2011. április 20., szerda

Kajsa Gordan- Mia Maria Güettler: Kifli kutyaoviba megy

Az óvoda kezdete úgy érzem a legtöbb családban nehéz szívvel indul. A gyerkőcök hirtelen kikerülnek anyu szárnyai alól, bekerülnek egy "idegen" csoportba, ahol meg kell tanulniuk alkalmazkodni, együttműködni, viselkedni. Teljesen érthető, ha félnek az újdonságtól, ódzkodva várják az óvoda indulását. Aztán persze ahogy lenni szokott, az első nap reggelén lehetnek könnyek, de délután meg már hazajönni se akarnak. :o)
Ugyanakkor persze az édesanyának se könnyű, hisz a nap 24 órájában maga mellett tudhatta a gyermekét, őt is félelemmel töltheti el az új helyzet, a múló idő. ...
Mi itt tartunk, hisz Gyerkőcöm jövő év elején betölti a harmadik életévét.

Úgy gondolom, hogy még azokat a kicsiket is fel kell készíteni a változásra, akik a játszótéren boldogan vegyülnek a többi gyerek közé, hazacipelni alig lehet őket, hisz egészen más, ha anya ott van a háttérben vagy épp csak délután megy majd értük.
Az oviról szóló mesekönyvek ebben nagy segítségükre lehetnek a szülőknek.

A Kifli kutyaoviba megy c. könyvecskéről először ITT olvastam, bár akkor még a magyar fordítás sehol se volt, az adott bejegyzés keltette fel a Manó Könyvek figyelmét a kis mesekönyv irányába. És íme, mára már elkészült a magyar fordítás is.

Kifli egy kiskutya, aki a gazdájával, Bettivel éldegélt. Egy napon Betti munkát kapott, ezért kutyaoviba kellett adnia Kiflit. A kiskutya persze félve nézett az óvoda felé, ahol biztos mindenki nagyobb lesz nála, mérges és senki se fogja tudni megvédeni majd tőlük. Az első nap pityeregve nézte, ahogy Betti otthagyta őt az oviban és szembe találta magát a többi kutyával. ...

Úgy érzem, hogy nagyon jól rávilágít a mese arra, mik miatt aggódhatnak a kicsik. Bemutatja nekik, hogy Kifli ovijában is voltak nála nagyobb kutyák, voltak hencegők, voltak akik próbálták tudatni vele, hogy ők a főnökök, de Kifli nem rettent meg, kivívta az elismerésüket.
Pozitív történet, ami azt sugallja, hogy nem kell félni, csudajó móka lesz oviba járni.
Rövid történet, így nem unják magukat el a kicsik a felolvasásuk közben.
Az illusztráció színes, letisztult, nem túlbonyolított, a képek nagyok.

A mese lehetőséget ad arra, hogy el is beszélgethessünk a kicsikkel a félelmeikről, megnyugtassuk őket, próbáljuk megkönnyíteni nekik a változást, hisz nagy dolog elkezdeni az ovit, nem mindegy mennyire várják, hogyan élik meg.
Gyerkőcömet teljesen elvarázsolta a történet (na meg amúgy is kutya mániás). A mese felolvasása utáni délután nem hagyhattuk ki a sétánk útvonalából az óvodát. ;o)

Megjelenés: Kjelle börjar pá hunddagis (2010.)/ Kifli kutyaoviba megy (2011. Manó Könyvek)
Oldalszám: 28
Ára: 1690

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése