2011. szeptember 2., péntek

A katedrális- film

"Ken Follett azonos című regénye alapján! A fiatal János önkéntelenül is belekeveredik I. Henrik örökösének, Vilmosnak az ellenségei által megrendezett hajótörésébe, s mivel az összeesküvés részleteiről és szereplőiről meglehetősen sokat tud, a lázadók egy megrendezett perben akasztás általi halálra ítélik. Fiatal várandós felesége, Ilona kétségbeesésében az ítélet végrehajtásakor megátkozza ártatlan férjének gyilkosait. Miközben Ilona fia, Jankó felnő, az események is felgyorsulnak, s az egymással bonyolult viszonyban lévő szereplők sokasága lép a színtérre, akik mind részesei lesznek az egymást követő szerelmi és politikai manipulációknak, valamint az összeesküvésekkel és merényletekkel fűszerezett nagyobbnál nagyobb gaztetteknek. A Kingsbride-i katedrális építése körüli bonyodalmak pedig csak ürügyül szolgálnak a szerző számára, hogy az ódon kolostorok, várak, piszkos falvak és épülő városok falai között zajló szerteágazó történet amúgy is bonyolult szálait, még jobban összekuszálja."

Jó pár évvel ezelőtt olvastam Ken Folett A katedrális c. regényét rábeszélésre. Őszintén szólva, ha egy barátom nem ajánlja nagy hévvel, hogy "neked ezt el kell olvasnod" nagy eséllyel sose került volna a kezeim közé. Végül addig-addig nyúzott, hogy kivettem a könyvtárból és teljesen odáig voltam érte. Így nagyon örültem annak amikor láttam, hogy a TV2 vetíteni fogja a film alapján készült minisorozatot.

Az első részt tegnap lehetett látni és további 3 héten át, minden Csütörtökön fogják vetíteni. Igaz, hogy majdnem éjfélig tartott, de egyszerűen nem tudtam lefeküdni aludni, látnom kellett. :o) Eddig tetszik.
A minisorozatról tudni lehet, hogy egy részét Magyarországon forgatták, méghozzá Fóton, Gödöllőn, Tatán, a budai várban és Visegrádon. Igen, Donald Sutherland is játszik benne!
3 Golden Globe díj jelölést is kapott: legjobb televíziós minisorozat, legjobb színész, legjobb színésznő.



Német-kanadai drámasorozat
2010-ben kezdték el vetíteni.


A könyv először 1989-ben jelent meg, 30 nyelvre fordították le és több, mint 18 millió példányban kelt el.
Megjelenés: The Pillars of the Earth (1989.)/ A katedrális (2010. GABO Könyvkiadó- mivel nincs meg a könyv így nem tudom, hanyadik kiadás a legújabb)
Oldalszám: 972
Ára:4590

6 megjegyzés:

  1. Elég jó sorozat!!!
    Sajnos nálam a szinkron nem igazán adja vissza az eredetit!!!
    Csatajelenetek meg hát a költségvetés hiányával magyarázható!!!

    http://www.pupaakmozi.com/2011/04/seherezade.html

    VálaszTörlés
  2. Na, ha tudtam volna, hogy ilyen jó filmet adnak, akkor ezt néztem volna. Kár, hogy lemaradtam az első részről, mert így már nem szeretek sorozatba belecsöppenni :-(

    VálaszTörlés
  3. @Timi és Blanka: Szerintem online már elérhető az első része. :oP

    VálaszTörlés
  4. A szomszédomnak IP tévéje van és ők felvették szóval behoztam a lemaradást és a tegnapi részt is megnéztem. Csak az a sok reklám ne lenne! Nagyon jó szerintem is ;)

    VálaszTörlés
  5. @Timi és Blanka: Na igen, a reklámok miatt jól elhúzták. Szerintem az is jobb lett volna, ha 8 részben adják le, ahogy eredetileg készült, nem pedig 4 részben éjfélig, mert akik nem tudják megoldani a felvételét a műsornak, félúton bealszanak.

    VálaszTörlés