2011. február 13., vasárnap

Jennie Kent-Maria Villegas: Pubersrác

Olyan 10 éves lehettem, amikor megörököltem az első felvilágosító könyvemet. Izgatottan és kíváncsian bújtam, hogy milyen testi és lelki változásokra számíthatok majd, ahogy elkezdődik a pubertás. A leírtakból úgy gondoltam, hogy egy nagyon izgalmas időszak előtt állok és nagyon vártam már, hogy felfedezzem magamon a kis jeleket, amik bizonyítják majd, hogy elindultam a felnőtté válás rögös útján. Rengeteg kérdés vetődött fel bennem, de elég félénk voltam, ezért nem nagyon mertem a szüleimmel ezeket megbeszélni. Így számomra a felvilágosító könyv nagyon fontos volt.

Sokszor van olyan, hogy a szülő egyszerűen nem tud beszélni a gyerekével a szexualitásról, a testi változásokról, mert zavarban érzi magát. De lehet olyan szituáció is, hogy a gyerek érzi magát zavarban és nem mer kérdezni a szüleitől, még ha azok örömmel válaszolnának is a felmerülő kérdéseire.
Ezek a felvilágosító könyvek úgy érzem kihagyhatatlanok egy olyan háztartásból, ahol gyerek van. Elérhető helyen kell lennie, ahol olyan 11-12 éves kora körül elveheti, átlapozgathatja, elolvashatja, nem pedig eldugva hever valahol. A Pubersrác szinte "kötelező" a fiús családoknál. Teljesen más a felépítése, mint anno a 70-80-as években megjelent ilyen könyveknek, még számomra is szórakoztató volt olvasni.

A könyv egy kis képregénnyel kezdődik, amiben mintha vírus támadna meg egy fiút, ami nem más, mint a pubertás. :o) Olvashatunk a testi, lelki változásokról, a szerelemről, a szexualitásról, arról, hogy a lányok milyen fiúkat szeretnek, az internet veszélyeiről, a barátságról, családon belüli problémákról, egyszerűen mindent érint.
Hogy kell borotválkozni, hogy kell nyakkendőt kötni, hogy kell helyesen felhúzni a gumi óvszert, hogy hódítson meg egy lányt, hogy tartsa meg vagy épp, hogy szakítson vele, hogy minél kevesebb fájdalmat okozzon neki és így tovább. Érinti az öngyilkosságot, az élvezeti szereket, a depressziót, a "nedves álmokat", szóval tényleg nagyon sok dologra kitér.
Az újabb fejezeteknél pedig mindig egy-egy képregény van.


Vicces, szórakoztató és nagyon informatív. A könyv megírásában orvosok, pszichológusok, bőrgyógyászok segítették a sikeres gyermek-és ifjúsági irodalmi művek szerzőit, Jennie Kent-et és Maria Villegas-t. Az illusztráció igényes, fiatalos. Nagyon ajánlom a fiús családoknak, tényleg ne hagyjátok ki.

A pubertás a szülőknek se mindig egyszerű. Nehéz lehet kezelni a gyerek hangulatingadozásait, lázadásait, épp ezért szülőknek is ajánlom a könyv elolvasását, hogy jobban átlássák, érezzék, mi is játszódik le a gyermekükben.
Ugyanakkor a lányok se idegenkedjenek tőle, mert ennek a könyvnek a segítségével jobban megérthetik, hogyan működnek a fiúk, mire gondolnak, mire vágynak. A két nem között nincs nagy különbség. Éppúgy a fiatal fiúk is a boldogságra, elismerésre, megbecsülésre és a szeretetre, szerelemre vágynak, mint a fiatal lányok és ugyanúgy félnek, aggódnak.

Ami nagyon elgondolkodtatott az a férfiasság, érzékenység témaköre volt. Mindig meglepődök, amikor azt látom, hogy picike kisfiúkra rászól az apuka ha elesnek, hogy ne sírjanak, legyenek erősek hisz fiúk és csak a lányok sírnak. A fiúk kemények, erősek.
Olvasva ennek az oldalnak a Tudtad-e? pár sorocskáját, úgy érzem érezhetjük a miérteket.

nagyobbért katt a képre

Számomra csillagos 5-ös és nagyon örülök, hogy kapható.


Megjelenés: Púberman (2006.)/ Pubersrác (2009. Pongrác Kiadó)
Oldalszám: 267
Ára: 5.600 FT

Képek forrása: http://bookline.hu/product/home.action?id=83683&type=22&_v=Kent_Jennie_Villegas_Maria_Pubersrac

4 megjegyzés:

  1. Lehet, hogy mégsem várok vele annyit, mint amit sajtosrolo blogján írtam.:)))

    VálaszTörlés
  2. Szilvamag :))

    Niki, tudtam, hogy neked is tetszeni fog:), és tényleg nagyon hasznos könyv!

    VálaszTörlés
  3. Szilvamag: Nem fogod megbánni, tényleg nagyon jó könyv!

    sajtosrolo: Te mindet tudsz? ;o)

    VálaszTörlés
  4. Niki: aligha:D hát, ezt mindenesetre éreztem.:))

    VálaszTörlés