2022. március 13., vasárnap

Készüljünk az iskolára foglalkoztató füzetekkel!

Hihetetlen belegondolni, hogy nem olyan rég még az ovi kezdetére, most pedig aktuálissá vált, hogy már az iskolára  készüljünk. Szerencsére az ovis időszakban a kicsik rettentően fogékonyak és gyorsan fejlődnek, ha pedig a szülők összedolgoznak az óvónőkkel, akkor maximálisan iskolaéretten tudják kezdeni az első osztályt.

Ebben a bejegyzésben 6 olyan kis foglalkoztató füzetet mutatok be nektek a Napraforgó Könyvkiadó jóvoltából, melyekkel otthon is játékos módon tudjátok fejleszteni a gyerekek készségeit.

 

Nézzük akkor először a középső csoportot, vagyis a 4-5 éves korosztályt:

 

A számolás sajnos nem egy ösztönös dolog, bizony a kicsiknek meg kell tanítani a számokat és az összeadás, valamint a kivonás logikáját is, mire iskolába mennek. 4-5 éves korban egyfajta "elvárás" az oktatásban, hogy 10-ig el tudjanak már számolni.

Ez a kis foglalkoztató füzet 16 oldalas és 10-ig lehet gyakorolni a gyerekekkel a számolást benne. Kezdetleges módon már érinti az összeadást és a kivonást is. Aranyos, egyszerű feladatokat tartalmaz, kedves, színes illusztrációkkal és sok-sok matricával, ami szerintem ennél a korosztálynál nagy favorit. Nálunk legalábbis a Kicsi ha tehetné, mindent kimatricázna. 😄

 

 

 

 

A Készülünk az iskolára foglalkoztatóval már nem csak a számolást lehet gyakorolni, hanem komplexen a rajzolást, a kezdetleges írást és az ismeretek fejlesztését is. Természetesen ebben is sok-sok matrica van a feladatokhoz. Gondolom mondanom sem kell, terveztem, hogy szép sorjában megyünk majd a feladatokkal, de természetesen a Kicsi addig nyúzott, míg beadtam a derekamat és először a matricás feladatokat végeztük ki. 😅

Tematika tekintetében 6 fejezetre tagolódik: rajz, környezet, matematika, tájékozódás, szokások, írás. 

 

Mind a 2 füzetecskét szívből tudom a figyelmetekbe ajánlani. Mindegyik feladat játékos, kedvesen illusztrált, nem "feladat szagúak", tényleg játékosan lehet fejleszteni a megoldásukkal a gyerekeket. Nálunk a Kicsi mindig nagyon várta, hogy folytassuk a kitöltésüket. Sőt, úgy kellett visszafognom őt, hogy ne 1-2 nap alatt végezze ki az egészet, annyira lázba jött tőlük. 😊

 

És akkor most jöjjön a nagycsoportos, vagyis az 5-6-7 éves korosztály:

A Most tanulok számolni sorozat újabb 2 foglalkoztatóval folytatódik.

Az 5-6 éves korosztállyal 50-ig lehet gyakorolni a számolást. Kitér a formákra, a sorozatokra, az órára, a páros/páratlan fogalmára. Természetesen ehhez is sok-sok matrica van. Érezhetően komolyabb már, mint a 4-5 éves korosztálynak szóló foglalkoztató füzet, hisz ha valaki korosztályban már itt tart, akkor közelebb is van az iskola kezdetéhez.


A 6-7 éveseknek szóló része véleményem szerint nem is feltétlenül a nagycsoportosoknak szól, hanem inkább az első osztályosoknak lehet kiegészítő gyakorlás. 

Ebben a foglalkoztatóban 100-ig lehet gyakorolni a számolást, kitér az összeadásra, kivonásra 100-ig, a formákra, szorzásra, osztásra, törtekre, logikai sorozatokra. Sok matrica van ehhez is.

 

 

 

 

A Készülünk az iskolára sorozat is folytatódik az 5-6 éves korosztálynak. A tematika egy része ugyanaz (írás, környezet, matematika, tájékozódás), de bővült az olvasással és a differenciálással. Persze nem kell megijedni, nem esik túlzásokba a foglalkoztató. Alapszinten, aranyosan vezeti be a gyerekeket az olvasás világába is. A matricák pedig ennél a kiadványnál sem hiányozhatnak. 😉 

 

 

 

 

 

 

 


Az Okosodj játékosan szintén egy foglalkoztató füzet sorozat.

A tudomány, környezet, matematika és az angol témakörein keresztül találhatóak játékos feladványok benne. 55 oldalnyi feladat található benne és ezekhez is tartoznak matricák, melyekkel értékelni lehet a gyerekek szorgalmát.

Számomra ez a kötet kimondottan jó utazáshoz. Nem nagy, spirálozva van, sok feladat van benne, jól le lehet kötni a gyerekeket velük egy-egy hosszabb út során.

 

Mindegyik kiadványt a korosztálynak megfelelően szívből tudom a figyelmetekbe ajánlani. Szerintem nagyon fontos, hogy játékos módon, ne kötelező jelleggel, de odafigyelve fejlesszük a gyerekek készségeit. Ha valami pedig nehezebben megy neki, akkor a gyakorlás (de nem kötelező feladatként, mert azzal csak ártunk) biztos meg fogja hozni az eredményét. 😊

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése