2012. március 9., péntek

Az ajtó- film

színes, magyar-német filmdráma,
98 perc, 2012 (12)

rendező: Szabó István
író: Szabó Magda
forgatókönyvíró: Szabó István,
Vészits Andrea
operatőr: Ragályi Elemér
producer: Hábermann Jenő,
Sőth Sándor
vágó: Lemhényi Réka

szereplő(k):
Martina Gedeck (Magda)
Helen Mirren (Emerenc)
Eperjes Károly (Tibor)
Börcsök Enikő (Sutu)
Nagy Mari (Adél)
Szirtes Ági (Polett)
Andorai Péter (Mr. Brodarics)
Marozsán Erika (Grossmann Éva)
Jirí Menzel (Sebész)
Szandtner Anna (Emerenc fiatalon)
Tóth Ildikó (Orvos)
forrás: port.hu
Tegnap mutatták be a mozik Szabó Magda azonos című regénye alapján készült Az ajtó c. filmet, Szabó István rendezésével.

"Különös szépségű film az emberi tartásról, a titkokról, az egymás iránti megbecsülésről és szeretetről.
A Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regényéből készült film, két szigorú elvek szerint élő asszony portréja. A házvezetőnő és a ház asszonyának apránként kibontakozó és sokszor viharos kapcsolatának megrendítően szép története.
Magda, az írónő bejárónőt keres. Megismeri Emerencet a meglehetősen öntörvényű, nyers asszonyt. A kezdetben egymás iránt érzett gyanakvás és közöny helyét, lassanként átveszi az elfogadás és a bizalom. Ahogy Emerencről leválik a ridegség máza, úgy tárul ki egyre jobban a közöttük lévő ajtó."

Emerenc szerepét nem más játszotta, mint Helen Mirren, aki 2007-ben Oscar-díjat kapott A királynő c. film főszerepének az eljátszásáért.
A szereplők között megtalálhatjuk többek között Eperjes Károlyt, Szirtes Ágit, Marozsán Erikát is. 

Kritika a Kultúra.hu oldalán a filmről. (Nagyon tetszett a szerző írása.)
A könyvet idén új borítóval újra kiadták.

Kiadó: Európa Könyvkiadó
Oldalszám: 264
Ára: 3000
"Ez a könyv több okból kivételes állomás írói életutamon: elsősorban amiatt, hogy míg készült, szüntelenül azt éreztem, hasztalan tettem papírra, senkit nem fog érdekelni Szeredás Emerenc, még kevésbé az én nem is valami vonzó arcképemet rögzítő gyónás, mely összetört tükörcserepekből egybetákolt keretbe szorítja az írót és a megsérthetetlen, mégis megsértett igazságot.
A mindig is mitológiai személyiségnek érzékelt Emerenc aztán megtette első csodáját: az első kiadás megjelenése utáni héten már nem volt kapható története, a könyv üzenetét, amelynél magánabb magánügy igazán nem volt elképzelhető, személyes ügyüknek vállalták fel azok, akik az írót élete minden buktatóján átsegítették: az olvasók. A sepregető öregasszony, aki ha teheti, mindenki útjából eliparkodott seperni a bajt, veszedelmet, áthágta a magyar határt, alakját éppúgy ismerik német földön, mint az Északi-tengernél vagy Svájcban, a Columbia Egyetem Kelet-európai Arcképek sorozatából holdtükör arcába nézhetnek az olvasni szerető New York-iak.
Testi anyámnak, Jablonczay Lenkének megépítettem a síremlékét a Régimódi történet-ben, negyedszázad eltelte után nem hittem volna, hogy lesz még egy kifizetetlen adósságom. De lett, s ennek kiegyenlítése Az ajtó: halott anyám kezéből Emerenc munkától elformátlanodott ujjai vették át legjobb önmagam irányítását. Mindent értett bennem, jobban eltájékozódott életem zilált szálai között, mint én magam. Becstelen adósa volnék, ha én el nem mondtam volna róla azt, amit meg én tudtam."

Szabó Magda történeteit nem feltétlenül sorolnám a könnyen olvasható könyvek kategóriájába. Valahogy úgy vagyok vele is, mint Coelhoval. Meg kell érni hozzá. ...
Az ajtó olvasásának már többször nekifutottam, de a végére ilyen-olyan okokból kifolyólag sose értem. Most viszont kedvet kaptam a könyvhöz és a filmhez is. Szerintem hamarosan próbát teszek mind a kettővel. ;o)
És feltűnt már nektek, hogy mi a blog webcíme? ;oP azajtom.blogspot.com ... Nem véletlen. :o)

5 megjegyzés:

  1. Valahogy én is így vagyok Szabó Magda könyveivel. Csak akkor veszek tőle valamit a kezembe,ha érzem van/lesz erőm végig odafigyelni rá.
    Most kedvet csináltál nekem is Az ajtóhoz...;)
    Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is ott áll Az ajtó a polcomon, és többször tervbe volt véve, hogy elolvasom, de még nem jött össze...

    VálaszTörlés
  3. Még a végén csoportos olvasást tarthatunk. ;o)

    VálaszTörlés
  4. A feleségemnek olvastam fel a könyvet. Életem legszebb olvasási élménye volt. Nagyon sokszor folytak a könnyeim közben. A könyv Nobel díjat érdemelne.
    Az élet értelme a szeretet, és Emerenc nagyon tud szeretni. Élete teljes önfeláldozás.
    És mégis. Fájó, hogy ugyanakkor mégsem teljes. Valami hiányzik belőle. Az ő boldogsága.
    Fájdalmasan szép ez a regény.

    VálaszTörlés
  5. Én olvastam. Nekem tetszett. Mint általában minden Szabó Magda. Igaz, én is nehezen állok neki, és az első 50 oldalon nagyon nehezen tudok átvergődni, de aztán.... mindig elkap az Érzés.

    VálaszTörlés