2015. augusztus 14., péntek

Michael Grant · Katherine Applegate: Eve & Adam – Éva és Ádám

Eredeti címe: Eve & Adam (2012.)
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó (2014.)
Oldalszám: 272
Kezdetben vala az alma. Azután a baleset, a szörnyű, bénító sérülés és a kórház. Evening Spiker alig nyeri vissza az eszméletét, amikor egy furcsa fiú már ki is viszi a kórházból, és sietve az édesanyja kutatóintézetébe, a Spiker Biotechnológiai Gyógyszergyárba szállítja. Itt Eve-nek más dolga sincs, minthogy gyógyuljon, és elviselje a kísérteties elszigeteltségét, amelyet csak uralkodó természetű anyja, egy furcsa orvoscsapat és az ideszállításában közreműködő titokzatos fiú szakít meg időről időre.
Amikor Eve már azt hiszi, biztosan meghal – bár nem éppen a sérüléseitől, hanem az unalomtól – anyja különleges feladatot bíz rá: meg kell terveznie a tökéletes fiút.
Eve egy az emberi genetika oktatására kifejlesztett lenyűgözően aprólékos szimuláció segítségével nekiáll, hogy tetőtől talpig megtervezzen egy fiút: a szemét, a haját, az izmait, sőt még az agyát és a lehetséges személyiségjegyeit is. Éva megtervezi Ádámot aki maga lesz a tökély, a tökéletes emberpéldány, a tökéletes pár… vagy mégse?


Ez a könyv már akkor megfogott, amikor évekkel ezelőtt szörfözve a külföldi könyves bloggerek oldalain szembe találtam magamat az értékelésekkel. Érdekesnek találtam a történet elméletét, milyen lenne megteremteni (magunknak akár) a tökéletes férfit? Milyen is lenne egyáltalán a tökéletes férfi?

"Mindenkinek van valami hibája. Nem ettől leszünk érdekesek? Nem ettől leszünk többek, mint pusztán egymás másolatai?"

Nos a szerzőpáros kicsit eljátszott ezzel a gondolattal és átvitt értelemben létrehozta ezt a modern kori Ádámot és Évát. Nagyon sok minden emlékeztet a történetben a bibliai történetre, de akkor kezdjük az elején.

Eve egyedül él az édesanyjával az édesapja halála óta. Az anyuka egy hatalmas tudományos vállalatot vezet, maga a megtestesült keménység, hidegség, tökéletesség. Az a fajta nő, aki a címlapokon bármikor jól mutatna, de nem épp anyai az ölelése, már ha egyáltalán a közelébe lehet férkőzni időpontkérés után.

"– Emlékszem, egyszer megpróbálta lerajzolni anyát. Azt hiszem, pasztellkrétával. Pár próbálkozás után feladta.
– Durva lehetett megörökíteni a Sátánt."

Aztán jön az első bibliai elem, az alma. Eve elbambulva egy almán, balesetet szenved, melynek következtében kórházba kerül, a lába pedig veszélyben. Az anyja megjelenik a kórházban és orvosi tiltakozás ide vagy oda, ő bizony elszállíttatja a lányát a saját intézetébe, hogy ott gyógyuljon tovább.
Ekkor kerül be a képbe Solo, aki az Intézetben lakik. Elveszítette a szüleit és ezért Eve anyját vádolja, bosszút esküdve ellene. Igen ám, de a két fiatal megismeri egymást és valami kezd kialakulni kettőjük közt.
És jön a második bibliai elem, az Isten. A Spikernél a kutatók Istent játszanak és ennek Eve is a része lesz. Nem elég, hogy hipergyorsan gyógyul a lány (vajon miért), de részt vesz egy szimulációs "játékban" is, mely során létrehozhatja a tökéletes férfit. És ezzel megvan a harmadik bibliai elem is, igaz kicsit megfordítva, a nő "oldalbordájából" létrejön a férfi, Adam.
És ha már idáig eljutottunk, akkor kellene a "tiltott gyümölcs" is, ami pedig nem más, mint maga a titok, melynek a fiatalok a birtokukba jutnak. Leleplezhetnék, hogy milyen kutatásokon ügyködnek a vállalatnál, de ezzel tönkre is tennék Eve anyját. Vajon erre sor fog kerülni?

Nagyon kellemes, olvasmányos, fiatalos történet, pont azt kaptam, amire számítottam. 
A vége felé van benne egy hatalmas fordulat, amire igazán nem számítottam és ez kellemes meglepetés volt, viszont ebből adódik az egyetlen problémám is. Utána valahogy túl összecsapottá vált minden. Megvan a fordulat, aztán hipp-hopp vége is mindennek. Még folytathatták volna legalább egy 20-30 oldalon keresztül, szerintem igényelt volna még ennyit ez a történet.
De összességében kellemes volt, újszerű. Ajánlom a műfaj kedvelőinek a figyelmébe. :o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése