2017. május 8., hétfő

Böszörményi Gyula: Beretva és tőr

Kiadta: Könyvmolyképző (2016.)
Oldalszám: 86
Forrás: könyvtár
Értékelésem: 5

Ambrózy báró esetei 2,5 

 Miről szólt?

 „1900 verőfényes őszén Budapest székesfővárosa a mesés Perzsia uralkodóját látja vendégül. Muzaffer ed-din Qajar egész udvartartásával utazgat Európában, két marokkal szórva a pénzt és a kitüntetéseket. A magyar fővárosban négy kellemes napot szándékozik tölteni, amiről a sajtó részletesen be is számol, ám még a szemfüles firkászok sem találnak magyarázatot néhány érthetetlen történésre.
Vajon a perzsa uralkodó Budapestre érkezvén miért azt tartja a legsürgetőbbnek, hogy fehérneműt vásároljon? Mi oka lemondani első napján szinte minden programját, és elzárkózni attól, hogy az ország legfőbb méltóságaival találkozzék? Rudnay Béla rendőrfőkapitány vajon miért zárja le légmentesen a Hungária nagyszállót, ahol a sah és kísérete lakik, és mi lehet a magyarázata annak, hogy a személyzet kísértetjárásról pusmog? Mikor Vámbéry Ármin, a híres Kelet-kutató és Ambrózy Richárd báró is a szállodába siet, már mindenki sejtheti, hogy a háttérben sötét erők munkálkodnak – pedig Hangay Mili kisasszony még csak eztán érkezik!
Egy újabb, megtörtént eseményeken alapuló Ambrózy-ügy, ami A Rudnay-gyilkosságok-ban épp csak említésre került, ám most végre elmeséltetik!”

Hogy tetszett?

Teljesen odáig vagyok Böszörményi Gyula eme sorozatáért, imádom! Annyira zseniálisan az olvasó elé festi a történelmi Magyarországot, hogy látom magam előtt a régi épületeket, szinte érzem az orromban az akkori illatokat, átjár a borzongás a másik kortól, egyszerűen zseniális! Az pedig, hogy valós eseményeket, valós személyeket vonultat fel a történeteiben, fantasztikus húzás tőle. Ettől minden csak még valóságosabb, még jobban elképzelhetőbb.

Ez a rövid kis kötet, amolyan széljegyzet is lehetne a sorozat margóján. Egy kis félrekacsintás, egy kis történet, mely szorosan nem kapcsolódik a történethez, de azért mégis csak a két főszereplőnkkel történik meg.
Perzsia uralkodója látogatást tesz Budapesten, de szörnyű gyilkosság történik a közvetlen közelében. Természetesen kit kérnek fel az ügy felgöngyölítésére? Hát a bárónkat! És ő kinek a segítségét kéri? Hát természetesen Miliét. És ezzel kezdetét is veszi a kutakodás, majd az ügy megoldása.
Gondoltam-e a tettesre? Nem igazán. De a bárónk szépen kiteregeti a történet végén a lapjait és minden annyira nyilvánvaló, egyértelmű lesz.

Ha olvastátok a sorozatot, akkor ne hagyjátok ki ezt a kis kötetet sem! De ha nem olvastátok, akkor is bátran nekikezdhettek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése