2011. április 22., péntek

Arnaldur Indridason: Hideg nyomon

Arnaldur Indridason Erlendur felügyelő-sorozata jelenleg 11 részből áll. Ezek közül a harmadiktól a hetedik részig olvashatóak magyarul is a sorozat kötetei. Nem folytatásos történetről van szó, mindig más a bűntény, csak a nyomozócsoport azonos, így izgalmas olvasmány lehet nem sorrendben is.

Egy általános iskolás ötödikes, ázsiai származású kisfiú holttestére találnak egy lakótelepen. A nyomozást újra Erlendur, Elínborg és Sigurdur Óli vezeti. Miközben próbálják felgöngyölíteni az ügyet, rátekintést kaphatunk Izland társadalmára, hogyan viszonyulnak a bevándorlókhoz és a bevándorlók hogyan viszonyulnak a lakosokhoz.
Úgy érzem olyan problémákat vetett fel az író, amik országtól függetlenül szinte mindenhol problémát okozhatnak.
Vagyis a rasszizmus, az, hogy vannak, akik nem tudnak vagy épp nem is akarnak beilleszkedni az adott ország lakó közé, nem érdeklik a kultúrájuk. Klikkeket alakítanak, így próbálják megvédeni magukat vagy épp mások ellen fordulni.

Igazán nem találtam bonyolultnak a cselekményt, a megoldásra pedig nem is gondoltam volna. Jóval egyszerűbb lett, mint amire számítottam.
A lélektani ábrázolás részletességére már más skandináv krimiben is kitértem, most se tudok átsiklani felette, ugyanis ebben a regényben is elég részletesen kitért erre az író.

Bár a sorozat más kötetét még nem olvastam, de ahogy utána olvastam, más regényében is feltűnik Erlendur múltja, ami nem hagyja nyugodni. Ebben a részben Sigurdur Óli-é is kísérteni kezdett.

Olvasmányos, izgalmas krimi, nagyon érdekesnek tartom a bevándorlók és a "hazaiak" kapcsolatának taglalása miatt is.
,5

Megjelent: Vetrarborgin (2005.)/ Hideg nyomon (2011. Animus Kiadó)
Oldalszám: 239
Ára: 2490

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése