2010. április 15., csütörtök

Raana Raas: Csodaidők- Az ogfák vöröse

"Életet adtak nekünk, de jövőt nem voltak képesek adni."


Nagyon bajban vagyok ezzel a könyvvel.
Tisztelettel vegyes félelemmel és kíváncsisággal estem neki, látva a molyon a 4-5 csillagokat.

Mielőtt neki szoktam esni egy eddig ismeretlen író könyvének, egy kicsit utána nézek neki. Kíváncsi vagyok a fényképére (mégis ki írta) és néhány információról róla. Így jól meg is döbbentem, amikor kiderült, hogy Raana Raas írói álnév, Görgey Etelka a sorozat írónője. (Hurrá! Hazai!)

Azt azért előre leszögezném, hogy tőlem a jövőben és az űrben játszódó történetek mindig messze álltak, valahogy nehezen felfoghatóak és megemészthetőek. (Mint anno a gimiben a fizika meg a kémia.) Tán azért is annyira nem nyerte el a tetszésemet.
Jól van felépítve; a világképe szépen kidolgozott; rendesen szájba rág mindent, amit a törvényekről, szokásokról tudni kell; a szereplőket is érezni lehet (ha már több könyvnél is megjegyeztem, hogy hideg, nem jönnek át az érzelmek), és látni a mögötte húzódó sok munkát.
De nekem annyira még sem.
Ennek ellenére kíváncsi vagyok a második részre. ...

Próbáltam röviden összefoglalni a történetet, de bevallom, napokig tettem hozzá 1-1 sort, majd töröltem 4-et, de egyszerűen nem tudtam kellőképpen megfogalmazni, tán, mert tényleg távol áll tőlem a scifi.
Na de azért valamit róla:

A történet a 3900-as években kezdődik. Egyfajta családregény, a Raas család 3 szereplőjén keresztül mutatja be a jövőbeni életet. (Felvetődik bennem a kérdés, hogy Raana Raas, a történet elmesélője és "írója" lenne az egyik szereplő, Yaan felesége, vagy a későbbiek során fog kiderülni, hogy mi köze is van a családhoz?)
Ebben a korban nem csak a Földön élnek emberek, hanem más bolygókon is.
Mindenki együtt él, nagynéni-unokatestvér-harmad rokon és így tovább, merev szabályok szerint.
Minden család egyfajta kiskirályság, ahol van a vezető, ő irányítja a családod, a család dönti el ki kit vesz feleségül/ki kihez megy hozzá, stb. Ha valaki nem tartja vagy nem akarja betartani a szabályaikat, akkor kikerül a családból a külsősök közé.
A külsősök "harcolnak" a merev szabályok ellen.
Ami meg a 3 szereplőt illeti, a szemükön keresztül megtapasztalhatunk mindent. Milyen egy híres, befolyásos, gazdag család tagjának lenni; külsősnek; vezetőnek.
Persze ott vannak a családon belüli konfliktusok, harcok, és szép lassan összefutnak a szálak.

"A Csodaidők világa különös, futurisztikus, gazdag fantáziával megalkotott világ. Sem rosszabb, sem jobb, mint a miénk, csak éppen más. Amikor azonban átlépsz ebbe a világba, ahol már több bolygón él az emberiség, mégsem csak álmélkodni fogsz, sok mindent ismerősnek is találsz. Mi még ugyan nem utazunk naprendszerek között, nem lépdelünk narancsszín gyepen vörös levelű fák árnyékában, nem ismerjük a háromdimenziós sakkot vagy a holokapcsolat döbbenetes lehetőségeit, de jól értjük az árvaházban növekvő Judy vágyait, a zsarnoki apa ellen lázadó Yaan indulatát, s Giin, a tekintélyes közösségi és szellemi vezető vívódásait. És ismerősök a családi erőterek is, ismerős a hagyományőrzés fészekmelege, a fiatalok forrófejűsége, a nagypolitika boszorkánykonyhája – vagy éppen a terrorizmus. A Csodaidők nagyregény; egy családé is, egy világé is. Észrevétlenül ragad magával ez a világ sodró erejű cselekményével, fantasztikus lüktetésével."

Görgey Etelka (1974.) műfordító, teológus, hebraista, református lelkész.
Csodaidők c. regény-tetralógiájának első kötete Az ogfák vöröse címmel 2006-ban, a második kötet, a Kiszakadtak 2008-ban jelent meg az Animus Kiadó gondozásában, a harmadik kötet, az Árulás 2009-ben, a Shremeya Kft. kiadásában.
forrás: wikipédia

Hivatalos oldal:
http://csodaidok.hu

6 megjegyzés:

  1. Na, igen ki Raana, tessék csak elolvasni a többi részt és akkor megtetszik tudni:P Vagy nem, a Csodaidőknél sohase sem tudhatod ki-ki, vagy mit csinált:)

    VálaszTörlés
  2. Jaj, ne már, titkok fognak kiderülni?
    Most a kíváncsiságom miatt nem fogok bírni magammal. ;o)

    VálaszTörlés
  3. Nekem a "hamarosan nekiállok" polcomon van ez a könyv, de most egy kicsit elbizonytalanítottál! Meglátjuk. (ami a fizika és kémia dolgot illeti, azt hiszem egy hullámhosszon vagyunk;))

    VálaszTörlés
  4. Én már mind a három részt olvastam, de majdnem biztos vagyok benne, hogy lesz még benne fordulat, és pont akkor mikor nem is számítok rá. Eddig minden rész ilyen volt, de főleg a harmadika, mikor valami kiderült egyszer csak felkiáltottam, hogy ilyen nincs, és ez nem csak egyszer történt meg:)

    VálaszTörlés
  5. Jaj Szanik,nehogy elbizonytalanodj nekem! :o) Mindannyian mások vagyunk, ízlések és pofonok, úgyhogy hajrá! Lehet, neked annyira be fog jönni, hogy a kedvenc sorozatod lesz. ;o)
    Nézd meg Norint, már a 3.-at is elolvasta és fogadni mernék, hogy tűkön ülve várja, hogy megjelenjen a negyedik. ;o)

    VálaszTörlés
  6. Én már vissza fele számolok. Mikor lesz már május 29????? ;-)

    VálaszTörlés