2010. április 17., szombat

Michelle Richmond: Úgysem ismered

"Az ember önkényesen választja ki azt a megélt mozzanatot, ahonnan vagy visszatekint, vagy előrenéz."


Egy könyves blogban láttam meg a könyv borítóját. Olyan volt, mintha egy nagyon régi fényképet néztem volna, titokzatos és baljóslatú.
Aztán elolvastam a tartalmat: bűnügy, szerelem, családi tragédia, veszteség, árulás, titok. Más se kellett, és fel is került a "Szeretném majd elolvasni" polcomra. Aztán végülis teljesen váratlanul, a tervezettnél korábban botlottam bele a könyvbe.

Elég gyorsan végeztem vele, izgalmas, lebilincselő volt, igazán olvasmányos.
Igaz, úgy gondoltam, hogy a Lila megölésének köze lesz a matematikai rejtvényhez, de különösebben nem szomorkodtam, hogy nem így lett, tán számomra ez így még jobb is. ;o) Ugyanis minden egyes sort, ami a matematikai elméletekről szólt, nem tudtam felfogni, csak olvastam-olvastam, de érteni nem értettem. Tisztára olyan érzésem volt, mint mikor anno a gimiben kint álltam a táblánál, szépen fel volt pingálva az egyenlet, Na akkor hajrá Niki!, én meg csak néztem-néztem, és fogalmam se volt, hogyan is tovább.

A történet lényege, hogy az 1980-as évek végén megölnek egy fiatal, matekzseni lányt, Lilát.
Később a húgának az egyik tanára könyvet ír a gyilkosságról. A nagy probléma itt többek között az is, hogy bár a rendőri vizsgálat során nem találták meg a tettest, a férfi a könyvében megnevezi, hogy ki volt a gyilkos, ezt pedig az emberek elfogadják, megbélyegezve ezzel a bűnbakot.
20 évvel később Ellie nyomozni kezd az ügyben, így szép lassan feltárul előttünk Lilla múltja, szerelme, a matematikai elmélet aminek a megoldásán dolgozott ... és a halála.

"Ellie nővérét, Lilát, a matematikazseni diáklányt húsz évvel ezelőtt rejtélyes körülmények között meggyilkolták. Hogy miért és ki volt a gyilkos, igazából sosem derült ki. Ellie a távoli Nicaraguában találkozik Peterrel, Lila egykori matematikaprofesszorával, aki egy jegyzetfüzetet ad oda Ellie-nek. A füzet Liláé volt, benne egy azóta is megoldatlan, százéves matematikai rejtvény és megannyi titok, amelyeket a visszahúzódó Lila senkivel sem osztott meg. Ahogy Ellie próbálja felgöngyölni a gyilkosság hátterét és megérteni a nővérét, saját életével is szembesül. A köd éve szerzőjének új regénye egyfelől lebilincselő bűnügyi történet, másfelől pszichológiai regény, amely szerelemről, családi tragédiáról, veszteségről és árulásról szól, s a lélek legbensőbb és mélyen elásott titkait fürkészi."


Michelle Richmond amerikai írónő.
A köd éve c. előző regénye 2007-ben elnyerte az Év könyve díjat, több nyelven jelent meg, hamarosan filmet forgatnak belőle.
No one you know c.-mel 2008-ban jelent meg ez a könyv, itthon 2009-ben.

4 megjegyzés:

  1. Én olvastam "A köd évét", abban az emberi memória a fő téma. Hihetetlen tömény, de tetszett, annyira, hogy a megjelenéstől tervezem ennek a 2. regénynek az elolvasását.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a könyvet kinéztem Kethynek a szülinapjára, végül viszont nem ezt vettem meg neki. Most hogy olvastam a bejegyzésed, már bánom. :)

    VálaszTörlés
  3. Most olvasom: A köd éve című regényt, megnyerő, olvasmányos stílusban kalauzol az írónő a visszaemlékezés útvesztőiben, felvázolva az esetleges alternatívákat, amely Emma megkeresését célozza.

    VálaszTörlés
  4. Most A köd évére (is) fáj a fogam. ;o)

    VálaszTörlés