2011. szeptember 18., vasárnap

Szerb Antal: A Pendragon legenda

Szerb Antal "A Pendragon legenda" c. regénye időálló mű. Teljesen lényegtelen, hogy pl. a 70-es években vagy pedig 2011-ben olvastuk/olvassuk, ugyanolyan szórakoztató.

Legelőször majdnem 10 évvel ezelőtt vettem a kezembe, de akkor az első pár oldalnál tovább nem jutottam. Majd mivel már nagyon a nyakamon van a Várólistacsökkentés 2011 vége és még 6 regénnyel le vagyok maradva, ráadásul ebből 3-hoz nem nagyon van jelenleg kedvem, így gondoltam cseréljük le az egyiket. Egyik este bóklásztam a könyvespolcok előtt, melyik is legyen a csere. Akadt a kezembe egy régi Jonathan Swift regény, majd egy csíkos könyv is, végül meglátva A Pendragon legenda viharvert állapotát éreztem, hogy nekem ezt MOST el kell olvasnom. Kinyitva egyből megcsapott a régebbi könyvek utánozhatatlan illata, félve pörgettem végig az ujjaimat a megsárgult lapokon, mintha hamuvá porladhatna össze a kezeim között.
Döbbenetes volt belegondolni, hogy amikor ez a példány megjelent, még a szüleim se ismerték egymást, tervbe se voltam véve és tessék. Ma már itt vagyok közel a 30-hoz és ez a könyv még mindig egyben van. Igaz, az idők alatt megkopott, de nincs elszakadva, nem esett darabjaira, mint sok mostanság megjelenő kötet, amik az első olvasások során már darabjaikra hullanak.

Na de a lényeg. :o) Olvastam a buszon, vonaton közlekedve, fürdőkádban, Gyerkőcöm nappali alvása során, éjszakánként. Magába szippantott, elvarázsolt. Így kell regényt írni! Egyszerűen lényegtelen volt, hogy a történet a 30-as években játszódik, mert akár most is játszódhatna, kortalan az egész.
Olvasva, nekem többször eszembe jutott Lőrincz L. László stílusa. Már említettem, hogy nagyon szeretem LLL-t és van egy olyan érzésem, hogy ő viszont Szerb Antalt szeretheti, mert nagyon emlékeztetett a Leslie L. Lawrence néven írt könyveinek stílusa A Pendragon legendáéra.
Bátky Jánost akár nevezhetnénk Leslie L. Lawrencnek is. Természetesen ő is szívdöglesztő, bomlanak utána a nők, meg is fordul pár ágyacskában, a pisztoly is elengedhetetlen kelléke, már csak azt hiányoltam, hogy ő is úgy mutatkozzon be, hogy "A nevem Bátky. Bátky János." De komolyra fordítva a szót, nekem van egy olyan érzésem, hogy LLL, Szerb Antal stílusából merített ötleteket.

Bátky János sok éve Angliában él és megrögzötten kutatja a rózsakeresztesek legendáját. Egy napon meghívják a Pendragonok kastélyába, így a kellős közepébe csöppen egy örökségi háborúnak. Gyilkossági kísérletek, szellemek, romantika, családi átok, mindez egy történetben.
Hemzsegnek a kis angol kifejezések, amik azért a vége felé már az agyamra mentek. Ha mást nem is lehet angolul megtanulni a történetből, a "Well"-t tutira, annyiszor szerepelt. :o)


Olvasmányos, izgalmas bűnügyi regény, ami a 30-as években íródott, amikor Szerb Antalon kicsit úrrá lett az irónia és a misztikum. Humoros megjegyzésekkel van tarkítva, néhol ironikusan már. Így utólag úgy gondolom, hogy egyszer mindenképp mindenkinek próbát kell vele tennie és sajnálom, hogy nálam csak most került sorra igazán.


Megjelenés: A Pendragon legenda (2010. Magvető Könyvkiadó). Én még egy 1977-es kiadást olvastam, ami szintén a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.
Oldalszám: 450 (az enyém 255 volt)
Ára: 2990 (15 Ft szerepel az enyémen)

A könyvből 1974-ben 98 perces film is készült, Révész György rendezésével. Fantasztikus színészek kaptak szerepet benne, íme a főbb szereplők listája:
Latinovits Zoltán (Dr. Bátky János)
Darvas Iván (Earl of Gwynmedrl)
Bujtor István (George Maloney)
Timár Béla (Osborne Pendragon)
Schütz Ila (Jenny)
Moór Marianna (Lene Kretzsch)
Tábori Nóra (Mrs. Burt)
Tordai Teri (Eileen St. Claire)
Halász Judit (Cynthia Pendragon)
Kállai Ferenc (Dr. Rehmer)
Major Tamás (James Morvin)
forrás: port.hu

4 megjegyzés:

  1. Nekem is az egyik kedvencem. Imádtam olvasni:) Nekem is nagyon régi, sárga vékonylapos példányom van belőle.

    VálaszTörlés
  2. @Bea: A miénk is sárgás (jobban mondva már az, nem tudom eredetileg is sárga volt-e). A cím lila négyzetben van, amin kívül zöld sáv fut végig. :o)

    VálaszTörlés
  3. Megnéztem, a miénk 1961-es kiadás:)

    VálaszTörlés