2016. október 19., szerda

Madeleine Roux: A ​bolyongó lélek

Miről szólt?

SPOILER található a bejegyzésben!

Dan 16 éves (egyszerűen olyan volt, mintha max 10 lenne, de ugyanez igaz a többi szereplőre is) és egy nyári iskolában tanul messze a szüleitől. Az iskola egy volt elmegyógyintézet épületében van, ami azért megadná az alaphangulatot főleg úgy, hogy amint Dan megérkezik, egyből egy rejtélyes fényképet talál a fiókjában.
Aztán megismerkedik egy fiúval (aki természetesen a saját neméhez vonzódik, mert hát mostanság nem lehet YA regény a saját neméhez vonzódó szereplő nélkül) és egy lánnyal (igen, szerelem a láthatáron) szintén az iskolában és egyből felfedezőútra indulnak az épületben. Naná, hogy első útjuk egy lezárt részhez vezet, aminek az ajtaja tárva nyitva, belépnek (jöhetne az izgalmas hangeffekt) és nagyon durva fényképekre, titkos cellákra bukkannak.
Aztán Dan rejtélyes üzeneteket kap, történik egy gyilkosság, rémálmai vannak, képzelődik, majd természetesen ahogy fogynak az oldalak kiderül, hogy mi a fészkes fene történik is az iskolában. Jobban mondva kiderülne, ha a szerző csak egy picit is tudna írni.

Ha egyszerűen csak a rövid véleményemre lennél kíváncsi, akkor kattints IDE! :o)

Hogy tetszett?

Ó, hogy b.szná meg! Meg se tudom fogalmazni mennyire csalódott vagyok, mi a fészkes fene volt ez?
Ez az a könyv, amit nagyon-nagyon vártam, hogy olvashassak a fülszövege alapján. Kellőképpen zizisnek és izgalmasnak tartottam. Erre mit kaptam? Egy semmiséget! Egy fészkes fenét! Egy nevetséges, hibáktól hemzsegő, UNALMAS történetet!

Eredeti címe: Asylum (2013.)
Kiadta: Maxim (2015.)
Oldalszám: 328
Sorozat: Asylum #1.
Forrás: saját
Értékelésem:
Kezdjük akkor a pozitívumokkal.
Hm. Az eleje egész olvasmányos volt, de aztán mivel nem történt semmi, dög unalomba fordult az egész.
És ennyi.

A negatívak?
- a szereplők tizenévesek lennének, de olyanok, mintha a 10-et is épp csak most töltötték volna be
- UNALMAS a sztori
- logikátlan cselekmény. Pl. egy volt elmegyógyintézet az iskola épülete. Úgy kezdődik el a tanítás, hogy van olyan "lezárt" rész, amit nem takarítottak ki, nincs kipakolva, elintézték csak annyival, hogy "lezárt terület"? Főleg olyan történtek után, amik abban az intézményben történtek? Nevetséges. Meg már eleve az nevetséges, hogy egyáltalán papírokat, fényképeket, bármit is lehet találni ott a borzalmak után. Miért nem vitt el mindent a rendőrség? Miért hagyták ott ezeket? Elképzelhetetlen! Nevetséges!
- a sztori lényege? Régen az elmegyógyintézetben az igazgató azon ügyködött, hogy meggyógyítsa az őrülteket. Ami eddig szép és jó, csak hát az igazgató se volt százas, mert nem épp humánus eszközökkel képzelte ezeket a gyógyításokat. Az ügyködése pedig egy műtét során ér véget, mely a mesterműve lett volna, de valaki értesítette a rendőrséget, így otthagyva kikötözve a műtétre váró beteget, elhagyja a titkos termet, még a lejárathoz vezető ajtó elé is szekrényt tol, hogy nehogy megtalálják a levezető utat. Aztán persze kattan a bilincs a kezén. A jelenben pedig ebben az épületben vannak az iskolások, de naná, hogy senki eddig nem fedezte fel ezeket a titkos termeket. (Vannak rendőr viccek értem én, de basszus, ha 3 tizenéves rájön arra, hogy a szekrény mögött van egy rejtett ajtó, egy csapat rendőr erre nem jön rá?)
- és a megoldás? NEVETSÉGES! Kiderül, hogy a tettes Dan szobatársa. Döbbenjetek meg, bár én nem döbbentem meg, mert ha nincsenek szellemek a sztoriban, akkor csak a srác lehetett, márpedig én egy átlátszó izéről se olvastam a könyvben, ami huhogva lebegett volna el a folyosó végén. De az nem derül ki, hogy mégis mi a fene történt a sráccal. Bekattant vagy megszállta egy szellem? Miért csinálta ezt az egészet? Meg egyáltalán, a történet végén kiderül, hogy mi történt, csak az nem derül ki, hogy mi történt azzal, akit az épületben hagytak, amikor az igazgató lebukott. Meghalt? Hol a csontváz? Ha nem halt meg, hogy jutott ki, hisz le volt kötözve? És ha kijutott hol van? És megint csak: mi köze van az egészhez Dan szobatársának? Meg egyáltalán, ki a fene Dan? És hogy sikerült pont abba a nyári iskolába mennie? Ilyen véletlenek csak a mesében vannak és a sz@r könyvekben. (Az meg, hogy micsoda véletlen, hogy Dan barátnője is pont ebbe a nyári iskolába vetődik, ahol micsoda véletlen, valószínűleg a nagynénje is gondozott beteg volt anno, de persze ezt a csaj nem is sejtette!)  Hol vannak a magyarázatok? Az összefüggések? Könyörgöm attól még, hogy valami sorozat, attól még az első részben fel kell mutatni valamit, mert különben a kutya se lesz kíváncsi a folytatásra!
- a történet hangulata? A zizisség? SEHOL! 

Csalódott vagyok. Ez egy sz@r. :o(

Kiknek ajánlanám a figyelmükbe?

Őszintén? Senkinek! De ha kellene, akkor inkább a tizenéves olvasóknak, idősebbeknek szerintem már kevés lenne az, amit a történet nyújtani tud.

Kedvenc idézet

"Az őrültség relatív. Attól függ, hogy ki zárt be kit, és milyen rácsok mögé."

A véleményem röviden és tömören


Beszélgessünk

* Ha olvastad, akkor neked hogy tetszett?
* A címből kiindulva (A bolyongó lélek) milyen történetre gondolnátok?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése