2009. december 21., hétfő

Neil Gaiman: Sosehol

Már nagyon rég óta szerettem volna Neil Gaiman-tól olvasni valamit, de olyan szinten kelendőek a könyvei a könyvtárban, hogy hosszú előjegyzések vannak rá.
Végülis a napokban a Sosehol került a kezeim közé.

Ha röviden kéne jellemeznem a regényt, akkor én is csak azt tudnám róla írni lényegében, mint amit az USA Today is nyilatkozott róla:

"Lenyűgöző... mesterien szörnyűséges... egyszerre volt ott benne George Lucas, a Monty Python, Doctor Who és Jhon Milton. Rémálmok és álmodozások csodás egyvelege."


Szenzációs a könyv.
Mese felnőtteknek.
Félelmetes, de nem túlzottan.
Izgalmas, akció dús és meseszerű egy "másik világgal".
Viszont szerintem nem éppen egy könnyű olvasmány. Nekem valahogy az utolsó 100 oldal lassan csúszott, pedig igazából ott van akció, de mégis.
Van benne valami, ami hajt az olvasásban, ugyanakkor vissza is fog, hogy "ne, ne legyen vége". ... Én még olvastam volna tovább is.
Van benne valami különleges, amit még így regényben sose olvastam.

"Richard Mayhew egy fiatal üzletember jó úton a fényes karrier, szép feleség és kellemes élet felé... ami mind semmivé lesz, amikor egy bajba jutott lány segítségére siet. Jótette jutalmául a hétköznapi Fenti Londonból átkerül a baljós, sötét Lenti Londonba, az elveszett idôk, elveszett helyek és elveszett emberek bizarr világába. Különös társaságba csöppen: Ajtó- a lány, akin segített- nemesi származású és szülei gyilkosát keresi; de Carabas márki kétes szívességeket behajtva éli még kétesebb életét; Vadász a világ legnagyobb szörnyeit hajszolja. A csatornák és metróalagutak labirintusában velük kell boldogulnia Richardnak, hogy segíthessen másokon és így segíthessen magán is. Vajon megleli-e azt az életet, amelyet már jóval korábban elveszített, mint hitte?"


"Gaiman az egyik legnagyobb kortárs mesemondó. Sem a tehetsége, sem a képzelőereje nem ismer határokat."- Dayton Saily News


Neil Richard Gaiman 1960-ban született, angol fantasy író.
Feleségével és 3 gyermekükkel az Egyesült Államokban él.
Regényeket, képregényeket, forgatókönyveket, novellákat, elbeszélő költeményeket ír.

Magyarul eddig megjelent művei:
- Elveszett próféciák
- Sosehol
- Tükör és Füst
- Csillagpor
- Amerikai istenek
- Caroline

- Törékeny holmik

Hivatalos weboldala: http://www.neilgaiman.com
weblogja: http://journal.neilgaiman.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése