2010. július 10., szombat

Bartos Erika: Anna és Peti- Irány az óvoda!; Anna, Peti és Gergő- Megmondalak!

Már írtam, hogy bár Gyerkőc még nagyon a Boribonra van ráállva, de én nagyon szeretem Bartos Erika meséit is. Az Anna, Peti és Gergőset (meg az Anna és Petiset is természetesen) pedig különösen.
Tetszenek az egyszerű, színes, bartoserikás rajzok.
Szeretem az egyszerű kis mondatokat, a rövid kis történeteit.
Szeretem, hogy nem 1-2 mese van egy kötetben, hanem jóval több. (Az Irány az óvoda!-ban pl. 13, a Megmondalak!-ban 16.) Anyagilag is mennyivel kedvezőbb így a vásárlónak.
De amit a legjobban szeretek benne az az, ahogy látom, egy adott problémát, hogyan old meg az anyuka.
A történetei hétköznapiak, mesél a kistestvér érkezéséről, az óvodáról, kirándulásról, fogmosásról, a Megmondalak!, Add ide!, Ne utánozz! stb. korszakról, és arról, amikor anya már addig-addig-addig van. ;o)
Kedvesek, aranyosak a történetek.
Szerintem az írónő könyveit, épp úgy nem szabad figyelmen kívül hagyni, mint Gyerkőc kedvencét, a Boribon sorozatot. ;o)

"A szépen illusztrált mesekönyvben tizenhárom bájos, valós mesét olvashatnak a gyerekek. Olyan meséket, amik velük is megtörténhetnek. Például: oltást kapnak, bábszínházba mennek, kirándulnak, vagy felköszöntik Anyát, Anyák napján."






"Időnként minden madzagon támad egy kis gubanc. És minden családban támad egy kis gubanc. Vagy egy nagyobb. Vagy egy közepes. Pedig kezdetben a legtöbb madzag egyenes. És a legtöbb család tagjai szeretik egymást. Rejtély, honnan jön mégis a gubanc. Bizony jön és támad, és akkor aztán lesz fogak csikorgatása és vicsorgatása. Meg könnyek kicsorgatása. Bartos Erika nagy érdeme, hogy a begubancolódott madzagot, akarom mondani családot, akarom mondani helyzetet mindig kedvesen, leleményesen, derűsen oldja meg. Úgyhogy öröm ebben a családban lenni. Még a cserepadon, olvasónak is." (Lackfi János) Ezt a könyvet 3-8 éves gyerekek számára ajánljuk."


Tartalom: 5; 5
Megjelenés: 2006; 2008

Az írónőtől olvastuk még:
Dotti kalandjai
Zénó a Zorix bolygón
Zsákbamacska, Százlábú
Bogyó és Babóca ünnepel, Bogyó és Babóca a levegőben
Hivatalos oldalak:
http://www.annaespeti.hu
http://www.annapetiesgergo.hu
http://bartoserika.hu/

2 megjegyzés:

  1. A verseskönyveit ismered? (Zsákbamacska, Százlábú, Bárányfelhők) Én azokat szeretem nagyon, illetve a gyerekek is!

    VálaszTörlés
  2. Igen, mi is szeretjük, főleg a Zsákbamacskát. A Bárányfelhők még nincs meg, de szerintem most névnapjára megvesszük neki. :o)

    VálaszTörlés