2013. július 28., vasárnap

Bábel teljes borító és fülszöveg

Tegnap került ki az írónő FB oldalára, a hamarosan megjelenő új ifjúsági regényének a teljes borítója és a fülszövege. Íme:

 "Bábel. A legnagyobb nyári zenei fesztivál, valahol Pápa mellett. Mi lehet jobb annál, mint tizenhét évesen, életedben először, egy hetet eltölteni itt a barátaiddal? A zárónapi koncert a Red Hot Chili Peppersé, és Zsófi többek között azért érkezik, hogy találkozhasson Anthony Kiedisszel. Na de addig még sok minden történik vele, Napsival, Abdullal, Hipóval és Szaszával az Európa, Ázsia, Afrika és Ausztrália színpad körül… Bábel. Ha voltál már fesztiválon, azért fogod szeretni, ha még nem voltál, azért."

Őszintén szólva, nem kicsit "félek" ettől a könyvtől, hogy nem fog annyira tetszeni, mint A Szent Johanna gimi, és emiatt nagyon csalódott leszek.
Persze-persze, a sorozatnak se én voltam az igazi célcsoportja a korom miatt, de ennek ellenére, Laura tudott egy olyan történetet összehozni, ami 27-29 éves létemre is megbabonázott. Lényegében semmi extra nem történt a kötetekben, sőt, sablon szerint épültek fel, a karakterek nem fejlődtek és ez leginkább az utolsó részekben tűnt fel, de mégis elérte mindig azt, hogy visszarepültem a saját gimis éveimbe, és ez nagyon klassz volt.
Most pedig jön a Bábel, a fülszövege alapján pedig úgy érzem, hogy nem az én könyvem lesz. Egyrészt sose voltam fesztiválozós ember -így nem nagyon lesz mire visszaemlékeznem-, másrészt megdöbbentő módon, egyből az anya énem bújt elő az olvasása befejezte után: nem akarom, hogy a 17 éves gyerekem fesztiválozni járjon. Paramami dolog, ez van, viszont félő, hogy anya szemmel fogom olvasni, ha egyszer elolvasom és akkor azért más lesz a kapcsolatom vele.

Két dologtól is félek. Egyrészt attól, hogy minden igyekezet ellenére, nagyon a gimire fog hajazni, nem fog tudni újat mutatni. És hiába lett megosztva, hogy a borítók hasonlóságából ne vonjunk le messzemenő következtetéseket, meg csak azért ilyen, mert laurás és a többi is hasonló lesz, ebben azért benne van a bukta.
Másrészt félek attól is, hogy Laura ki akar törni A Szent Johanna gimi árnyékából, ezzel létrehozva egy olyan főszereplőt, aki teljesen más lesz, mint Reni. Vagány, lázadó, makacs, bulizós, tombolós, (pasifaló? Mondjuk ezt annyira nem tudom elképzelni.) tán felnőttes is, és mivel sokak még nagyon a sorozat hatása alatt vannak (én is), kérdéses, hogy egy szélsőséget hogyan fogadnának. Ugyanakkor tudom, hogy Reniék osztálya túlságosan mintaosztály volt a mai fiatalság többségéhez képest. Tán inkább a bulizás áll hozzájuk közelebb, tán inkább ilyenek.
Persze, ez csak az én eszmefuttatásom, lehet, hogy Reni és Zsófi hasonló karakter lesz majd. De hamarosan úgy is lehull a lepel, hisz

Várható megjelenés:

2013. szeptember

2 megjegyzés:

  1. Hát erre én is nagyon kíváncsi vagyok, de pont ugyanezektől "félek", mint Te.

    VálaszTörlés
  2. @koalány: bezzeg, ha újra 17 évesek lennénk. :oP

    VálaszTörlés