2010. október 18., hétfő

Dennis Lehane: Vihar-sziget

"1954 nyarán Teddy Daniels szövetségi rendőrbíró és újonnan kinevezett társa, Chuck Aule megérkezik a Vihar-szigetre, melyen egyedül az Ashecliffe Elmegyógyintézet áll. Feladatuk, hogy nyomára bukkanjanak az egyik ápoltnak, aki egykoron szörnyű bűnöket követett el, és most titokzatos módon tűnt el a bezárt cellájából. A szigetre azonban pusztító hurrikán csap le, a rejtélyek és a megválaszolandó kérdések pedig egyre sokasodnak. Hogyan szökhetett meg valaki a zárkájából, és hol rejtőzhetett el a kietlen szigeten? Ki hagyja hátra a titokzatos üzeneteket a nyomozók számára? Mi történik valójában a hírhedt C Részlegben? Miért veszi körül az üresnek tűnő világítótornyot elektromos kerítés, és mit keresnek ott a felfegyverzett örök? Minél közelebb kerülnek a nyomozók a titokhoz, annál inkább úgy érzik, a megoldás folyamatosan kicsúszik a kezeik közül. Vajon csak képzelik, vagy tényleg mindenki az őrületbe akarja kergetni őket? Teddy Daniels egyre elszántabban keresi a megoldást, de minduntalan falakba, nyomasztó titkokba és hazugságokba ütközik. A végső igazságért pedig talán mindent fel kell áldoznia."



Már hónapok óta várt a sorára ez a könyv a könyvespolcunkon. Ha tudtam volna, hogy ilyen kincsecske hever parlagon!
Szanik eme bejegyzése annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy belevágtam a nálam levő könyvbe. És már a 19. oldaltól elvesztem.

Nem vagyok kimondottan krimi rajongó, de néha van olyan időszakom, amikor sorban falom a krimiket.
Az igazán jó krimi gondolkodásra ösztönöz. Együtt nyomozok a nyomozóval, próbálok rájönni a tettes kilétére. Egy idő után van egy sejtésem, de szeretem, amikor aztán rádöbbenek, hogy rossz úton jártam, hatalmas döbbenet ér, a fejemhez kapok, és egyszerűen nem tudom letenni, a bűntény végére akarok érni.

A Vihar-sziget zseniális.
Kb. az első fele olyan volt, mint a szokványos krimik, semmi újdonság. De aztán jött egy olyan fordulat benne, hogy a szemeim elkerekedtem, "Most mi van?", és nem tudtam letenni. Minden a feje tetejére állt.

Igazán olvasmányos, szerintem szenzációs. Minden sorát élveztem, és nagyon várom, hogy az író más könyvei is a kezeim közé kerüljenek.

Tartalom: 4,5
Megjelenés: 2004/2003
Eredeti cím: Shutter Island

Dennis Lehane 1966-ban született.
Első regénye 1994-ben jelent meg, és el is nyerte vele az Amerikai Krimiírók Szövetségének Shamus-díját.
Eddig legnagyobb sikerű könyve a 2001-ben megjelent Titokzatos folyó, amiért Anthony- és Dilys- díjakat zsebelhetett be.
A Vihar-sziget megfilmesítési jogait már a megjelenése előtt megvették. A filmet 2010-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválom mutatták be, Leoardo DiCaprio, Mark Ruffalo főszereplésével.
hivatalos oldala: http://www.dennislehanebooks.com/

8 megjegyzés:

  1. Én már láttam filmben és tetszett, bár könyvben biztos hogy jobb lett volna előbb elolvasnom, de vhogy olyan beszerezhetetlen. Te hol jutottál hozzá?

    VálaszTörlés
  2. Én meg a filmet nem láttam még.
    Cserekönyv volt, de a molyon továbbcserélem.

    VálaszTörlés
  3. Juj, de örülök, hogy tetszett. Nemrég rendeltem meg én is, alig várom, hogy végre olvassam. A Kenzie-Gennaro könyvekkel is próbálkozol majd, ugye, mert Lehane szerintem zseniális.:)

    VálaszTörlés
  4. Imádom a hasonló témájú filmeket, könyvet. Ebből a történetből csak a filmet láttam, és megmondom őszintén nekem nem tetszett.

    VálaszTörlés
  5. Láttam a filmet, ezek után a könyvet is el fogom olvasni. Tesóm miközben néztük a filmet: "Húú, az nagyon jó, csak tudnám, hogy most mi van?!" :)

    VálaszTörlés
  6. Tervbe van véve az összes eddig megjelent regénye, na meg a film is. :o)
    Amúgy én még a könyv végén is úgy voltam vele, hogy "most mi van?"

    VálaszTörlés
  7. Nekem megvan 1 recenziósba, meg a könyvudvarban megvettem a Angie-Patrick párosról szóló többit :) Tök olcsók voltak :D

    VálaszTörlés
  8. Körülnézek majd akkor én is ott. Múltkor az egyik újságosnál volt az egyik könyve 500 Ft-ért. Hülye voltam, hogy nem vettem meg. :oS

    VálaszTörlés