2010. december 29., szerda

Arthur Ransome: Fecskék és Fruskák

És akkor íme, az év utolsó könyves bejegyzése. :o)

Szerintem sokan mondhatjuk el, főleg az én, ill. a nálam idősebb korosztály tagjai, hogy a Fecskék és Fruskák gyerekkorunk egyik kedvenc regénye volt. Olvastam gyerekként, olvastam tiniként és most olvastam felnőttként is. Mindig más-és más volt a véleményem róla.

Először olyan 9-10 éves koromban volt szerencsém hozzá és teljesen megbabonázott. Imádtam, élveztem minden sorát, nagyon jól bele tudtam magamat élni Walkerék hatalmas kalandjába, vágytam arra, bárcsak igazándiból is ott lehettem volna velük.
Nagyon szerettem olvasni, igazi kalandregény, amolyan Tüskeváros hangulatú. :o)

Olyan 10-11 évvel ezelőtt újra elővettem a könyvet. Akkoriba csak a kötelező olvasmányokra volt időm és energiám, kezdett az olvasás szeretete kihunyni bennem. Kapaszkodni szerettem volna abba az érzésbe, amit gyermekkoromban éreztem a könyv olvasása közben, de nem jött össze.
Nem fogott meg tizenévesen, nem is tudtam végigolvasni akkor.

Fura, mert most viszont újra élveztem. Igaz, már nem volt számomra olyan izgalmas, mint az első olvasásakor, de valahogy úgy éreztem, hogy a gyermek ujjong bennem. Olvastam, és láttam magamat, újra éreztem, hogy mennyire tetszett. És arra gondoltam, bárcsak majd Gyerkőc is kézbe venné olyan 8-10 évesen. Bárcsak ő is bele tudna feledkezni. Bárcsak neki is annyira tetszene majd, mint nekem tetszett.
A Fecskék és Fruskák kihagyhatatlan. Minden otthonban egyszerűen lennie kell egy példánynak belőle és mikor eljön az ideje, fel kell rá hívni a Gyerkőcök figyelmét.

Arthur Ransome Swallows and Amazons c. eme regénye 1930-ban jelent meg angolul.
12 részes a sorozat, ez az első része.
A történet 1929-ben játszódik egy angliai tóvidéken és 2 család gyerektagjainak a kalandjairól szól. Lakatlan sziget felfedezése, kalózok, benszülöttek, minden megtalálható a történetben, ami érdekelhet egy kalandvágyó gyerkőcöt.
Magával ragadó történet, szerethető szereplők.
Felnőtt fejjel már egyszerű a cselekmény, de nagyon jól emlékszem arra, hogy 9-10 évesen nagyon izgalmasnak, fordulatosnak tartottam. Márpedig az igazi célközönség a gyerekek. ;o)

Először magyarul a Móra Könyvkiadó gondozásában jelent meg, majd 2007-ben és idén a Ciceró Könyvstúdió gondozásában újra. Köszönöm a könyvet a kiadónak!
A történetet később feldolgozták. Rádióműsorok és filmek is készültek belőle.

Arthur Ransome (1884-1967) angol író, újságíró volt.
Első regénye 1906-ban jelent meg, az utolsó pedig 1959ben.
A Fecskék és Fruskák sorozat első része 1930-ban, az utolsó 1947-ben jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése