2011. február 6., vasárnap

Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

Szinte látom magam előtt, ahogy pár év múlva Gyerkőc bevonul a szobájába ezzel a könyvvel (úgy legyen!), én pedig majd a mindent tudók mosolyával nyugtázhatom magamban, hogy kellemes kis ifjúsági "krimi" olvasásának állt neki. Majd megvárom, amíg elbeszélgethetek vele a történetről, szóba hozhatok olyan témákat (akár újra), mint a diszlexia vagy azt, mennyire csúnya dolog másokat bántani akár a származása, akár amiatt mert más, mint az átlagember. Próbálom majd megértetni vele, hogy Ted különleges volt. És a különlegességtől nem kell félni. ...

A "Szem" London egyik legnépszerűbb turistalátványossága, évente kb. 3,5 millió ember keresi fel. A 135 méter magas Millenniumi Kereket 2000 óta használhatja a nagyközönség és mintegy fél óra alatt tesz meg egy teljes kört.
Amikor olvastam a könyv fülszövegét, hogy titokzatos körülmények között eltűnt egy fiú az egyik fülkéből, a krimiknél érzett borzongás futott végig rajtam, vajon mi történhetett vele? Hogy tudott eltűnni egy lezárt fülkéből a levegőben?
Mivel ifjúsági történet, éreztem, hogy a megoldás nem lesz túl bonyolult, ettől függetlenül a történet végéig nem is sejtettem hová tűnhetett.

Ted 12 éves, diszlexiás, a nővérével és a szüleivel él. Egy napon meglátogatja őket a nagynénje a kamasz fiával, Salimmel, mielőtt New Yorkba költöznének. Salimet elviszik a Szemhez és míg a fiú felül egy körre, a testvérek lent várnak rá.
Igen ám, de mikor az óriáskerék megáll, Salim nincs a leszállók között. Hová tűnhetett?
Ted és a nővére, Kat nyomozásba kezd. ...

Egy nagyon aranyos történet, amolyan ifjúsági krimi. Olvasmányos és rögtön magával tudja ragadni az olvasót.
Az írónő elég részletesen kitér a diszlexia tüneteire és úgy érzem emiatt is nagyon különleges a történet. Az a fajta regény, amit bátran ajánlok a 11-14 éves korosztálynak és így utólag visszagondolva, a rejtély is annyira egyértelmű volt, de nem állt össze a kép bennem. :o)
Továbbá arra is felhívja a figyelmet, hogy a szülő milyen sokszor figyelmen kívül hagyja a gyermeke gondolatait, mondván, hogy egy gyerek hogy tudhatná, hogy érthetné már, közben meg mégis tudja és érti.
Kellemes ifjúsági történet, szeretnivaló szereplőkkel.


Az írónő első regénye A Swift Pure Cry c.-mel 2006-ban jelent meg angolul. Magyarul, a Pongrác Kiadó gondozásában Éles és gyors sikoly c.-mel 2010-ben.
A londoni óriáskerék rejtélye, az írónő második regénye és szintén 2010-ben jelent meg a Pongrác Kiadó gondozásában.
Siobhan Dowd 2007-ben, 47 évesen hunyt el daganatos megbetegedésben.

Oldalszám: 276
Ára: 2.900 Ft
Az írónő oldala.
A "Szem" oldala.
London látnivalóiról itt.

4 megjegyzés:

  1. Már vártam a véleményed erről a könyvről, mert erre én is szemet vetettem már elég régen, de még nem kezdtem el olvasni. Azt hiszem, hogy érdemes lesz elkezdeni.

    VálaszTörlés
  2. Kellemes kikapcsolódás lesz. ;o)

    VálaszTörlés
  3. Bocsi, Ted nem diszlexiás, hanem Asperger-szindrómája van, ami az autizmus legenyhébb formája.

    VálaszTörlés
  4. Akkor miért említi többször is Ted, hogy diszlexiás? Pl. a 178. oldalon is.
    Tény és való, hogy a tünetei nem csak a diszlexiára utalnak, hanem autizmusra is, de a diszlexia többször is ki van emelve a történetben, míg az autizmust csak sejteni lehet.

    VálaszTörlés