2012. március 12., hétfő

Jo Nesbo: Fejvadászok

Eredeti címe: Hodejegerne (2008.)
Magyar megjelenés: Animus Kiadó (2011.)
Oldalszám: 287
Ára: 2980 Ft
Forrás: kiadó- recenzió
Más olvasott a szerzőtől: 
Hóember

Kiknek ajánlom?: Aki szereti a skandináv
krimiket, mindenképp olvassa el!
Aki csak próbálkozna velük, az
vagy ezzel kezdje vagy pedig Alvtegen  
"Árnyak" c. krimijével.
De az is bátran vágjon bele,
aki annyira nincs oda a műfajért,
ez szerintem akkor is el fogja nyerni a
tetszését.
Sőt, aki állásinterjú előtt áll,
annak már csak amiatt is érdekes lehet a
történet, mert jó kis tippeket tud adni,
hogyan érjük el, hogy minket találjanak
legalkalmasabbnak az adott munkakörre. ;o)
A szerző oldala
Jo Nesbo-val az első találkozásom a Hóember olvasásakor történt meg, de már akkor éreztem, hogy sikerült nyomot hagynia bennem. A Fejvadászok után pedig biztos vagyok abban, hogy mindenkinek meg kéne ismerkednie közelebbről a regényeivel.
Nem tekinteném hagyományos kriminek a Fejvadászokat, sőt, a skandináv krimikre jellemző hidegséget sem lehetett annyira érezni rajta. Lebilincselő történet, szakított a műfaj hagyományaival. Van benne gyilkosság, nyomozás, stb., de az egész nem a megszokott bűnügyi regények keretein belül zajlik. Már eleve újdonságnak tartom, hogy itt nem egy nyomozó a főszereplő, hanem egy átlagember (aki persze nem átlagos, de akkor is) és ő is fog nyomozósdit játszani.

Fejvadászok. Olvasva ezt a foglalkozást, kinek mi jut az eszébe? Abból kiindulva, hogy krimiről van szó, én a címből azt a következtetést vontam le, hogy azokról a fejvadászokról lehet szó, akik fizetségért felhajtanak bűnözőket vagy épp nem bűnözőket. Nos, tévedtem. A cím azokra utal, akik bizonyos cégeknek a legmegfelelőbb munkaerőt találják meg.

Roger ilyen fejvadász, méghozzá a legjobb. "Kakas a szemétdombon"- ahogy önmagát jellemezte. Sikeres, elismert, tudja az embereket irányítani, minden az ő elképzelése alapján történik. Gyönyörű felesége van, akivel szeretik egymást, amolyan álom házaspárok, szóval elégedett lehetne az életével, de nem az. 
Van valami, az a bizonyos pont, ami hiányzik még az i-ről és hajkurássza kíméletlenül. Elérni pedig úgy akarja, hogy műkincstolvajlással egészíti ki a jövedelmét. Mindezt persze nagyon ügyesen felépítve, senki nem sejt semmit. 
Aztán megjelenik a nagy hal a vízben, azzal a bizonyos ponttal kecsegtető lehetőséggel és a férfi elvész. Élete legnagyobb lopására készül és csak később döbben rá, hogy ő maga lett az üldözött, az élete veszélybe került.

Faltam. Izgalmas, fordulatos és olyan valóságos is. Élveztem a bepillantást a fejvadászok munkájába. Hogyan vizsgálják a jelentkezőket, hogyan akarnak a fátyol mögé pillantani, mit kéne tenni, ha az álomállásra pályáznánk? Tán, már csak emiatt is izgalmas olvasmány lehet, ha magát a krimit nem is szeretjük annyira.
Volt benne olyan jelenet, amit azért nem volt könnyű megemészteni, amikor akaratlanul is visszatartottam a lélegzetemet, illetve úgy érzem, mintha a vége nem lenne a legmegfelelőbb, de akkor is csak azt tudom írni, hogy a Fejvadászok kihagyhatatlan krimi! Van benne minden: gyilkosság, üldözés, szex (mértékkel és nyersen).
Igaz, hogy csak a második olvasott regényem a szerzőtől, de eddig a legjobb tőle. ;o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése