2022. január 27., csütörtök

Wendy Holden: Túlélőnek ​születtünk

Kiadta: Maxim (2017.)
Oldalszám: 384
Forrás: könyvtár
Értékelésem:
Ez egy olyan könyv, ami a megjelenésekor azonnal felkeltette az érdeklődésemet, mégis 2 év kellett ahhoz, hogy a kezeim közé is kerüljön.
Nagyon érdekelnek azok a történetek, amelyek így-vagy úgy feldolgozzák a holokausztot. Ez a valós történet pedig újdonság szerintem ilyen téren. Még nem olvastam olyan könyvet, aminek a központjában kismamák álltak volna, akik a koncentrációs táborokban vagy közvetlenül előtte, hogy táborba kerültek volna, estek teherbe. Igazából belegondolni is szörnyű, hogy miken mehettek keresztül! A várandósság amúgy is megviseli a szervezetet, gondoljunk csak az első trimeszterben sokszor jellemző ólmos fáradságra vagy a terhesség vége felé jellemző vizesedésre, elnehezülésre. Szép és jó gyermeket várni, de ezt igazán akkor lehet megélni kellőképpen, ha a körülmények is megfelelőek ehhez. És belegondolva, hogy a könyvben szereplő 3 kismama koncentrációs táborokban élte ezt az időszakát ... szörnyű lehetett. Az állandó rettegés, a folyamatos éhezés, verések, megszégyenítések, a robot. ... Tényleg nem értem hogy is tudták eltitkolni az állapotukat majdnem az utolsó pillanatokig. Hogy nem vették észre? Hogy volt bennük annyi erő, hogy ezt végigcsinálják? Számomra felfoghatatlan és minden elismerésem.

A könyv 3 kismama életét mutatja be. Priska, Rachel, Anka ebben a pokolban várták a gyermekeiket úgy, hogy nem is tudtak egymásról. Rettegtek attól, hogy nehogy kiderüljön az állapotuk, próbálták mindvégig titkolni és ami kicsit döbbenetes, de ebben a hatalmas stresszben, éhezésben, a gyerekek nem lettek koraszülöttek, viszonylag időre érkeztek, egészségesen, de nyilván pici súllyal. Túlélte mind a 3 anyuka és mind a 3 baba is. 

"Mindazok ellenére, amiket átéltek, felfoghatatlan volt számukra, hogy Hitler komolyan beszélt, amikor azt ígérte: kiirt minden nem kívánatos származású embert, hogy megalkossa a felsőbbrendű fajt. Végtére is a németek a világ legkulturáltabb népe. A nép, amely Bachot, Goethét, Mozartot, Beethovent, Einsteint, Nietzschét és Dürert adta a világnak, csak nem találhat ki ilyen szörnyűséges tervet. Vagy mégis?"

A történet több szálon fut, párhuzamosan ismerjük meg a 3 nő életét a táborok előtt, aztán hogy ott miken mentek keresztül, majd olvashatunk arról is, mi történt velük a világháború befejezte után.

Nagyon olvasmányos könyv. Döbbenetes, sokkoló, elképzelni se tudom hogyan bírták ki. Hatalmas erő és elszántság kellett a túléléshez, hogy ezek a picik megszülethessenek. Döbbenetes! Nagyon tudom a figyelmetekbe ajánlani!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése