2015. szeptember 6., vasárnap

Okváth Anna: Más állapotok

Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó (2014.)
Oldalszám: 224
Egyedül nem megy?
Mit teszel, ha egy nap szembesülsz a benned ketyegő biológiai vekker sürgetésével, ám reménytelenül szingli vagy?
Léna önálló fiatal nő, családi állapota: független, és ezt nem is hajlandó feladni.
Ám vágyik arra, hogy anya legyen.
Tervéhez a véletlen egy apát is a rendelkezésére bocsát – Iványi professzort, régi, rettegett egyetemi tanárát, aki feleségével gyermektelenül él. Megállapodásuk világos: semmi gyengéd érzelem, semmi személyes. Az érintkezés egyetlen célja a kívánt terhesség.
Vajon mihez kezdenek, ha meglepő, más állapotokban találják magukat?
Mennyit ér a becsület, az adott szó? Hol ér véget az értelem, és hol kezdődik az érzelem?


Tipikusan olyan könyv a Más állapotok, melynek a fülszövege nagyon jól van megírva, elfedve ezzel azt, amilyen maga a tartalom lesz majd. :o(
Lássuk csak a fenti sorokat. Mire számítotok, vajon miről fog szólni a könyv és milyen lesz majd? Én egy humoros babavárós történetre számítottam. Adva van Léna, aki mivel ketyegő biológiai óráról van szó, gondoltam, hogy a 30-as évei közepe felé járhat -amúgy nem éppen-, hosszú ideje egyedül van és nagy nehezen meghozta azt a döntést, hogy egyedülálló anyaként Magyarországon élni ide-vagy oda, ő biza belevág az anyaságba, EGYEDÜL. Nagy nehéz döntésről csak annyit, hogy hopp, mint a villanykörte felkapcsol az agyában a gondolat, "Nekem gyerek kell!" és 3 nap múlva rajta is van az ügyön, sokat nem agyal rajta, hisz minek is megfontolni ezt a hatalmas döntést. :oS És akkor ott van a prof, aki amúgy ha korán kezdi, még az apja is lehetne. Humoros jelenetekre számítottam, civódásra, vívódásra. Ennek ellenére a csaj lefekszik, szétteszi a lábát (fogalmam sincs mire gondol közben), pasi fölé hengeredik (fogalmam sincs mire gondol közben), de mivel kész a dologra csak bejön neki valamilyen szinten a volt tanítványa és uccu neki. Csaj harapdálja a kezét, de mindent a 3 napja fogant cél érdekében. Össze is jön a gyerek, a mennyekben járnak és kb ennyi is a sztori.

Probléma a történettel azon kívül, hogy nem azt adta, amire számítottam?
  • el tudom képzelni, hogy valaki annyira elkeseredetten vágyik gyerekre, hogy belemegy egy ilyen szituációba is, de könyörgöm, tuti nem 3 napos gondolat után! Valahogy HIHETETLEN volt az egész.
  • aztán ott van a két főszereplő. Nem voltak szimpatikusak, nem láttam őket magam előtt és valahogy az egész szituáció annyira FURA, FELFOGHATATLAN.
  • humorra számítottam, amivel próbálkozott az írónő, de ERŐLTETETT HUMORÚ volt vagy csak én nem értettem a poénokat benne.
  • a várandóságnak kellett volna a középpontban lennie, hogy az olyan olvasó, aki még nem esett ezen át, információkat kapjon róla, erre meg a CÍMBEN SZEREPLŐ MÁS ÁLLAPOT IGAZÁBÓL CSAK MELLÉKSZEREPET KAPOTT
  • valahogy olyan fura az egész. NYOMOTT HANGULATÚ, olyan érdekes, de nem épp pozitív értelemben, olyan fura.
  • viszont az, hogy egy harmadik nézőpontból olvashatjuk a történetet, érdekes lehetne ...

Milyen is a Más állapotok? Okváth Anna a 2014-es Aranymosás győztese, első könyves szerző és ezt érezni is lehet a könyvén. Indulásnak nem rossz, olvastam mások véleményeit is a történetről, sokaknak tetszett, ez azt bizonyítja, hogy tud a szerző, de van még hová fejlődnie.
Összességében számomra a Más állapotok egy nagyon felejthetős, nagyon fura történet. Többször abba akartam hagyni az olvasását, egyedül csak azért tartottam ki, mert nem szeretek könyvet abbahagyni. Tán túl nagy elvárásaim voltak, de nagyon csalódott vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése