2012. március 28., szerda

"Waiting On" Wednesday (3.)- Várólistára ...

Mi is az a "Waiting On" Wednesday"?: amolyan várható megjelenéses rovat, amit Jill hozott létre a blogjában. Minden héten 1 könyvet mutatnak be a bloggerek, amit valamiért várnak, miért, mikorra várható, stb., majd a bejegyzés linkelése Jill aktuális blogbejegyzéséhez, ami jelen esetben EZ.

Bajban voltam ezen a héten, amikor a várható megjelenések között böngészgettem. Csupa izgalmas "reménységbe" botlottam és féltem, hogy nem fogok tudni csak egyet kiemelni. Aztán szembe találtam magamat ezzel a névvel:  
Sofi Oksanen 
és onnantól kezdve más nem is érdekelt.
Eddig csak a Tisztogatást olvastam az írónőtől, de az olyan szinten sokkolt, rejtett rabul, hogy ez a név szerintem örökre bevésődött a fejembe. ... Olvasva a Baby Jane fülszövegét, Oksanen újra nem könnyű témához nyúlt.
Kíváncsian várom a megjelenését!

Sofi Oksanen: Baby Jane

Eredeti címe: Baby Jane (2005.)
Várható magyar megjelenés:
ápr. 2. ?
Oldalszám: 200
Ára: 3250
Kiadó: Scolar Kiadó
"Mi történt Kormival? A magabiztos, mindenkit elbűvölő lány, aki körül csak úgy pezseg az élet, milyen valójában? Milyen akkor, amikor a pirulák és az alkohol mindent elrejtő gőze nem lengi körül? Mi zajlik a ragadós kacagás, a rummámoros éjszakák legmélyén?
Hogyan történhetett, hogy a város legmenőbb, feketebakancsos leszbije saját otthona rabjaként, az éhhalál szélére sodródva tengeti vegetáláshoz hasonlító "életét"?
A kötet elbeszélőjének nagy szerelme, Kormi elszigeteli magát saját lakásában. Nem vásárol, nem mozdul ki, még csak szemetet sem meri levinni, sőt már éjjel sem merészkedik emberek közé. Szorongástól szenvedve még a legegyszerűbb dolgoktól is visszariad. Kormi hosszú éveken át sikerrel rejtette el lelki betegségét - S AMIKOR MÁR FELTÁRULKOZNA, AMIKOR MINDEN IDEGSZÁLA KÖNYÖRÖGNE A SEGÍTSÉGÉRT, SENKI SEM ÉRTI... A SZAVAK ROSSZKOR, ROSSZ HELYEN HANGZANAK EL, ÉS SÜKET FÜLEKRE TALÁLNAK.
A világhírű finn írónő második regényében különös szerelmi háromszög bontakozik ki, és érzéki szerelmi dráma játszódik le a magával ragadó leszbikus lány, Kormi pánikbetegségének az árnyékában. Mámoros nevetés, elsöprő szenvedély, fojtogató féltékenység és könnyek vezetnek a megtörhetetlen magány és a végső lemondás felé.
Sofi Oksanen a "Baby Jane"-ben tabutémákhoz nyúl: az Oksanenre oly jellemző dühvel és szívbemarkoló átéléssel hívja fel a figyelmet a melegek zárt világának emberségére, illetve a lelki betegekről való gondoskodás csődjére, a kirekesztettségükre, a társadalom velük szembeni értetlenségére, az alkoholon, nyugtatókon, drogokon élő Prozac-nemzedék magára hagyatottságára."

"Sofi Oksanen (Jyvaskyla 1977 január 7.) finn írónő. Apja finn, anyja észt. A helsinki Színművészeti Akadámián tanult dramaturgiát. Először a Sztálin tehenei című regényével vált ismertté (Stalinin lehmät, 2003). Két évvel később jelent meg második kötete a Baby Jane (2005). Oksanen első színpadi művét, a Tisztogatás-t (Puhdistus) 2007-ben vitték színre a Finn Nemzeti Színházban. Ebből a műből készült Oksanen harmadik regénye azonos címmel (Tisztogatás, 2008). A kötet kiadása után a finn fikciós irodalmi művek bestseller listájának élére került. A Tisztogatásért 2008-ban megkapta Finnország legnagyobb irodalmi elismerését a majd 2009-ben a Runeberg-díjat és 2010-ben az Északi Tanács Irodalmi Díját." forrás

ITT pedig megnézhetitek, hogy más hazai könyves bloggerek mely könyv/könyvek megjelenéseit várják!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése