2010. augusztus 11., szerda

Chris d'Lacey: Tűzkönny

Pár nappal ezelőtt, mikor írtam a kötelező olvasmányokról a bejegyzésemet, és eszembe jutott a Vuk, akaratlanul is beugrott az első könyv, amit nem kötelező olvasmányként olvastam. (pár perc eltéréssel már neki is estem)
Utána azon agyaltam, milyen olyan mai gyerekkönyvek vannak, amiket örömmel adnék a gyerekem kezébe, az első próbálkozások között. Nagy felelősség, nem mindegy, milyen könyvvel próbálkozik. Eléggé izgalmasnak, jónak kell lennie, hogy lendületet adjon neki még több könyv elolvasásához. De mégis milyen könyv való egy kb. 8-9 éves gyerek kezébe?
Pl. a Tűzkönny.

Chris d'Lacey Az utolsó sárkány krónikájának következő 2 kötete egyelőre még csak előrendelhető a Könyvmolyképző Kiadónál, de az első része már elnyerte a tetszésemet.
8-9 évesen is biztos nagyon bejött volna a történet. Egyszerű, aranyos, izgalmas történet.
Ami egyedül elgondolkodtatott az az, hogy meghal benne egy kisállat, a főszereplő kislány így képletesen, de találkozik a halállal. Mindenki, aki egy gyereknek veszi meg a könyvet, gondolkodjon el azon, hogy jó-e, ha az adott korú gyerek finoman leírva, de találkozik a halál fogalmával a történetben.

Tegyük fel, hogy 20 éves főiskolás fiú vagy, és sürgősen albérletet kell találnod. Találsz is egy megfelelő hirdetést, szép szoba, családi ház, étkezés, mosás biztosított, szeresse a jelentkező a gyerekeket, a macskákat, ... és a sárkányokat.
Mit? Sárkányokat? Ez biztos valami vicc.
Bogarasnak találod a személyes találkozásnál az anyukát, aki a 10 éves kislányával él együtt, mindenhol agyagsárkányok vannak a házban, de kiveszed a szobát. És ezzel elindul a "kaland". Szomszéd bácsi reszkess, mókusmentésre készülj, és álmodj-álmodj. ...
Lucy az édesanyjával él együtt. Liz agyagsárkányokat készít, melyek mindenhol felbukkannak a házban, és mintha élnének.
A történet közben felelevenedik az utolsó sárkány legendája. Mi köze lehet hozzá Liznek és Lucynak? Most akkor az agyagsárkányok agyagsárkányok, vagy tényleg életre kelnek?

Arra vártam, hogy mikor fognak már végre színre lépni a sárkányok. Biztos voltam abban, hogy egy jó nagy zöld példány rejtőzik pl. a padláson és csak arra vár, hogy előugorjon és jól meglepje David-et, a történet elmesélőjét.
De máshogy volt sárkányos. ;o) Kíváncsi vagyok a folytatásra, mert bizony van neki.
Egészen pontosan a széria jelenleg 5 kötetből áll, a 6. jövőre fog megjelenni angolul.

Tartalom: 4
Megjelenés: 2009/2001
Eredeti cím: The fire within
Az íróról: Chris d'Lacey 1954-en született, gyermekkönyvdíjas író.

A könyvet köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak.

2 megjegyzés:

  1. A következő rész már koránt sem ilyen gyermeteg, nem is beszélve a harmadikról. :) Szerintem egyre komolyabb hangvételű a történet, nagyon ajánlom, hogy olvasd el, én imádtam. :D

    VálaszTörlés
  2. Hű de rég olvastam ezt a könyvet! Olyan fura ennyi idő után elolvasni egy régebbi bejegyzésemet. :o)
    Rendben, ha az utamba akad, mindenképp folytatni fogom a sorozatot. :o)

    VálaszTörlés