2010. október 13., szerda

Laura D.: Szex és Tandíj

"Laura vagyok, tizenkilenc éves egyetemi hallgató. Prostituált lettem, hogy tanulhassak. Az események különös láncolatában úgy történt meg egyik dolog a másik után, hogy szinte észre sem vettem, mibe sodródtam bele ...`
Az álnéven író diáklány blogban mesél kettős életéről: nappal lelkiismeretes egyetemista, szülei mintagyermeke, éjszaka alkalmi prostituált, aki 100 euróért árulja a testét; így keresi meg a lakbérre, ennivalóra, jegyzetekre valót. Pedig a beiratkozáskor még azt remélte, hogy élete legszebb időszaka veszi kezdetét. Hogyan jutott idáig? Laura kíméletlen őszinteséggel ír a szüleinek kiagyalt hazugságokról, az internetes szexchatekről, a szolgálatait igénybe vevő perverzekről és lúzerekről, és persze a szexről, ami örömöt nem, de átmeneti anyagi biztonságot kínált neki.
A Szex és tandíj az utóbbi idők egyik legnagyobb botránykönyve volt Franciaországban, ahol közel félszáz ezer diák kényszerül alkalmi prostitúcióra. Laura D. egy közülük, akinek szerte a világban vannak sorstársai, így hazánkban is."



A Fucking Berlin után eszembe jutott, hogy ott figyelt a könyvtár polcán az eléggé hasonló tartalmú másik ilyen témájú könyv, a Szex és Tandíj. Kíváncsi voltam, mi újat olvashatok majd ebben a könyvben, na meg egyáltalán milyen lesz.

Tartalom szinte ugyanaz, csak a helyszín más.
Míg a Fucking Berlinben Sonia 20 éves a történet kezdetén és Berlinben tanul, továbbá 4 évet ölel át a története, addig a Szex és Tandíjban Laura 18 és fél éves a történet kezdetekor, Franciaországban tanul és 1 évéről ír.
Semmi újdonságot nem olvashattam.
Egyetemista lány, aki úgy érzi, hogy más munkával nem tud annyit keresni, hogy megéljen és tanulni is tudjon, így kiköt a "piroslámpás negyedben".

"Az ember nem lesz prostituált zsebpénzért tizenkilenc évesen. Divatos holmikért, egy-egy kávéért még nem adja el a testét. Csak a nélkülözés viszi rá, és ha átmenetileg semmi más megoldást nem tud kitalálni, hogy teljen lakbérre, rezsire, ennivalóra."


Ebből a kis idézetből is kiderül, hogy igen, Laura tényleg nehéz helyzetben volt. Mondhatjuk, hogy éhezett, de ebben nagy szerepe volt a szintén elfuserált kapcsolatnak. A barátja. ... Á, jobb rá szót se fecsérelni. ... És biztos nem volt más megoldás?

Nekem az egész történet olyan, mintha alig-alig feküdt volna le valakivel, mert többnyire mindig úgy ledermedt, hogy semmit se tudtak vele kezdeni a férfiak.
Nincsenek benne obcén leírások, részletezések, viszonylag normális regénynek felelne meg, de közben még sem.
Olvasod-olvasod, aztán a végén rájössz, hogy nem is olvastál semmit, csak az idő telt vele.

És nem értem, hogy jön ide a blog? A könyvből nem derül ki, hogy ezek blogbejegyzések. Akár naplóbejegyzések is lehetnek egy kockás füzetben. ...

És a Libri oldalán így van bekategorizálva: szépirodalom- romantikus/ kalandos. ... Sikítófrász.

Tartalom: 2,5
Megjelenés: 2008.
Eredeti cím: Mes chéres études

2 megjegyzés:

  1. Még azután is, hogy elolvastam, mit írtál róla, jobban érdekel, mint a Fucking Berlin, nem tudom, miért.:) Pedig még a borítója is szörnyű. Nem mintha a FB-nek sokkal jobb lenne :D

    VálaszTörlés
  2. :o) Amúgy ez azért közelebb is áll a "normális regényekhez".

    VálaszTörlés