2009. október 31., szombat

Gail Reichlin, Carolina Winkler: Túlélőkalauz szülőknek- A nevelés titkai

Kb. először 2-3 éve került a kezeim közé a könyv a munkám során.
Egészen pontosan a főnöknőm olvasta, majd ajánlotta a figyelmembe. Belelapozgattam, elolvastam 1-2 fejezetet belőle, néhány dolgot utána kamatoztatni is kezdtem belőle, de most egészen más volt elolvasni, hisz édesanya lettem azóta én is.

"Hasznos és praktikus. A 2-5 éves gyerekek szüleinek szóló nevelési túlélőkalauz a gyakorlatban százszor kipróbált és működő tanácsokkal segít olyan helyzetekben, mint amikor a gyerek a földre veti magát a közértben, kijelenti, hogy utálja a testvérét, vagy épp fél az éjszakától.
Működik, mert kipróbált. Próbálja ki, és működni fog."


A könyv nagyon jól van felépítve, egyáltalán nem gyerekneveléssel foglalkozó könyv, nem próbál rád erőszakolni elméleteket, módszereket (mint amit pl. a Suttogónál éreztem).
Egyszerűen, világosan, kedvesen ír le szituációkat, ajánl megoldásokat rá.

Természetesen, mint minden ember más és más, minden szülő is másképp gondolkodik a gyereknevelésről, de néhány dolog nagyon elnyerte a tetszésemet.
Ilyen pl. a családi kupaktanácsok, ahol mindenki kiöntheti a szívét, megvitathatják a problémákat, ajánlatokat tehetnek, stb.
Nagyon jó ötletnek tartom a szerepcserés játékokat is, bizonyos problémák megoldásánál.
Ami még tetszett, az a hátulról való átölelés, ha a gyerkőc épp harcias, verekedős hangulatában van. Ez eszembe sem jutott volna. (Bár, az én gyerkőcöm ehhez még nagyon kicsike.)
Megfogott, és én személy szerint minden családban ajánlanám az alvás előtti összebújásokat, a nap kiecsetelését a sötétben. Olyankor valahogy tényleg jobban feloldódik az ember.
Szóval van jó pár dolog, amivel egyetértettem a könyv szerzőivel.

Úgy érzem, hogy akinek van gyerkőce, egy próbát megér a könyv elolvasása. Könnyed, kedves, és tényleg nagyon jól van megírva, emberi és maximálisan gyerekközpontú.
Na meg persze azt se felejtsük el, hogy a Dm-es bababónuszcsomagban kedvezményesen tudjuk megvenni, ill. már a pontokat is be lehet rá váltani. Szerintem megéri.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése