2010. november 24., szerda

Carmencita Woolf: A hollywoodi álompár

A Hajlítás könyvsorozat nyitókötete

„… Brad mintha félisten lenne − egy irigyelt és utált, imádott és
szájtátva bámult félisten. A könyvben nem az. Ott csak egy ember, tele sebezhetőséggel… szeretni való gyarlóságokkal.
A szerző szerint B. P. a legjobb ember a világon. Most akkor mi van? Ő lenne a sztárvilág egyik nagyképű seggfeje, aki ügyesen kitalálta magát, vagy tényleg egy igaz ember, aki a saját börtönének a foglya, és hiába keresi a kiutat, nem találja? … és a férfi élettársa, a szintén „élő álom” Angelina olyan-e, mint a könyvben? Tényleg csak a felszínen olyan nőies, és a mélyben valami kérlelhetetlen keménység lapul? Tényleg olyan rosszul élnek, ahogy a könyv sugallja? Újabb babát terveznek… vagy ölik egymást… sőt már a gyerekeken osztozkodnak?

… Bradnek olyan feje van, hogy nem tud csak sztár lenni. Sztárból
sok van. Élő félistenből alig pár. És ha egy félistent emberré meztelenítenek, az óriási visszhangot kelt. Csupasz seggel senki nem tud
istent játszani…“



Amikor először olvastam el a könyv tartalmát, féltem, hogy ez a "hajlítás" valami kőkemény fizikai elmélet lesz, amit tuti nem fogok megérteni. Szerencsére nem így lett. Már a könyv első oldalain kiderül, hogy nagyon egyszerű kis elméletet foglal magában.
Aztán csak néztem nagy szemekkel olvasva a tartalmat, hisz azonnal rá lehet jönni, kikről mintázta a szereplőket az írónő. Bevallom, nagyon bevállalósnak tartottam és kíváncsivá tett. Ráadásul Carmencita Woolf csak írói álnév, hazai. ;o)

A történet olyan, mint valami hullámvasút.
Kezdődik egy kis romantikus szállal (én jobban szorítottam Zsorinak, mint Bradnek), olyan SEP- félén, majd átvált a következő emelkedőnél Mary Poppins-ossá. Carmi tükröt tart elénk, amibe belenézve azt láthatjuk, milyenek lehetnénk. (Már persze, ha nem vagyunk olyanok, mint ő.)

Tegyétek a kezeteket a szívetekre, álmodoztatok arról valaha is, hogy milyen lenne, ha X színész/énekes/stb. rájönne, hogy te vagy álmai nője?
Carmi, a sztáríró, már 4 könyvön van túl, amiknek ő maga a főszereplője, Brad és Angelina mellett. Aztán Zsori, Brad legjobb barátja úgy dönt, hogy filmre viszi a történeteket.
Mikor személyesen is megismerkedik Carmival, leesik az álla.

Nem, ne egy megalkotott szexbombát képzeljetek magatok elé, hanem egy nagyon természetes, szókimondó, szeretni való, szeretettel teli nőt, aki mindenkit megbabonáz.
Zsorit, majd pedig Bradet is.
És itt a bonyodalom, hisz Bradnak ott van Angie.


A fentiek alapján biztos egy átlagos romantikus történetet képzeltek el. Ez igaz is, meg nem is. Igazából, több annál.
Carmi olyan tiszta és ártatlan, olyan gyermeki, hogy azt igazán nem is tudom megfogalmazni.
A szavai mögött mindig egyfajta életigazság van. Apró kis dolgok, de ezek összerakva nagyon el tudják gondolkodtatni az olvasót.
Brad és Angie csak báb. Róluk van mintázva a szerep. De igazából bármelyikőnk is lehet. Ahogy írva is van a fülszövegben, az írónő emberré csupaszosította őket.
Egy idő után el is felejted, hogy kikről vannak a karakterek mintázva, csak vannak a szereplők és kész. Olvasod, Carmi megfogalmazza, ki meri mondani, ami mindannyiunkban benne van. Az őszintesége tiszteletre méltó.

Szerettem olvasni, ahogy bánt a gyerekekkel. Ahogy az őket foglalkoztató kérdéseket okosan, zsigerből megválaszolta, nem pedig "maszatolva", ahogy mi felnőttek szoktuk.
Úgy érzem, lenne mit tanulnunk tőle.

Érdekes utazás volt a könyv, egyfajta egyveleg. Ebből is egy kicsi- abból is, de a végeredmény jó lett. Romantikus történet, de valahogy mégsem.
Írhatnám, hogy lelkizős téma, de az se megfelelő kifejezés.
Írhatnám, hogy gyerekneveléses témával foglalkozik, de még sem.
Egyveleg.
Néha éreztem, hogy sokáig van húzva az a mézes madzag, de kíváncsi vagyok, hogy ennek az "óóóriási mesének"mi lesz a folytatása. ;o)
És nem értem, hogy az igazán olvasmányos hazai könyvek mögött, miért nincs nagyobb reklám? Miért van ezek helyett kevésbé "értelmesebb" könyvekkel kiplakátolva a fél főváros?

Tartalom: 4
Megjelenés: 2008.

Köszönöm a könyvet az írónőnek!
És ha minden igaz, hamarosan sikerül vele összehoznom egy kis interjú-féleséget, amiben majd válaszol a felmerülő kérdéseimre. :o)

A keresztneve spanyol, a családneve angol, a származása félig sváb, félig magyar, csak a szíve teljesen magyar. Szabó Karmencitaként látta meg a napvilágot. Hitte, tanárnak született. Két évvel ezelőttig nem is élt más a „munka“ felirat alatt a szívében, mint a gyerekei az iskolában. Annyit kellett adnia a srácoknak, nyitva maradt tőle, és elkezdte kiárasztani magából, amit tőlük kapott. Azóta áradnak a szavak az ujjai alól. Már két szerelme van, a tanítás és az írás. Végtelenül szerencsés embernek tartja magát...
www.szerelemhajlitas.eoldal.hu

2 megjegyzés:

  1. Jónak tűnik ez a könyv így a bejegyzésed alapján, megtetszett a történet.
    Majd szeretném én is elolvasni.

    VálaszTörlés
  2. :o) Köszönöm és örülök neki. Szerintem nem fogsz csalódni.

    VálaszTörlés