2019. május 10., péntek

Julius J. Coach: Lánynak ​lenni veszélyes

Kiadta: Scolar (2010.)
Oldalszám: 190
Forrás: könyvtár
Értékelésem:
Hát b@sszus, nem is tudom mikor nyúltam ennyire mellé egy könyvvel, mint most. Pedig már sejtető volt a borító és a fülszövegben a "finoman erotikus" kifejezés is, de a címből kiindulva azt hittem, hogy egy komolyabb történethez lesz majd szerencsém, nem pedig egy rakás szerencsétlenkedéshez.
Egyszerűen nem tudom hová tenni a sztorit. Nem értem miért íródott meg, mi volt a szerző célja vele és nem értem, hogy a fenébe lehetett ezt kiadni. 

Nem tudom ki ez a bizonyos Julius J. Coach, nyilván egy hazai szerző álnévvel. Elképzelni se tudom, hogy ki lehet, mi lehet, bár gondolom férfi és úgy a 40-50-es lehet, szerintem. De ne kérdezzétek miből gondolom! Azt viszont tudom, hogy ennek a sztorinak se füle, se farka, nem "finoman erotikus" és folyamatosan összezavarja az olvasót. Ráadásul nem éppen valóságszagú számomra.

Kezdjük akkor az elején.
Sokáig fogalmam se volt arról, mikor is játszódik a történet. Kezdetben a szereplők viselkedéséből kiindulva arra gondoltam, hogy valahogy a II. vgh. után. Aztán elejtett nyomokból kiindulva átgondoltam és már inkább a 70-es évekre gondoltam. Aztán a 80-asra, majd a 90-esre. Végül szerintem valahogy a 90-es évek végén, 2000-es évek elején játszódhat a történet, de hogy konkrétan mikor, ez nekem rejtély. Ha a szerző egy mondatban nem tett volna célzást a mobiltelefonra, a 70-es, 80-as évekre tippeltem volna max. És ez a kornélküliség az egyik legidegesítőbb motívuma a történetnek. Annyira hülyének éreztem magamat, hogy nem tudom mikor is játszódik, hogy hihetetlen!
Igazából tök mindegy mikor is játszódik, egy 15 éves lány sem a II. vgh. után, sem a 2000-es évek elején nem lehet annyira sötét, mint ez a Maris a sztori indulásakor. Csináljunk úgy, mint a kutyák és jaj, valami folyik. Kész! De jól előrerohantam.

Mi is a sztori lényege? Maris együtt él az öccsével és a nagymamájával egy kis faluban. Olyan tájszólással beszél a csaj, hogy elképzelhetetlen számomra az, hogy ekkora különbség lett volna akár csak a 90-es évek végén a városi és a vidéki fiatalok kommunikációjában. Ezért gondoltam azt a történet elején, hogy a 40-50-es években járhatunk, mert ekkoriban még el tudtam volna képzelni ezt a különbséget. A 90-es, 2000-es években én ilyet nem tapasztaltam, pedig volt vidéki osztálytársam, még erdélyi is, ilyen különbség szerintem ekkoriban már nem volt. 
Szóval Maris 15 éves és nagy szegénységben él a nagymamájával és a 12 éves öccsével. A szexről fogalma sincs, a védekezésről szintén és hát döbbenet. ... Elmegy gyümölcsöt szedni a szomszéd fiúval (Matyi 16 éves, szexről tudás óneász) és az öccsével, aztán este gondolnak egyet és csináljanak úgy, mint a kutyák. Aztán megdöbbennek, hogy jaj mi ez, össze fognak ragadni és jaj, mi ez az érzés? Na ne már! Mutassatok nekem egy 15-16 éves lányt, fiút, akik ennyire nincsenek tisztában a dolgokkal! Még b@sszus, a háború után is felvilágosították az anyukák a lányaikat, nem hogy a 90-es években vagy tudjam mikor játszódik ez a trutyi. 

"Maris becsúsztatta kezét Matyi gatyájába, és tapogatózott.
– Hogy lesz ebből a kicsi puha nudliból olyan nagy és kemény, mint egy gyertya? – csodálkozott Maris. – Csak akkor nő meg, ha te akarod?
– Nem. Tegnap óta akkor is megduzzad, ha csak rád nézek, vagy csak rád gondolok. Nem tudom visszatartani – s elpirult Matyi.
– Tényleg, már mög is mozdút – mondta Maris, és szorított egyet rajta.
Matyi bal kezével átölelte Marist, jobb kezét a bugyijába csúsztatta, és simogatta a pelyhes domborulatot."

Na mindegy. Egyszer csak megjelenik a pesti nagynéni, aki magával viszi Pestre a kis falusi lányt. Eddig gondoltam arra, hogy a háború után játszódik a sztori. Aztán mikor kiderül milyen a lakás, hogy szövetkezet, meg állami izé, akkor már a 70-es, 80-as évekre gondoltam. De a lóf@szt, mert aztán bedob a szerző egy mobiltelefont! Ráadásul egy kiskölyök rohangált vele. Rendben, a 90-es években már láttam táska méretű mobillal rohangáló felnőttet, de azért gyerekek között inkább a 2000-es évek elején kezdett elterjedni. Legalábbis én az első mobilomat 2000-ben vagy 2001-ben kaptam és ritkaságnak, nagy számnak számított. Szóval kiakasztott, hogy nem tudtam mikor is játszódik a történet.

Történet. Na mi is történik? Marika Pestre kerül, felfigyelnek a tehetségére (jól fut), mindenki mindenkivel kufircol, aztán a nagynéni is férjhez megy, majd jönnek sorozatban a gikszerek.

Ez a sztori ezer sebből vérzik. Annyi benne a szex, hogy az nem "finoman erotikus", de annyira szánalmasan, hogy azt elképzelni nem lehet. Ennyi bugyuta, agyatlan, ösztönlény fiatalt én még nem láttam egy rakáson. De elképzelni se tudom, hogy 8.-osok ennyire érzelemmentesen lefeküdnének bárkivel. Elképzelhetetlen, felháborító és annyira szánalmas ez a fajta erotika. Még erotikának se lehet nevezni. Bagzó nyuszikák a fűben, akik azt se tudják mit hová kell dugni, csak dugni akarják valahová. Még jó, hogy a kulcslyuk túl szűk. Szánalom. Egy rakás lókupac.

És ha már fent gikszereket említettem. Meghal ez, meghal az, elrabolják ezt és ennyi. A sztori végén derül ki - mondjuk ez erős túlzás, egyszerűen csak van rá célzás -, hogy miért is veszélyes lánynak lenni. Hát ne gondoljatok világrengető dologra!

Sztori tanulsága? Beszélgess a gyerekeddel, világosítsd fel és figyelj rá! Kb ennyi. ... Ja! És el ne olvassátok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése