

"Az elemi erő olyasmi, ami megállíthatatlan. Mint az erős szél vagy a földet elárasztó nagy esők – feleli, majd árnyalt hangon folytatja: – Ezt a kifejezést használják nagyon céltudatos emberek jellemzésére is. Pauline nagyon céltudatos. És úgy vélem, a céltudatosság a legnagyobb tehetség. A szépségnél, az intelligenciánál, a fortélyos ügyességnél is nagyobb."

Marie-Anne és Diana se hozott különösebben lázba, de összességében nagyon érdekes volt olvasni, hogyan lettek a nővérek a király szeretői és mik történtek velük.

Bár az ötödik nővér nem lett a király szeretője, ennek ellenére rápillantást kaphat az olvasó az ő életére is, ami így tette kerekké a Neslé lányok történetét. És milyen fura, hogy túlélte mindannyiukat!

Olvassátok el! Könnyed, olvasmányos, izgalmas olvasmány!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése