2011. február 19., szombat

Jennie Kent- Maria Villegas: Lányokról lányoknak

Miután olvastam Jennie Kent és Maria Villegas fiúknak szóló felvilágosító könyvét, a Pubersrácot, nagyon kíváncsi lettem a lányoknak szóló verziójukra is.
A Lányokról lányoknak egy évvel korábban jelent meg spanyolul, mint a Pubersrác, de felépítését tekintve hasonló. Ugyanúgy érint minden fontosabb kérdést, az illusztráció nagyon igényes, fiatalos. A különbség annyi, hogy nincsenek benne képregények és egyszerűbbek a rajzok, ill. úgy érzem, hogy fiatalabb korosztályt szólít meg, mint a fiús verzióban a fiúkat.
Egyszerűen fogalmaz, nem hosszan. Nem mélyed bele a kérdésekbe túlzottan, ezért is érzem úgy, hogy bár a kiadó 12-16 éves korosztálynak ajánlja, szerintem fiatalabbaknak is bátran meg lehet venni, meg lehet mutatni nekik.

Amikor először megláttam, egy kicsit leesett az állam. :o) Ugyanis az egész könyv olyan, mint egy napló. Spirál könyvecske, szívecskés lakattal és 2 kulccsal.
A szerzőpáros egy egypetéjű ikerpáron, Fionan és Maian keresztül szól a fiatal lányokhoz.
Írnak a külső ápolásáról, tanácsokat, praktikákat, szépségtrükköket adnak.
Majd írnak a pubertás során a megváltozott külső és belső tünetekről, a menstruációról, a táplálkozás és a mozgás fontosságáról.
Szóba hozzák a viselkedés és az illem szabályait is.
Éppúgy érintik az élvezeti szereket, mint a depressziót.
És persze nem hagyták ki a szerelmet és még sok más fontosabb témát sem. ;o)
Finoman, egyszerűen, tömören fogalmaznak, tán egy kicsit kislányosan is. Én úgy gondolom, hogy ez a könyv nagyon jó bevezetés lehet a pubertás kezdetén, hogy mire számíthatnak majd a lányok. Éppúgy nélkülözhetetlen a lányos családok könyvespolcáról, mint a fiús családokéról a Pubersrác.


Megjelenés: Casas de Ninas (2005.)/ Lányokról lányoknak (2009. Pongrác Kiadó)
Oldalszám: 336
Ára: 3990 Ft

Kép forrása: http://bookline.hu/product/home.action?id=83681&type=22

3 megjegyzés:

  1. A Pubersrácból kiindulva tényleg nagyon hasznos kis könyv lehet.:) Így képről is nagyon szép, élőben még nem láttam.

    VálaszTörlés
  2. Én is néztem már ezt a könyvet és nekem is úgy tűnt, hogy ez talán fiatalabb korosztályt szólít meg mint a Pubersrác. Jó, hogy van ilyen könyv a fiataloknak a mi időnkben nem volt semmi. Csak a lexikon:)

    VálaszTörlés
  3. Volt azért. ;o) A "Tini lányok kézikönyve" valahogy a 70-es években jelent meg, ha jól emlékszem. Nekem az volt meg. ;o)

    VálaszTörlés