2010. március 10., szerda

Mr. Butler

Számomra Margaret Mitchell Elfújta a szél c. regénye a világirodalom egyik legromantikusabb alkotása.
Emlékszem, olyan 4-5 éves lehettem (vagyis 80-as évek) mikor először láttam filmben. Fura így visszaemlékezni most az LCD TV-k, DVD felvevők, és a többi ilyen kütyü korában, hogy nem is olyan rég, csak fekete-fehérben láthattunk a TV-ben adásokat, a videólejátszó menőnek számított, telefon se volt minden lakásban, nem hogy fejenként 1-2 mobiltelefon. Egy teljesen más Világ volt. ...
Na szóval, kb. 4-5 évesen láttam először és természetesen teljesen odáig voltam Rhett Butler-ért. Emlékszem, az oviban rendesen versenyeztünk, hogy ki legyen Scarlett, mert persze Mr. Butlert az ügyeletes ovis macsónk játszotta. ;o) Olyan jó így visszaemlékezni. :o))
Aztán valahogy a 90-es évek elején (közepén?) elkezdték játszani a Scarlett-et. Kb. egy időben azzal, amikor Húsvétkor mindig leadták a Sissi-t, Karácsonykor meg a Reszkessetek betörőket. :o)
Akkor meg még jobban megfogott a történet. ;o)

Először könyvben viszont jóval később olvastam az Elfújta a szelet, a 2000-es évek elején.
Szerelem volt első olvasásra.
Viszont, bár filmben a Scarlett nagyon tetszett, könyvben Alexandra Ripley regénye annyira nem nyerte el a tetszésemet.

És most itt egy újabb könyv! Ezúttal célkeresztben Mr. Butler.

Minden idők egyik legsikeresebb regénye, az Elfújta a szél a keményfejű, férfibolondító Scarlett O'Hara és a lázadó, talpraesett Rhett Butler szerelmét meséli el, amelyhez az amerikai Észak és Dél háborúja szolgáltat drámai hátteret. Szerzője, Margaret Mitchell visszautasított minden felkérést, hogy megírja a történet folytatását, irodalmi hagyatékának kezelői azonban idővel engedtek a rajongók nyomásának: Alexandra Ripley Scarlett életét gondolta tovább, Donald McCaig pedig most Rhettre összpontosít. A polgárháború időszakát kitűnően ismerő szerző tizenkét éven keresztül dolgozott a regényen, szigorú "felügyelet" alatt, mert hűnek kellett maradnia az Elfújta a szél szelleméhez. Végre feltárul előttünk ennek a talányos férfinak az élete, akit a regény elején párbajban látunk viszont, majd megismerkedünk gyermekkorával és azokkal az emberekkel, akik a jellemét formálták: kegyetlen, hatalomvágyó apjával; az intéző lányával, Belle Watlinggel; bátor és határozott húgával, Rosemaryvel; régi barátjával, a felszabadított rabszolgák fiával, Tunis Bonneau-val, valamint számtalan más barátjával és ellenségével. Tisztázódik, mi is a helyzet állítólagos törvénytelen fiával, és persze árnyaltabb képet kapunk Scarlett O'Haráról is, aki jobban hasonlít Rhetthez, mint szeretné, és jobban szereti őt, mint amennyire elismeri.
Mesterien megírt regény, amely inkább kiegészítése, mint folytatása az eredeti műnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése