2015. november 14., szombat

Pamela Redmond Satran: Korához képest

Eredeti címe: Younger (2005.)
Kiadta: GABO (2015.)
Oldalszám: 288
Forrás: kiadó
Értékelésem:
Nehéz és túl személyes lenne összefoglalnom, hogy miért is voltam kíváncsi annyira erre a könyvre. Legyen elég annyi ezzel kapcsolatban most, hogy mások véleményeit olvasva a könyvről, egy kicsit magamra ismertem a főszereplőben. Tudni akartam hogyan élt túl, hogyan alakult az élete végül.

Tán a tizen- és huszonéves olvasók annyira nem tudnák átérezni, megérteni ami a történet mögött van, de az idősebbek már igen. Hisz melyik harmincas (tudom, most a negyvenesek legyintenek, hogy "ó, mit tud erről egy harmincas"), negyvenes, ötvenes, stb. nő ne játszott volna el a gondolattal, hogy milyen lenne, ha pár évvel fiatalabb lehetne újra. Mit tenne másképp az életében és milyen lenne ennek következtében az élete?

Alice 44 éves, túl van egy váláson, a lánya kirepült, ő pedig magára maradt.
Feladta anno a karrierjét, huszonakárhány évig csak feleség és édesanya volt. Most pedig ott áll magányosan, nincs tapasztalata munka terén, pályakezdőnek minősül 44 évesen. És hát lássuk be, a munkaerőpiacon a fiatalabbak előnyt élveznek, a tapasztalatról nem is szólva. Így Alicenak szembesülnie kell azzal, hogy elég kilátástalan az élete.
Aztán a barátnőjéhez utazik, hogy a Szilvesztert együtt ünnepeljék és az a nap mindent megváltoztat.
Maggie, a saját neméhez vonzódó művész átalakítja őt és így lazán a húszas évei végén járó fiatal nőnek tűnik KÜLSŐRE. Alice pedig belemegy a játékba. Megismerkedik egy lányával egy idős fiúval és nem meri neki bevallani, hogy akár az anyja is lehetne. De az új külső az álláskeresésére is jótékonyan hat, szinte azonnal munkát talál egy olyan könyvkiadónál, ahol még a lánya születése előtt dolgozott egy kicsit.
De vajon egy 44 éves nő meddig tudja megjátszani, hogy a húszas évei végén jár? Hogy még nem volt férjnél, hogy nincsen lánya?
Ahogy lennie kell, Alice feje fölött összecsapnak a hullámok és a végén minden kiderül. A kérdés csak az, hogy ez milyen hatással lesz az életére. ...

A könyv remekül bemutatja, milyen előítéletek vannak a munkaerőpiacon a nőkkel szemben.
Ha fiatal vagy az sem jó, mert el fogsz menni szülni.
Idősebb vagy már? Hiába nem fogsz már szülni, de közeledik a nyugdíj, nem bírod már annyira szuflával, mint egy fiatalabb.
Nincs elég tapasztalatod? Na de hogy legyen, ha nem is adnak rá esélyt és tapasztalat hiányában fel se vesznek?
Nem egyszerű a helyzet, na de ezt mindannyian tapasztalhatjuk ki ilyen-ki olyan oldalról. Alice karakterén keresztül az írónő remekül megfogalmazta ezeket az előítéleteket és épp emiatt nagyon jó olvasmánynak tartom a könyvet.

Kedveltem Alicet, megértettem őt, izgultam érte, hogy minden jól alakuljon körülötte. Azzal ettől függetlenül nem értettem egyet, hogy mindenkit átvert a környezetében, de ugyanakkor valahogy mégis. Ha így adódott lehetősége az életben maradásra (na jó, ez kicsit túlzás, de hosszabb idő elteltével lazán lehetett volna szó életben maradásról), akkor kinek van joga fölötte ítélkezni?

Azt se mondom, hogy néha nem ötlött fel bennem, mégis hogyan tud egy 44 éves nő 28-29 évesnek kinézni? 31 éves vagyok, engem se néznek annyinak (max. 25-nek, ami néha elég kellemetlen tud lenni. Elmesélek egy esetet: 25 éves voltam, amikor beiratkoztam egy új könyvtárba és közölték velem, hogy 16 éves korig ingyenes, nem kell fizetnem a beiratkozásért.), na de azért akárhogy is számolom, Alice esetében ez 16-15 év mínusz. Aztán szembe találtam magamat egy cikkel, melyben 40-es nőket mutattak be és hát igen. Tátogtam elég rendesen, a jó smink csodákra képes (meg a plasztika). Na jó, elismerem, hogy van, aki tényleg szerencsés ilyen téren. ;o)

Csak ajánlani tudom a kötetet azoknak, akik úgy érzik, hogy Alice-ból egy kicsit bennük is van, nem fognak csalódni.  Szerettem olvasni a történetet, nagyon kellemes olvasmány volt.
Amiért az értékelésnél mégis levontam az 1 csillagot az azért volt, mert valahogy nem valósult meg bennem az átütő érzés. Szerettem olvasni, kellemes volt, de csak jónak találtam, nem pedig imádtam.

A könyv alapján TV sorozat is készült, melyet a Szex és New York producere készített. Ha ő látott benne lehetőséget, akkor ti is lássátok a könyvben. ;o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése