2011. február 15., kedd

Krystyna Kuhn: A völgy- A játék

Julianak és az öccsének, Robertnek valami/valaki elől menekülniük kell. A kanadai hegyekben teljesen elzárt, amolyan zseniképző Grace College-ba mennek, ahol folytatják tanulmányaikat. A hely hátborzongató, titkokkal terhes. Nincs rajta a Google Earth-ön, a tó vízszintje is érdekesen változik, több része a területnek le van zárva, ráadásul a 70-es években 8 diák tűnt el a főiskoláról, amit utána be is zártak és csak ebben a tanévben nyílt meg újra.
Julia és Robert összebarátkozik másik 6 diákkal. Ők vajon mit rejtegetnek, hisz mindannyian olyan titokzatosak? Mi a titka a testvérpárnak? És a Grace College-nak?
Aztán valaki megöli az egyik diákot. Ki lehet a tettes és miért?

Krystyna Kuhn regénysorozata hatalmas sikert aratott Németországban. Angolul idén májusban várható a megjelenése és nem más szerezte meg, mint a Twilight jogait is birtokló kiadó. Valószínűleg ők is látják a hatalmas lehetőséget, sikert benne.
A sorozat évadokra van bontva és mindegyik évad egy tanévet foglal magában. Az első évad 4 kötetből áll. Németországban 3 havonta jelentek meg a folytatások, februárban az első évad utolsó kötete.
A második évad kezdetére egy kicsit várni kell, de idén novemberre tervezik az első kötetét.
Magyarul pedig idén tavasszal jön majd a második kötet, A katasztrófa címmel.

Amikor láttam, hogy ifjúsági thriller, egyből Takami Kósun Battle Royale c. regénye ugrott be. Valahol számítottam arra, hogy gyilkolni fogják egymást a diákok, ha már ennyire el vannak zárva a külvilágtól. Annyira véres azért nem lett a történet, mint Takami Kósun regénye, inkább baljóslatú és rejtélyes hangulatú, amit a borító is hűen tükröz a sötét színeivel és a háttérben "elsötétített, összemaszatolt" főiskola képével.
A tavalyi év ifjúsági regényei többnyire vámpírosak, vérfarkasosak, tündéresek voltak. Igazán üdítő színfolt lett ezek után A völgy titokzatos története. Nincsenek misztikus lények, nincs nagy vérrontás, de mégis végig libabőrös a karod, mert érzed, hogy valami nincs rendben.

Az eleje kicsit lassan indult be, vontatottnak éreztem, de a vége előtt kb. 50-100 oldallal annyira felpörögtek az események, annyira fordulatossá, izgalmassá vált, hogy el is feledkeztem arról, milyen lassan folydogáltak az események az elején. A vége pedig igazán megdöbbentő lett.
Az olvasó már az elején tudja, hogy Juliaék valamit titkolnak, kíváncsi erre a titokra és csak olvassa-olvassa az oldalakat, de nem derül ki semmi, csak a vége felé. Továbbá érezni lehet, hogy nincs minden rendben a Kollégium területén sem, de nem lehet rájönni, hogy mi az. Nekem a Lost c. sorozatra hasonlít egy kicsit a történet. Van elméletem, hogy mi lesz a folytatásokban, kíváncsi vagyok igazam lesz-e. Azt mindenképp nagyon érdekesnek tartom, hogy a 70-es években 8 diák tűnt el és most is 8-an alkotnak egy csapatot.

A helyszínt nagyon jól elénk tudta tárni a írónő. Még mindig látom magam előtt a Lake Mirror-t, a Solomon-sziklát és szinte Robertet is, ahogy a stégen ül.
Mindegyik szereplő képvisel valamit a történetben. Robert a zseni, Julia a mindenki kedvence, Benjamin a "kamerás emberke", Rose a szép, Katie a csöndes, Debbie a nagy pasizós, David a kedves fiú, Chris a lázadó. Ők 8-an alkotnak egy csapatot. Mindenki nagyon titokzatosnak tűnik, biztos vagyok abban, hogy mindannyian rejtegetnek valamit.
És persze nincs ifjúsági regény egy finom szerelmi szál nélkül. ;o)

Olvasmányos, lendületes a történet. Magába szippant a közepe-vége felé és nincs menekvés. A végére akarsz járni, várod, hogy minden kiderüljön. Aztán végülis a "minden"-ből csak egy kis szeletet kapunk és foghatjuk a fejünket, hogy érhetett így véget, miért pont így?

Azt kell, hogy mondjam, sok sorozatot olvastam mióta könyves blogot vezetek, de A völgy az egyik legizgalmasabbnak tűnik. Nem is csodálom, hogy Németországban tízezrek várják a folytatások megjelenését.
,5

Megjelenés: Das Tal, Season 1, Das Spiel (2010.)/ A völgy, 1 évad: A játék (2010. eMentor)
Oldalszám: 255
Ára: 3.490 Ft
Az írónő oldala ITT.
A völgy- Facebook
És egy kis ízelítő ITT.
A kép illusztráció: forrás

Köszönöm a fordítónak, Budai Zitának, hogy válaszolt a kérdésözönömre és olvashattam a könyvet! :o)

8 megjegyzés:

  1. A bejegyzésed alapján már alig várom, hogy olvashassam. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy neked is tetszett!!:)

    VálaszTörlés
  3. Mónika: Örülök. :o) Remélem neked is tetszeni fog.

    sajtosrolo: :o) Kíváncsian várom a folytatást is.

    VálaszTörlés
  4. Ahogy olvastam a véleményed róla, nekem az Éhezők viadala c. könyv ugrott be. Esetleg hasonlít arra a könyvre?

    VálaszTörlés
  5. sejtettem hogy tetszeni fog neked is :)))

    VálaszTörlés
  6. Szilvamag: Az Éhezők viadalát nem olvastam még, de tudtommal hasonlít a Battle Royale-hoz, amikor a diákok elkezdik egymást gyilkolni. Nem tudom, mi fog a történetből kikerekedni, tény és való, hogy az első részben történik gyilkosság, de nem olyan véresen, mint Kósun regényében. Nem a gyilkosság van a középpontban, hanem a rejtély, titkok. De az kérdés persze, hogy a folytatásokban m lesz. ;o)

    zakkant: A bejegyzéseddel egy láncreakciót váltottál ki. :o) Ha anno nem írsz róla, lehet, hogy nem is kerül a könyv a figyelmem középpontjába, elsiklok fölötte. ;o)

    VálaszTörlés
  7. Lehet, hogy a felénél még korai azt mondani, hogy messze van ez az Éhezők viadalától, de eddig semmi nem emlékeztet arra. De majd ha elolvastam az egész könyvet, akkor megint nyilatkozom. ;)

    VálaszTörlés
  8. Nem tudom miért gondoljátok azt, hogy véres könyv, mert egyáltalán nem. Nincs vérengzés, nem a gyilkosság van a központban, hanem a rejtély. Nem hasonlít sem Kósun regényére, de szerintem az Éhezők viadalára sem, ne is várjátok ;o)

    VálaszTörlés