2016. november 18., péntek

Jordi Llobregat: Vesalius ​titka

Eredeti címe: El secreto de Vesalio (2015.)
Kiadta: Agave (2016.)
Oldalszám: 432
Forrás: kiadó
Értékelésem: 

Miről szól? A fülszöveg

Barcelona, ​​1888 májusa. Alig néhány héttel az ország első világkiállításának megnyitója előtt több fiatal lány borzalmasan megcsonkított holttestére bukkannak. Sebeik egy feledés homályába merült, régi átkot idéznek.

A könyörtelen gyilkos utáni hajszába három civil is belekeveredik. Daniel Amat, az Oxfordban élő fiatal tanár, aki különös körülmények között meghalt édesapja miatt tér vissza Barcelonába. Bernat Fleixa, aki újságíróként dolgozik a Correo de Barcelonánál, és leghőbb vágya egy olyan esetről írni, amely végre híressé teszi. Az orvostanhallgató Pau Gilbert, akinek minden lépését súlyos titkok övezik. A gyilkos kézre kerítése érdekében ők hárman egy olyan 16. századi anatómiai kézirat nyomába erednek, amely merőben megváltoztathatja a tudomány állását.

Jordi Llobregat 2015-ös regénye az egyik legváratlanabb és legnagyobb sikert arató történelmi krimi volt Spanyolországban. A megjelenését követően több mint tizenöt országban keltek el a kiadás jogai, többek között az Egyesült Államokban is.

Hogy tetszett?

Azt a kutya fáját, ez nem volt semmi! A Vesalius titka egy nagyon ütős történelmi krimi, amit szerintem a műfaj kedvelői semmiképp se hagyjanak ki!

Nem titkolom, hogy imádom a szép borítókat és hát ez a borító szerintem egyszerre szép és ugyanakkor nagyon izgalmas is. Aztán amikor elolvastam a fülszöveget, borzongás futott végig rajtam, nagyon izgalmasnak találtam. Mikor pedig kézbe vehettem a könyvet, megszagolgattam és végre nekiestem, hát a szám is tátva maradt. Llobregat fantasztikusan ír, szövi a szálakat és az orvosi magyarázatok a történetéhez annyira szép, kerek képet adtak mindenről, hogy kalapomat emelem előtte.

Már a legelején izgalmasan indul a történet és bár annyira nem szeretem a több szálon futó történeteket, mert félek, hogy elveszek a szálak között, Jordi olyan erős karaktereket hozott létre, hogy soha egy pillanatig se okozott átállni egyes fejezeteknél az adott szereplő körüli történet olvasására.

Az egyetlen olyan dolog amit negatívumként fel tudok hozni az az, hogy különösebben egy szereplő se került hozzám közel. Jól volt mindenki felépítve, megjelentek magam előtt olvasás közben, de nem éreztem különösebb szimpátiát egyikőjük iránt sem. Bár nyilván mivel krimiről van szó, különösebben nem is az a cél, hogy az olvasó a karaktereket megkedvelje, hanem a cselekménynek kell lennie a hangsúlyosnak és az ütős volt nagyon.

Történelmileg 1888-ban vagyunk Barcelonaban, az ország első világkiállítása előtt. Ebben az időben a világkiállítások leginkább a technológiai találmányok fejlődésének a bemutatásáról szólt és ez alól nem volt kivétel Barcelona sem.
Több kulcsfontosságú szereplője is van a történetnek, mint pl. Daniel Amat, aki az apja halálhírére tér haza Angliából Spanyolországba. Vagy Fleixa, a feltörekvő újságíró, aki várja a Nagy Hírt, ami híressé teszi majd. Vagy Pau Gilbert az orvostanhallgató, akiről már a történet elején lerí, hogy valamit nagyon rejteget. Vagy Daniel volt szerelme, akinek a férje kulcsfontosságú figurája a barcelonai világkiállításnak.
Hogyan is kapcsolódnak össze a szereplőink? Nos úgy, hogy Daniel apját megölték, közben furcsa holttestek kerülnek elő és mindehhez valami köze van Vesaliusnak.

Két olyan fordulat is volt a történetben, amikor szó szerint tátva maradt a szám és csak pilláztam, hogy mi van? Na de hogy? És egyáltalán hogyan?

"-Ez a Vesalius jól megvezetett minket – kiáltott fel Fleixa."

Nem csak Vesalius képes a megvezetésre, hanem maga a szerző is. Jordi remekül szőtte a cselekményt és végig félrevezetett, totál más állt a gyilkosságok mögött, mint akire számítottam. Aztán amikor eljutottam odáig az olvasásban, hogy a gyanusítottam kiiktatásra került, akkor meg totál pánikba estem az izgalomtól, hogy akkor mégis ki áll az egész mögött és mikor fog végre kiderülni.

Csak ajánlani tudom ezt a remek történelmi krimit a figyelmetekbe, nem fogtok csalódni benne!

Kiknek ajánlom a figyelmükbe?

A krimi kedvelőinek, de szerintem azok is bátran próbálkozzanak vele, akiknek nem a kedvencük a műfaj, mint ahogy nekem sem. És mégis teljesen magával sodort, megbabonázott. Jordi fantasztikusan ír, remélem olvashatunk még tőle magyarul!

1 megjegyzés: