2017. október 4., szerda

Letye-petye-lepetye 37.

2017. október

Pár pletyka itthonról és külföldről

Itthonról:

Október 4-én Heltai Jenő Négy fal között című kötetének bemutatója lesz 20:30-kor a Radnóti Színházban. Heltai Jenő 1944. március 19. és 1945. márciusa között írt naplójáról Bálint András színművésszel és Ungváry Krisztián történésszel Szegő János fog beszélgetni. A kötet bemutatóján a részvétel ingyenes. A könyvbemutató előtt, 19 órakor látható Bálint András Heltai naplója című estje a színházban. Az előadásra jegyek a Radnóti Színház honlapján válthatók. (forrás: Magvető Kiadó hírlevél)

A napokban jelent meg Pataki Éva - Mészáros Márta - Törőcsik Mari: Aurora Borealis – Északi fény című beszélgetőkönyve. A könyvben két művész a felvillanó északi fényben, túl a nyolcvanon a pályáról, a színház- és filmművészet múltjáról, jelenéről, halhatatlan emlékű pályatársakról, kalandokról csevegnek felszabadultan. Október 4-én 19 órakor Mészáros Márta legújabb, immár 26. alkotása, az Aurora Borealis – Északi fény premier előtt látható a Puskin moziban. A vetítés után a könyvbemutatón Kolozsi László beszélget Pataki Évával és Mészáros Mártával.
További részletek, jegyvásárlás itt: https://www.facebook.com/events/425649464498448/ (forrás: Athenaeum Kiadó hírlevél)

Pár napja több hazai blogon (pl.: Pupilla, Könyvlelő) is belefutottam a hírbe, hogy itthon is megjelennek hamarosan az úgynevezett Subscription Box-ok. Nos, először nagy szemekkel néztem, hogy miről is van szó, de aztán ahogy egyre jobban belemélyültem a témába úgy lettem egyre lelkesebb. Szerintem ez egy fantasztikus kezdeményezés és kíváncsian várom, hogy itthon hogyan fog megvalósulni, mik lesznek a dobozokban, na és persze mennyibe fog mindez kerülni. ;) De ha ti se lennétek képben, hogy mik is ezek a Subscription Box-ok, íme egy kis infó róluk vagy látogassatok el a hivatalos oldalukra.
"Külföldön már nagy sikerrel működő, úgynevezett Subscription Box-ot szeretnénk meghonosítani Magyarországon is. Reméljük a fogadtatás pozitív lesz, hisz sok fórumon, social media felületen találkoztunk már eddig is erre utaló igénnyel, várakozással. Első körben egy Könyves dobozzal jelenünk meg, ami tartalmazni fog minden hónapban egy könyvet és az olvasás élményét megjobbá tevő meglepetéseket. Regisztrálj a fenti formon és elsők között értesülhetsz a szolgáltatás beindításáról. Előreláthatólag az első dobozok Decemberben mennek ki, amire majd November közepéig lehet jelentkezni, de időben kiértesítünk minden érdeklődőt. Fontos, hogy az előregisztráció nem kötelez titeket semmire, viszont könnyebbé teszi számunkra az értesítéseteket."

Külföldről:

Várhatóan október 5-én jelenik meg angolul J. R. Ward Fekete Tőr Testvériség sorozatának 15. része The Chosen címmel. Magyarul se vagyunk nagyon lemaradva, a 13. rész Az árnyékok címmel jelent meg itthon. Igaz, azóta eltelt 2 év.

Eddig nem tudtam, hogy Tom Hanks írói babérokra is tört, pedig így van. Október 24-én jelenik meg Uncommon Type: Some Stories címmel a kötete. 12 rövid történetet tartalmaz majd.

Pár várható hazai megjelenés:

Könyvmolyképző Kiadó (10.10.)
"Szelídíts meg!
Róka kilencedikes lány, és nem akar mást, mint rajzolni, pusztítani az ellenséget a kedvenc számítógépes játékában, és nem törődni azzal, hogy frissen elvált szülei még mindig felette csatároznak. Az új osztálytársai az idegeire mennek, ráadásul a tanárok a nyakába varrják Kisherceget, ezt a bosszantóan tökéletes tizenegyedikest is, hogy korrepetálja matekból. Róka mindent megtesz, hogy elijessze a fiút, de az nem hagyja magát, és lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Csakhogy tavaly történt valami, amiről eddig nem beszélt senkinek...
Kisherceg kitűnő tanuló, próbál megfelelni a szüleinek, és a barátnőjének, Rozannának, és eddig minden akadályt tökéletesen vett, ám most úgy érzi, elakadt az élete. Nem elég, hogy fogalma sincs, mihez kezdjen az érettségi után, még korrepetálnia is kell a bukásra álló Rókát. A lány ellenséges, arcpirítóan szabad szájú, és mindent elkövet, hogy a fiú kudarcot valljon... Mire elég heti egy különös óra? Képesek lesznek meglátni a szívükkel azt, ami a szemnek láthatatlan?
Merülj el a történetben és hagyd, hogy a te szívedhez is szóljon Róka és a Kisherceg új, mai üzenete."


Pokoli-Angyali Kiadó (10.15.)
"Világgá ment... és ami azóta történt. Különleges könyvet tart kezében az olvasó. Vujity Tvrtko egyszer csak úgy döntött, hogy fiaival nekivág a nagyvilágnak. Elutazott diktatúrákba, dolgozott árvaházban, bejárta Ázsiát és a Karib-tenger szigeteit, s mindenhová magával vitte gyermekeit is, akik így vele együtt fedezték fel a Föld gyönyörű csodáit és nyomor sújtotta területeit. Jön az egyéves kalandozás Naplója Haititől Kaliforniáig, a Fehér Háztól Srí Lankáig.
Sokan és sokszor kérdezték, hogy a riporter miért nem beszél a kezdetekről, háborús „gyerekkoráról”. Nos, kevesen tudják, de Tvrtko 25 évvel ezelőtt írt egy könyvet. Tűzvonalban ...ami a haditudósításokból kimaradt..., ez volt a kötet címe. A könyv jó részét a szerző a bombázások közben egy óvó- hely mélyén, kézzel írta. Most, negyedszázaddal később ebben a kötetben újra megjelenik a Tűzvonalban, méghozzá változtatás nélkül.
Mi veszi rá egy Oscar-díjas film ünnepelt főszereplőjét, hogy már a díj- átadó másnapján rohanjon haza, hogy az őt alkalmazó temetkezési vál- lalkozásban holttesteket mosson? Mi volt a lelki háttere a Saul ának? Tvrtko kicsi kamerája előtt az év egyik legtöbbet idézett és egyben legfelkavaróbb interjúja készült. A kendőzetlenül őszinte beszélgetés során Röhrig Géza mesélt álmairól, vágyairól, szívéről és lelkéről, ezenkívül pedig közkincsé tette egyik legfontosabb költeményét.
Mi történt azután, hogy 96 évvel az aláírása után Tvrtko első magyarként felkutatta a trianoni békediktátum egyetlen eredeti példányát, majd ellátogatott egyetlen korabeli gyarmatunkra? Van-e folytatása a Fekete- tenger partján, a színes napernyők árnyékában megbúvó magyar falu történetének? Minderre választ kaphat a könyvből, melyben egy különleges fejezet is helyet kapott. Egy tehetséges oknyomozó újságíró, Kirády Attila Tvrtkóval közösen feltárta a csernobili robbanás idején a térségbe küldött magyar kamionsofőrök döbbenetes történetét. Most megismerhetik a sokáig titkolt drámai részleteket.
Olykor torokszorító, néha megható, vagy éppen kacagtató, ám minden esetben erőt adó történetek a világ megannyi tájáról, ez a Világgá ment igaz meséje.
Világgá ment... és ami azóta történt... A nagy felfedezések most önre várnak."


Libri (10.19.)
"Tágra nyílt szem. A száj mintha szólni akarna. Jégbe fagyott holttest... Nem ő az egyetlen.
Egy fiú munkába menet egy dél-londoni múzeum kerti tavában, a vastag jégpáncél alatt felfedez egy holttestet.
Az áldozat egy előkelő családból származó gyönyörű lány, aki látszólag tökéletes életet élt. Erika Foster nyomozó kezd vizsgálódni az ügyben, akinek egy korábbi esete személyes tragédiával végződött. Az asszony most bizonyítani akar, és meglepő nyomokra bukkan. Mind mélyebbre ás, annál szövevényesebbnek tűnik az eset.
Mit keresett a lány egy rossz hírű külvárosi kocsmában?
Mi dolga volt alvilági alakokkal?
Mi köze három meggyilkolt prostituáltnak a vízbe fojtott lányhoz?
A szálak magasabb körökbe vezetnek, és minél közelebb jut Erika a megoldáshoz, a gyilkos egyre közelebb jut hozzá..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése