2011. március 15., kedd

Karin Alvtegen: Árulás

Eva házassága romokban hever, majd kiderül, hogy a férje csalja is. Méghozzá nem mással, mint a 6 éves kisfiúk óvónőjével.
A nő bosszút esküszik, semmitől se riad vissza, hogy visszaszerezze a férjét. Közben egy "egyéjszakás" kapcsolatba is fejest ugrik, maga se tudva, hogy ezzel mit indított el. ...


Mostanában nagyon népszerűvé váltak az olvasók körében a skandináv krimik. Nálam eddig az első ilyen olvasott könyvem Camilla Lackberg: Jéghercegnő c. regénye volt, szintén az Animus Kiadó gondozásában. Míg annak a könyvnek a borítóján a fehér és a jeges szín uralkodott, ennek a szürke és a rozsdavörös. Mintha egy régi fekete-fehér fényképet néznénk.

Van egyfajta egyedisége a skandináv krimiknek, amit igazán nem is tudok megfogalmazni, de éreztem mind a két könyvnél a másságot.
Az Árulás igazán nem is krimi. Nincs vérengzés, holttestek, nyomozás. Inkább egy lélektani dráma, ami a felszín alatt súlyos kérdéseket taglal.
Hogy tudják a szülők tönkretenni a gyermekük életét?
Mivé tud fajulni egy megromlott házasság?
Mire képes az ember, ha veszélyben érzi magát?
Egyáltalán van-e olyan, hogy mindig biztonságban vagyunk?
És előfordulhat, hogy néha pont az üldöző válik üldözötté?

A történet elején nem értettem, hogy fog Jonas szerepe kapcsolódni Eva-éhoz, de azt már az elején érezni lehetett, hogy a fiatal férfival nincs minden rendben.
Igazán a történet 2 párhuzamos szálon fut. Jonas szálán olvashatjuk, hogy a szülei tettei mihez vezettek, mennyire voltak hatással az életére.
Eva szálán pedig a megcsalt feleség reakcióiról tudhatunk meg többet, majd ez a két szál összekapcsolódik. Faltam a sorokat, tudni akartam, hogy mindez hová fog vezetni. Nem hittem volna, hogy az lesz a vége, ami.

Nem krimi. Ne számítsatok vérengzésre, inkább egy nagyon jó lélektani ábrázolásra.
Lebilincselő volt. Jonas karakteréről sokat nem tudok írni, egyszerűen beteg ember. Eva pedig. ... Nehéz eset. Nem tudom mire lennék képes egy hasonló szituációban, de úgy érzem, hogy nagyon elítélendő a tette. A vége pedig döbbenetes. Mint egy örök körforgás, amikor a rémálomnak sose lesz vége.
Izgalmas, fordulatos, lebilincselő volt.
,5


Megjelenés: Svek (2003.)/ Árulás (2010. Animus Kiadó)
Oldalszám: 197
Ára: 2390 Ft
Az írón oldala ITT.

4 megjegyzés:

  1. Én sem olvastam azelőtt skandináv krimit, de most a Millennium sorozat nagyon megfogott!

    VálaszTörlés
  2. Még nem olvastam, de szeretném. ;o)

    VálaszTörlés
  3. Én pedig ezt az Árulást írom a listámhoz :-))
    Nagyon jót írtál róla.
    Mondtam már, hogy az elmúlt időszak olvasott könyvei nagyrészt a Te ajánlásaid? :-))

    VálaszTörlés
  4. :o) Remélem nem csalódtál egy könyvben sem. ;o)

    VálaszTörlés