2010. január 25., hétfő

Miranda Twiss: A világ leggonoszabb emberei

Nagyon szeretem a történelmi témájú könyveket, ezért is lett ez a könyv az egyik karácsonyi ajándékom.
Nagyon érdekes, felkavaró, néhol gyomorforgató.
16 történelmi személy szerepel benne, akik azt hiszem méltán kaphatták a "leggonoszabb" jelzőt.
Szó van benne különböző kínzásokról (legyen szó karóba húzásról, kivéreztetésről, koncentrációs táborokban való mészárlásokról, stb.), szexuális abberáltságról, amikről a történelem tanulása közben nem nagyon esik szó. (Pedig azt hiszem ezekre is szánni kéne egy-egy órát, hisz a lényeghez ez is hozzátartozik.)

A könyv Caligulaval (aki imádta a véres játékokat, ill. furcsa szexuális szokásairól vált rettegetté. Anyagilag kis híján tönkretette rövid időn belül a birodalmát.)
kezdődik, majd folytatódik Néróval (aki többször is házasodott-majd elvált, ill. agyonverte terhes feleségét, és akkor emlékezhetünk a filmekben is híressé vált Róma lángokba borulására), Attilával (a mi kis hun fejedelmünkkel. Ki-ki döntse el, hogy büszkék legyünk-e a vérengzéseire, mészárlásaira), I. "Földnélküli" Jánossal (akit eddig csak a Robin Hood-os királlyal azonosítottam be. ... Nos, több volt annál.), Torquemada-val (a spanyol inkvizítorral), Vlad Tepes fejedelemmel (akit csak Drakulaként ismerünk), Pizarro-val (az Inka Birodalom meghódítójával), I. "Véres" Máriával (gondolhatjátok, hogy a "véres" jelzőt nem csak úgy kedvességből kapta), IV. "Rettegett" Ivánnal (a "rettegett" sem kedvesség), Báthory Erzsébettel (össze lehetett volna kötözni Drakulával), Raszputyinnal (igen, arról a szakállas, elég furcsa kinézetű orosz férfiról van szó, aki elég befolyásos helyen szerepelt az utolsó orosz cár mellett), Sztálinnal (gondolom, említést se nagyon kell tennem róla), Hitlerrel (róla meg aztán főleg nem), Ilse Koch-hal (az egyik koncentrációs táborban hajtotta végre rémtetteit. Neki jutott először eszébe, hogy milyen "szépek" is lehetnének az emberbőrből készült tárgyak. ... Majd meg is valósította ezt az álmát.), Pol Pot-tal ( a népírtás "mesterével") és Idi Aminnal (kelet-Afrika mészárosával).

"A világtörténelem leggonoszabb alakjainak lajstroma, az időszámításunk szerinti első századtól napjainkig."


Ha a könyvben leírtak alapján kéne egy hármas vezető listát felállítanom, akkor azt hiszem az első 3 helyezett sorrend nélkül Báthory Erzsébet, Ilse Koch és Hitler lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése