2011. szeptember 22., csütörtök

Az Olvasók Viadala 1.

Véget ért Az olvasás 7 hete, így csatlakoztam egy újabb nagyon izgalmas eseményhez, Az Olvasók Viadalához, ami szorosan kapcsolódik Az Éhezők Viadala trilógiához.

Az eseményről röviden:
"Az Olvasók Viadala tulajdonképpen egy visszaszámláló „ játék" melynek keretén belül 2012. márciusáig (a magyar és amerikai premierig) valamint az azt követő áprilisig, minden hónapban kaptok egy – egy témát amiről bővebben kell írnotok, véleményeznetek, érvelnetek és a többi…. természetesen Az Éhezők Viadala trilógiáról. Íme a Tématömb, amiből nyolc hónapon át dolgozhattok.
Minden téma véleményezésére, érvelésére és megfogalmazására pontosan 30 napotok lesz."

1. téma Aug. 23- tól – Szept. 22-ig.
Fejtsd ki bővebben, hogy mit tennél, ha Te magad lennél az egyik Kiválasztott Az Éhezők Viadalán. Feláldoznád -e magadat egy szeretted helyett, úgy ahogy Katniss is tette? Véleményed szerint képes lennél helytállni a Viadalon? Ha igen, miért? Ha nem, miért?
Milyen stratégiát követnél, hogy életben tudj maradni, és Te győzhess? Milyen eszközökkel harcolnál? ( Pl: kard, tőr, nyíl stb.) Írd le, hogy szerinted milyen esemény vezetett az egykori 13 körzet és a Kapitólium kialakulásához! (Tulajdonképpen előzménytörténet.)

2. téma Szept. 23-tól – Okt. 22-ig
Ha interjút készíthetnél Suzanne Collins-al, miket kérdeznél tőle? Írj egy képzeletbeli interjút, amit az írónővel készítesz. Melyik könyvbéli szereplővel találkoznál szívesen a való életben is? Tőle mit kérdeznél, és szerinted mit válaszolna? Készíts egy képzeletbeli interjút valamelyik karakterrel. Szerinted mi fog történni, milyen titkokra derül fény a 3. kötetben? Mit gondolsz, az írónő be merte-e vállalni valamelyik meghatározó szereplő halálát?

3. téma Okt. 23-tól – Nov. 22-ig
Ha Te lennél a rendező hogyan készítenéd el a filmet/ filmeket? Trilógiában jelentetnéd meg, vagy ( mint a felröppent pletykák szerint) az utolsó részt két szakaszra bontanád? A már meglévő, ismert színészekkel dolgoznál, vagy lenne akit lecserélnél, mert olvasás közben nem így képzelted el az adott karaktert, akit majd játszani fog? Ha csere történne, ki vagy kik lenne/ lennének a cseréd/ cseréid? Belevonnád -e az írónőt a forgatókönyv írásába? Konzultálnál -e vele bizonyos jelenetek végett? Melyek lennének azok a részek amiket semmiféleképpen sem hagynál ki a filmből? Melyek lennének azok a jelenetek amiket szíved szerint hanyagolnál?


4. téma Nov. 23-tól – Dec. 22-ig
Melyik a kedvenc THG könyved? Indokold meg, hogy miért.
Milyen tetszési sorrendet állítanál fel a kötetekből, és miért?
Hogyan folytatnád Te a sztorit, hogy ha erre lehetőséged adódna? Egyáltalán folytatnád -e? Szerinted angolul vagy magyarul jobb olvasni a trilógiát? Az örök kérdés: Team Peeta vagy Team Gale? Ki? és Miért?

5. téma Dec. 23 – tól – Jan. 22-ig
Ki vagy kik a kedvenc férfi és női szereplőd/ szereplőid, és miért ő/ ők? Jellemezd a karakterüket és a cselekményben betöltött szerepüket. ( akár átfogóan az egész trilógiában, akár kötetenként).
Szerinted melyik szereplő ment át a legnagyobb jellemfejlődésen, és miért?

6. téma Jan. 23-tól – Febr. 22-ig
Ki vagy kik az általad leginkább nem kedvelt férfi és női szereplő/ szereplők? Miért?
Jellemezd őket részletesen hibáikkal és ( ha szerinted akad neki(k)) erényeikkel együtt.

7. téma Feb. 23-tól – Márc. 22-ig
Ha Panem országának lakója lennél Te melyik körzetben élnél a legszívesebben, és miért?
Jellemezd az általad leginkább kedvelt körzetet vagy magát a Kapitóliumot.
Egyetértesz -e, avagy sem a Kapitólium politikai stratégiájával? ( Indokold!)
Ki vagy kik volt/voltak az/azok a szereplő(k), aki(k) nagyon a szívedhez nőtt/nőttek, vagy akit/akiket nagyon utáltál, és a Tizenkettedik Körzeten kívül élt(ek), valamelyik más körzetben?

8. téma Márc. 23- tól – Ápr. 23 -ig
A film vagy a könyv tetszett -e jobban? Melyik és miért?
Mely jelenet( ek) volt/ voltak a kedvenceid és melyek voltak azok amik kevésbé nyerték el a tetszésedet?
Szerinted könyvű lett a film? ( Indokold! )
Véleményed szerint Ki vagy kik voltak azok a színészek/ színésznők akik a legjobban megformálták az adott karaktert, és ki vagy kik voltak azok akik számodra kevésbé tűntek hitelesnek? Miért?
Átfogóan mi a véleményed a filmről?

És akkor az 1. témáról a véleményem:
Látom izgalmasan indul az esemény, jó kis kérdések egyből. :o)
Nos, először is szeretném leszögezni, hogy elég nehéz biztosra megmondani, hogy mit tennék egy adott szituációban, hisz ez csak elképzelés, egészen más, ha tényleg meg is történne, bár remélem, hogy ilyen a valóságban nem történhet majd meg sose.
Ha engem húznának ki, magamat ismerve első körben tuti sokkot kapnék, majd pedig bőgnék, aztán törnék- zúznék, végül magamba zuhannék. Aztán remélhetőleg igyekeznék mindent elrendezni, hogy nélkülem is minden rendben zajlódjon otthon.
Vannak olyan szeretteim, akik helyett természetesen gondolkodás nélkül jelentkeznék, mert az esetleges halálukat elképzelni se tudom és merem.
Képes lennék-e helyt állni a Viadalon? Jó kérdés. Itt ülve a monitor előtt, lazán azt mondom, hogy persze, amolyan harcos amazon lennék és tuti én nyernék, de jobban belegondolva, nem tudom. Remélem.
Mindenképp csapatba próbálnék tömörülni, hisz így nagyobb a túlélés esélye. Aztán mikor eljön az utolsó harc, hát nem tudom. Hiszek a sorsban. A lényeg számomra úgy is csak az lenne, hogy akiket otthon hagytam, azokkal minden rendben legyen.
Milyen eszközzel harcolnék? Én nagyon kétbalkezes vagyok, szóval az én kezemben egy egyszerű bot is hatalmas fegyver tud lenni, de komolyra fordítva a szót, azt hiszem valami lövő fegyvernek venném inkább hasznát vagy kard szerűségnek.
És hogy mi lehet az előzmény? Szerintem a hatalom iránti vágy vezetett idáig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése